Spaima lui Nicolescu și Penescu a ajuns noul șef DNA! Călin Nistor - zeci de dosare instrumentate, nicio achitare

Procurorul Călin Nistor, delegat la conducerea DNA, a anchetat în cei şapte ani în care activează la DNA peste 45 de dosare de corupţie. Antonie Solomon (ex-PDL), Constantin Nicolescu (PSD), Ionel Manţog (ex-PNL), Dinel Staicu sau Cornel Penescu sunt câţiva dintre politicienii şi personalităţile trimise în judecată de procurorul Călin Nistor. În niciunul dintre dosarele sonore investigate de actualul şef al DNA instanţele nu i-au achitat pe inculpaţi. Procurorul Călin Nistor a fost nominalizat de procurorul general Daniel Morar drept unul dintre cei care pot conduce DNA.

45 de dosare, zeci de condamnări

Procurorul Călin Nistor are o vechime în magistratură de 17 ani. S-a alăturat structurii DNA pe 1 ianuarie 2006, iar de atunci a instrumentat peste 45 de dosare. În 2008 a fost numit procuror şef al DNA Piteşti. Călin Nistor a mai activat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Drăgăşani şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea. Acesta a mai lucrat şi 4 ani ca avocat. Potrivit datelor oficial puse la dispoziţie de către DNA, în dosarele instrumentate de către Serviciul Teritorial Piteşti instanţele nu au dispus achitări sau restituirea dosarelor. Mai mult, Inspecţia Judiciară a verificat şi modul în care DNA Piteşti a funcţionat sub conducerea procurorului Călin Nistor. În rapoartele Inspecţiei Judiciare se arată că ”activitatea desfăşurată în perioada 2011 - primul trimestru 2012 poate fi apreciată ca fiind bună”.

Dosarele intrumentate de procurorul Călin Nistor

Dosarele ”mită în fotbal”: Penescu 3 ani cu suspendare pe fond
În 2009, DNA Piteşti, respectiv procurorul Călin Nistor, a anchetat trei dosare privind fraudele din fotbal. În aceste dosare au fost trimişi în judecată Cornel Penescu, acţionar al clubului FC Argeş, dar şi arbitrii Ionică Serea, Sorin Corpodean, precum şi Florin Prunea.
Într-unul dintre dosare, Cornel Penescu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pe fond, iar în cel de al doilea dosar încă nu a fost emisă o soluţie.

Dosarele fostului președinte CJ Argeș, Constantin Nicolescu
Procurorul Călin Nistor a fost cel care a intrumentat dosarele preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu. Pe 18 mai 2011, Constantin Nicolescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA, care l-au acuzat că a luat fonduri Phare de aproape 900.000 de euro pentru patru unităţi de învăţământ, în baza unor acte false. Acesta este primul dosar în care Nicolescu a fost trimis în judecată de către procurorul Călin Nistor. Fostul președinte al CJ a fost condamnat definitiv în februarie 2015, la şapte ani şi opt luni de închisoare în acest dosar.
Un al doilea dosar instrumentat de Călin Nistor împotriva lui Nicolescu este cel în care fostul președinte CJ Argeș este acuzat de fraudarea de fonduri europene destinate pentru reconstrucţia a două poduri (Dosarul Căteasca) despre care CJ a atestat că fuseseră afectate de inundaţiile din primăvara şi vara anului 2005, fapt nereal. Nicolescu a fost condamnat în primă instant la 8 ani de închisoare.

Dosarul ”Strămutaţii de lux”, Ionel Manţog - condamnare 5 ani cu executare
Actualul şef al DNA a instrumentat dosarul fostului secretar de stat Ionel Manţog (PDL). În 9 iulie, Ionel Manţog şi fostul director general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, Ion Vulpe, au fost condamnaţi de instanţa supremă la cinci ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în formă calificată, în dosarul ”Strămutaţilor de lux”, decizia fiind definitivă. Fostul lider al PDL Gorj Ionel Manţog a fost încarcerat în 2012
Manţog şi Vulpe au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie în 2006. Cei doi au fost acuzaţi că ar fi beneficiat de informaţii clasificate din interiorul societăţii pe care o conduceau pentru a achiziţiona din timp terenuri în zonele ce urmau a fi expropriate de compania minieră, în schimbul acestora urmând să le fie reconstruite vile la marginea municipiului Târgu Jiu, în cartierul Primăverii.

Dosarul ”sponsorizări ilegale” - Morega: 3 ani cu suspendare
Fostul deputat PNL Dan Ilie Morega a fost şi el condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare într-un dosar instrumentat de către Călin Nistor. În 27 mai 2011, Dan Ilie Morega a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei în legătură cu sponsorizări nelegale şi obţineri de foloase pentru PNL, în perioada în care acesta era preşedintele filialei Gorj a Partidului Naţional Liberal.
Potrivit DNA, în perioada septembrie 2005 - martie 2007, Morega Dan Ilie, în calitate de preşedinte al filialei Gorj a PNL, şi-a folosit influenţa şi autoritatea pentru a obţine foloase necuvenite pentru partid. Aceste foloase au fost pretinse de la persoane care conduceau instituţii publice sau societăţi comerciale cu capital integral de stat şi au constat în sume de bani destinate finanţării campaniei pentru alegerile europarlamentare programate să înceapă iniţial la data de 13 aprilie 2007. Sumele pretinse au totalizat, potrivit procurorilor, aproximativ un miliard lei vechi, în caz de refuz şefii instituţiilor fiind ameninţaţi cu retragerea sprijinului politic al partidului.

Banca Internaţională a Religiilor - Dinel Staicu 7 ani cu executare
În noiembrie 2006, Dinel Staicu a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu. În dosarul anchetat de procurorul Călin Nistor, Dinel Staicu a fost acuzat că a obţinut fraudulos banii de la BIR. Potrivit rechizitoriului, din banii obţinuţi fraudulos de la BIR, Staicu a cumpărat acţiuni la SIF Oltenia, în valoare de peste un milion de euro, prin intermediul unor societăţi pe care le controla. Staicu a fost numit în conducerea SIF Oltenia în 2006, înlocuindu-l în funcţia de preşedinte-director general pe Vasile Şalapa.
Sorin Pandele (PDL), condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. Fostul deputat PDL Sorin Andi Pandele a fost condamnat pe fond de Curtea Supremă la trei ani de închisoarea cu suspendare pentru corupţie. În 2010, Pandele a fost trimis în judecată pentru corupţie şi abuz în serviciu, fapte comise în perioada în care a deţinut funcţia de director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Argeş. Potrivit rechizitoriului, în 27 septembrie 2007, în baza unei înţelegeri anterioare, Sorin Pandele ar fi primit de la Elena Păun suma de 190.000 de lei ”pentru a-şi exercita în mod defectuos atribuţiile de director al OCPI Argeş, în sensul emiterii, în mod nelegal, a unui titlu de proprietate”. Acest dosar a fost intrumentat tot de către procurorul Călin Nistor.

Pe lângă aceste dosare, procurorul Nistor a mai trimis în judecată un director din cadrul Ministerului Sănătăţii, un director de la Garda Financiară, pe fostul director general Transgaz, ofiţeri de poliţie şi avocaţi corupţi.
M.M.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea