”Greu de ucis”, în justiție. Dosarul ”Podul Cătesca” se judecă, de peste un an, la Înalta Curte de Casație

Cel mai lung pod din judeţul Argeş, cu o deschidere de 228 de metri, care asigură legătura între autostrada A1 şi DN 7 Piteşti-Bucureşti, a fost inaugurat, pe la jumătatea anului 2010, după ce vechea construcţie, care datează din anul 1947, a ieşit din garanţie, fiind afectată şi de inundaţiile din 2001 şi 2005. Ocazie cu care, procurorii anticorupție au deschis, celor implicați financiar, și de o parte și de alta a lucrărilor, un mare dosar penal. Dosarul a plecat spre instanțe în anul 2013. Și de atunci se tot judecă, ori la Curtea de Apel București, ori la Înalta Curte de Casație și Justiție. Între timp, principalii protaginiști, Constantin Nicolescu, fost președinte al CJ Argeș, și Grigire Dobre, patronul firmei Zeus, au făcut niște ani de închisoare în alt dosar, cel al accesării de fonduri europene pentru refacerea unor școli.

În primă instanță, C.A. București l-a condamnat pe Nicolescu la 9 ani și 6 luni de închisoare

Judecarea dosarului, la Curtea de Apel București, a început din februarie 2013. În 4 iulie 2014 se emite o primă hotărâre, în care Constantin Nicolescu este condamnat la 9 ani și jumătate de detenție, iar patronul Zeus, Grigore Dobre, la 5 ani și 2 luni cu executare. Dosarul ajunge la Înalta Curte de Casație și Justiție, care începe judecarea lui în 2015. După opt luni, în data de 20.07.2016, magistrații ” Desfiinţează sentinţa penală mai sus menţionată şi trimite cauza spre rejudecare la aceeaşi instanţă. ”
Dosarul ajunge, din nou, la Curtea de Apel București care, pe 5 mai 2017, l-a condamnat, din nou, pe Constantin Nicolescu, la opt ani de închisoare.
“În baza art. 33, 34 lit. b Cp 1969, contopește pedepsele aplicate prin prezenta și pedepsele aplicate prin sentința penală nr. 453/28.05.2013, pronunțată de Tribunalul București - Secția a II Penală în dosarul nr. 2541/109/2011, definitivă prin decizia penală nr. 176A/05.02.2015, pronunțată de Curtea de Apel București - Secția I Penală, inculpatul urmând a executa pedeapsa cea mai grea, respectiv 6 ani închisoare, sporită cu 2 ani, în final inculpatul Nicolescu Constantin execută pedeapsa rezultantă de 8 ani închisoare și 5 ani interzicerea exercitării drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a, b și c Cp 1969 (lit c -  dreptul de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public)”, se arată în minuta deciziei.
În același dosar au fost condamnați Iuliana Mioara Pintilie - 3 ani de închisoare cu suspendare, Grigore Dobre - 5 ani de închisoare, Aurelia Mirela Florescu - 3 ani cu suspendare, Sabina Elena Bocioacă - 3 ani cu suspendare, Codruța Lavinia Mercea - 4 ani și 5 luni de închisoare, Mihail Gabriel Nicoară - 4 ani și 5 luni de închisoare și Ecaterina Pletoiu - 6 luni cu suspendare. Inculpații Ionel Didea, Olga Stancu și Cristina Dobre au fost achitați de judecători.
Dosarul, devenit între timp extrem de voluminos, se află, de atunci, la Înalta Curte de Casație și Justiție. Judecarea sa a avut un prim termen pe data de 12.09.2017. Al zecelea termen este în data de 31.10.2018. Pentru a se ajunge aici, decizia (a doua!) Curții de Apel a fost atacată atât de PICCJ-D.N.A., de A.N.A.F., dar și de inculpați.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea