Jurnal de Strasbourg! Dezbaterea privind statul de drept în România - văzută de la fața locului

La invitaţia europarlamentarului argeșean Gabriela Zoană, zece jurnaliști din Argeș au fost prezenți, între 1-4 octombrie, la Parlamentul European de la Strasbourg, acolo unde au avut loc dezbateri importante privind statul de drept din țara noastră. La acest eveniment a participat și un redactor de la „Atitudine în Argeș”, prilej cu care vă prezentăm cele mai importante momente petrecute, săptămâna trecută, în Parlamentul European.

Zoană: „Sunt îngrozită pentru faptul că anumiți români își denigrează absolut gratuit propria țară”

Pentru România au fost zile de foc. Pe 1 octombrie, Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European (LIBE) a discutat situaţia din România, inclusiv independenţa justiţiei, în prezenţa prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans. Ședința a fost una aprinsă pentru europarlamentarii români prezenți la comisie. Eurodeputatii grupului S&D din Parlamentul European Emilian Pavel, Gabriela Zoană, Victor Boștinaru, Maria Grapini au încercat să demonteze susținerile altor români, din alte grupuri politice, - Monica Macovei și Traian Ungureanu - despre situația din România, aduse în fața prim-vicepreședintelui Comisiei Europene. „Vă spun sincer: sunt îngrozită pentru faptul că anumiți români își denigrează absolut gratuit propria țară. Nu stiu dacă la dumneavoastră în țară ați întâlnit astfel de europarlamentari. (…) Ați spus ca ați fost socați de imaginile cu protestatarii care au forțat intrarea în Guvernul României, dar sunteți la fel de șocat de modalitatea în care jandarmii din Bruxelles în data de 28 septembrie au atacat protestatarii? Sau de imaginea protestatarilor atacați în Spania la Barcelona în data de 29 septembrie? Nu mai vreau dublu limbaj în funcție doar de numele statului aflat în discuție. Este sau nu dublu limbaj ceea ce faceți dvs astăzi?”, a precizat Gabriela Zoana.

Frans Timmermans: „Comisia Europeană nu va ezita să ducă guvernul României în faţa instanţei când se va impune”

Țara noastră a fost criticată în termeni extremi de duri. S-a făcut referire la independenţa sistemului judiciar, la protestele din 10 septembrie, dar şi la referendumul pe tema familiei. „Dacă regulile asupra cărora am convenit la nivel european sunt încălcate, Comisia nu va ezita să tragă consecinţele şi, când se va impune, să ducă guvernul României în faţa instanţei. Între timp, Comisia cere insistent României să readucă urgent procesul de reformă înapoi pe calea cea bună şi să se abţină de la noi paşi care să anuleze progresul realizat în ultimii ani. Concret, asta înseamnă urmarea recomandărilor noastre din raportul MCV din ianuarie 2017, recomandările exprimate de Comisia de la Veneţia şi de GRECO. Este încă o oportunitate de a inversa lucrurile”, avertiza Frans Timmermans.

Viorica Dăncilă: „Nu am venit să dau socoteală”

Marți, 2 octombrie, a urmat o întrevedere la Strasbourg între premierul Viorica Dăncilă și Frans Timmermans. În urma întâlnirii avute cu prim ministrul român, discursul acestuia s-a mai ameliorat în Plenul Parlamentului, dar au continuat acuzele din partea europarlamentarilor din alte țări. „Climatul necesar pentru reformă s-a deteriorat din cauza protocoalelor secrete între procuratură şi serviciile de informaţii. Le cer autorităţilor române să efectueze investigaţii depline şi imparţiale asupra acestor chestiuni", a precizat  prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, după ce, pe 1 octombrie, spunea că  „protocoalele nu pot fi folosite ca scuză pentru a justifica schimbările în legislaţie care ar limita lupta împotriva corupţiei”.
Premierul Viorica Dăncilă a avut la dispoziție 5 minute pentru a vorbi europarlamentarilor despre situația politică din țară. Premierul a depășit cu un minut și 41 de secunde timpul alocat inițial. De regulă, președintele de ședință întrerupe vorbitorul, dar de această dată a lăsat-o pe Dăncilă să vorbească. Aceasta și-a început discursul apăsat: „Nu am venit să dau socoteală, am venit pentru că vă prețuiesc și vă respect”. „Pentru cine vrem să construim un sistem de justiţie viabil în România? Pentru MCV? Pentru instituţii? Pentru magistraţi? Pentru politicieni? Evident nu!  În ce fel a apărat MCV cetăţenii români de încălcarea gravă a drepturilor lor? Înseamnă că acest mecanism şi-a ratat menirea!“, a mai susținut prim ministrul.

În Plenul Parlamentului, s-a strigat: „hoții!”, „minciuni!” sau „ooh la la, e prea mult!”

Au fost și momente de „circ”, specific românesc! Pe lângă faptul că europarlamentarii români și-au spălat rufele în public, deputatul european independent Cristian Preda, în timpul dezbaterii din plen, de fiecare dată când luau cuvântul membrii PSD, se manifesta prin diferite scandări, intimidări sau chiar bătăi cu palmele în masă. Astfel, în Parlamentul European, pe parcursul discursurilor favorabile Guvernului României s-au putut auzi din partea lui Cristian Preda scandări precum: „hoții!”, „minciuni!” sau „ooh la la, e prea mult!”.

A.V.

*** *** ***

Gabriela Zoană și-a decorat biroul din Parlamentul European cu… tărtăcuțe

Biroul de la Strasbourg al eurodeputatului Gabriela Zoanã a fost decorat în stil românesc. Odată cu vizita de la Parlamentul European, am vizitat și biroul argeșencei noastre. Produse ceramice românești, ii sau tărtăcuțe sunt doar câteva dintre lucrurile ce se regăsesc acolo. Gabriela Zoană avea în birou și câteva zeci de pachete cu ii şi sticle de ţuicã sau vin. De asemenea, s-au mai gãsit ceşti de lut şi borcane cu bunătăţi de la Topoloveni. Toate aceste daruri au ajuns la comisarii europeni.
A.V.

*** *** ***

Gabriela Zoană, membră în patru comisii din Parlamentul European

Gabriela Zoană a devenit, de săptămâna trecută, singurul europarlamentar român care face parte din patru comisii, după ce a fost numită membră într-o nouă comisie din cadrul Parlamentului European. Aceasta este membru supleant în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), acolo unde a și luat cuvântul în dezbaterea privind situaţia din România, referitor inclusiv la independenţa justiţiei, la şedinţă participând şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans. Gabriela Zoană mai este vicepreședinte la Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală și membră la Comisia pentru drepturile femeii și egalitatea de gen și Delegația pentru relațiile cu Peninsula Arabică.
De asemenea, în afară de LIBE, ea este membru supleant în Comisia pentru dezvoltare regională, Delegația pentru relațiile cu Republica Populară Chineză, Delegația pentru relațiile cu Africa de Sud și Delegația la Adunarea Parlamentară a Uniunii pentru Mediterana.
A.V.

*** *** ***

Strasbourg, un oraș fermecător

Pe lângă activitățile din Parlamentul European, am putut vizita și orașul Strasbourg, un oraș cu multe obiective turistice. Parlamentul, clădirile istorice, bărcile de promenadă și nu în ultimul rând berzele sunt doar câteva din atuurile orașului. Aici, eşti purtat într-o fascinantă plimbare, cu o combinație de influențe franceze și germane. De asemenea, modernul se îmbină cu tradiția și istoricul. Strasbourg e şi orașul berzelor – în imaginarul popular al Alsaciei, barza este simbolul fertilității, fiind adeseori asociată cu nașterile, iar multe hoteluri, broderii sau restaurante din oraș au barza „cigogne” în componența numelui. De asemenea, fără a intra prea mult în detalii, centrul istoric din Strasbourg, primul centru de oras intrat complet in Patrimoniul Mondial UNESCO este irezistibil. Clădiri vechi, cu bârne de lemn, multe flori la ferestre, canale și poduri care se dau la o parte pentru a face loc bărcilor de promenadă, toate au farmecul lor aparte. Nu putem să încheiem prezentarea orașului fără să facem referire la catedrala Notre Dame din Strasbourg, care a fost construită între secolele XI-XIV. Începând din 1988, catedrala a fost inclusă și în Patrimoniul Mondial UNESCO. Elementul care îi dă unicitatea este, fără îndoială, ceasul astronomic aflat în interior. De asemenea, datorită înălțimii impresionante de 142 de metri, catedrala a devenit un ghid pentru turiștii care vor să viziteze centrul vechi al orașului. Trebuie precizat, că pentru a evita traficul intens din oraș, pe multe porțiuni de drum accesul autovehiculelor este interzis. În schimb, tramvaiul și bicicletele sunt mijloacele de circulație cele mai des folosite.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea