Foştii directori ai S.C. Muntenia au fost executaţi silit!

# Ion Vâlcu, Ţil Popescu şi Valeriu Crăciun au pierdut majoritatea acţiunilor pe care le deţineau în favoarea firmei Ana Pat. Săptămâna trecută a luat sfârşit un nou episod din deja celebrul «război» dus pentru câştigarea Hotelului Muntenia. În momentul de faţă, tandemul Gheorghe Popescu – av. Mihai Dumitrică – Nicolae Ivănescu are o majoritate liniştitoare. Fapt ce nu poate decât să îi bucure pe majoritatea angajaţilor, speriaţi de războiul dus de câţiva ani buni, război mare consumator de energie şi resurse – inclusiv ale firmei.   
Istoric

Gheorghe Popescu îşi vinde acţiunile deţinute la Muntenia

În anul 2008, fostul director al Hotelului Muntenia, Gheorghe Popescu, decide să îşi vândă acţiunile deţinute aici. Aşa încât se prezintă în faţa notarului Gabi Chiran şi face un contract de cesiune. Preţul de cesiune al acţiunilor lui Gheorghe Popescu către cei trei cumpărători – Vâlcu, Popescu şi Crăciun a fost de aproximativ 1.400.000 de euro. Sumă ce trebuia plătită de cei trei – în cuantum conform ponderii acţiunilor primite – în şase tranşe lunare egale.  Ion Vâlcu, Ţil Popescu şi Valeriu Crăciun nu au achitat nici un ban din obligaţiile de plată prevăzute în contractul semnat. Numai că articolul 4.6 din act este fără urmă de echivoc: „Nerespectarea de către cesionari a termenelor de plată precum şi a oricărei clauze prevăzute în prezentul contract conduc la rezoluţiunea prezentului contract în condiţiile pactului comisoriu de ultim grad, fără a mai fi necesară notificarea prealabilă, emiterea vreunei somaţii sau trecerea unui termen. În această situaţie, pe lângă repunerea părţilor în situaţia anterioară, cesionarii vor fi obligaţi să plătească cedentului şi daune-interese egale cu preţul total aşa cum acesta este menţionat în prezentul contract.”
În luna decembrie a anului 2008, la numai  trei luni de la încheierea actului de cesiune, Gheorghe Popescu – prin intermediul executorului judecătoresc Ion Iordache - notifică atât S.C.T. Muntenia S.A. cât şi cele trei persoane fizice care au cumpărat acţiunile de rezilierea contractului, datorită neefectuării plăţilor stipulate în acesta.

Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional Bucureşti îi „execută” pe cei trei

Gheorghe Popescu a trecut la îndeplinirea ultimei măsuri din cadrul contractului semnat cu patronii de la Muntenia, şi anume chemarea lui Ion Vâlcu, Constantin Popescu şi Valeriu Crăciun – pentru soluţionarea conflictului – în faţa Curţii de Arbitraj Comercial de pe lângă C.C.I. a României. Acţiunea deschisă de fostul director al Hotelului Muntenia aruncă în aer multe calcule făcute de acţionarii S.C.T. Muntenia, calcule care s-ar putea să iasă şi cu câteva milioane de euro în minus. Acţiunea are ca obiect obligarea pârâţilor la plata de daune interese astfel:
1. Ion Vâlcu – obligarea la plata sumei de 745.675 euro (contravaloarea celor 9380  acţiuni cesionate prin actul semnat la Gabi Chiran);
2. Constantin (Ţil) Popescu – obligarea la plata sumei de 491.208 euro (contravaloarea celor 6179  acţiuni cesionate);
3. Valeriu Crăciun – obligarea la plata sumei de 160.265 euro (contravaloarea celor 2016 acţiuni cesionate).
Datorită taxelor exorbitante necesare introducerii acţiunii, Gheorghe Popescu cere executarea celor trei rău platnici numai pentru o parte din sumele datorate. Iar Curtea de Arbitraj hotărăşte: „Obligă pârâţii să plătească reclamantei, cu titlu de daune interese, următoarele sume:
1. Vâlcu Ion - suma de 185.000 de euro;
2. Constantin (Ţil) Popescu - suma de 122.000 de euro;
3. Valeriu Crăciun - suma de 40.000 de euro

Tribunalul a pus poprire pe acţiunile deţinute de Vâlcu, Ţil Popescu şi Valeriu Crăciun la S.C.T. Muntenia

Ana Pat Comerţ 2005 S.R.L.- firmă deţinută de Gheorghe Popescu - a luat şi ceva măsuri de precauţie în vederea recuperării sumelor de mai sus. Aşa încât, la data de 29 martie a.c., firma respectivă cere Tribunalului arbitral să instituie o poprire asiguratorie asupra acţiunilor deţinute de Ion Vâlcu, Ţil Popescu şi Valeriu Crăciun la Muntenia. Acestea constituind de fapt o garanţie a recuperării sumelor pe care cei trei i le datorează lui Gheorghe Popescu. Poprirea asiguratorie reprezenta de fapt şi garanţia că deţinătorul pachetului de acţiuni nu le vinde până la închiderea conflictului comercial. Tribunalul arbitral admite – cum era şi firesc – cererea făcută de ANA PAT COMERŢ, instituind poprirea asiguratorie asupra pachetelor de acţiuni menţionat.

Sfârşitul primei părţi a războiului

Soţia fostului director Ion Vâlcu a încercat să suspende acţiunea de executare silită. Motivul invocat a fost unul de drept comun, şi anume că jumătate din aceste acţiuni – dobândite în timpul căsătoriei – i se cuvin. Cererea i-a fost respinsă deoarece nu a fost achitată taxa de cauţiune, în valoare de aproximativ 18.500 de euro.
Ana Pat, reprezentată de av. Mihai Dumitrică, a revendicat (la preţul de 75% din valoarea de plecare a licitaţiei) partea scoasă în momentul de faţă la vânzare din acţiunile poprite ale celor trei. Astfel :
1. Vâlcu Ion a pierdut 17.000 de acţiuni
2. Ţil Popescu a pierdut 11.200 de acţiuni
3. Valeriu Crăciun a pierdut 3.700 de acţiuni
Pentru restul de acţiuni deţinute de cei trei va fi deschisă acţiune judecătorească, acţiune ce va urma tiparul celei finalizate la sfârşitul săptămânii trecute. Aceştia nu se pot atinge de restul acţiunilor pe care – încă – le deţin, peste toate fiind instituită poprirea asiguratorie. La fel se întâmplă şi cu conturile deschise la băncile comerciale. Blocaj total, monşer…
Interesant este faptul că, aşa cum am menţionat şi în titlu, apele încep să se limpezească din punct de vedere al «şefiei» la S.C.T. Muntenia S.A., pentru că tandemul Ivănescu-Popescu-Dumitrică şi-a asigurat o majoritate liniştitoare. Majoritate care s-ar putea să fie benefică pentru bunul mers al firmei, la ora actuală înglodată în datorii (aşa e la război !), datorii ce i-au asigurat un nedorit loc 5 în topul negativ al Finanţelor, cu circa 1 milion de euro de plată.
(S.V.)


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea