Primăria Băbana a câștigat, definitiv, procesul cu Apele Române!

Marțea trecută a fost, de fapt, marțea neagră pentru Administrația Bazinală Argeș-Vedea (ABAAV).  Pentru că, această zi, de 2 octombrie 2018, va rămâne în istoria instituției ca ziua din care specialiștii săi vor trebui să pună osul la muncă. Pentru că au pierdut, definitiv, procesul cu Primăria Băbana, proces cu miză de 1,25 miliarde de lei vechi. Și partea grea abia urmează să vină, pentru că Hotărârea emisă de Tribunalul Argeș va fi o Cutie a Pandorei. Numeroase primării din județ, cu ochii pe procesul cu pricina, vor fi tentate să acționeze în judecată instituția, pentru nemunca prestată.

La începutul verii anului trecut, o hotărâre judecătorească emisă de o instanță a Judecătoriei  Pitești venea să tulbure somnul frumos al reprezentanților unei instituții cu un buget uriaș, dar cu realizări puțin vizibile. Hotărârea cu pricina a pus, în curtea Administrației Apelor Argeș, cheltuielile provocate de ieșirea unui pârâu din albie, pârâu care a distrus, pe o porțiune însemnată, un drum proaspăt asfaltat. Astfel, ABAAV, o instituție cu excedent de 3.000 de miliarde de lei vechi, care nu se prea omora însă reparațiile și decolmatările, a devenit, brusc, atentă. Și nu numai atentă, ci și bună de plată. Culmea, un sărac (Primăria Băbana, una din cele mai sărace administrații locale nu numai din județ, ci și din întreaga țară) a îndrăznit să ceară socoteală bogatului care, deși pare greu de crezut, încasează bani pe toată apa care curge prin regiune.
Iată cum sună, la capitolul de descriere a activității, postat pe site-ul propriu, prima sarcină a bogatei instituții:  ”Activitatea Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea urmăreşte îndeplinirea următoarelor obiective vitale pentru satisfacerea cerinţelor impuse de comunităţile locale, structurate astfel:
# exploatarea şi întreţinerea lucrărilor hidrotehnice şi a cursurilor de apă;
……………
# hidrologie şi hidrogeologie;
……………
# investiţii-dezvoltare.”

Așadar, exploatare și întreținere. Rezultatele unei bune activități s-au ”văzut”  în imaginile catastrofale din Bascov, unde apa a intrat, de doi metri, în vilele a sute de oameni. Sau pe întreaga vale a râului  Cotmeana, care, în zona Stolnici, Hârsești, Bârla a curs peste tot, nu numai prin albia ei, colmatată și neîngrijită de ani.
Iată cum sună, însă, hotărârea Judecătoriei Pitești

Tip soluție:
Admite în parte cererea
Soluția pe scurt: Admite în parte acţiunea. Obligă pârâtele (ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ APELE ROMÂNE ȘI ADMINISTRAȚIA BAZINALĂ ARGEȘ-VEDEA, n.r.) la plata către reclamantă a sumei de 125.309 lei reprezentând contravaloare servicii de reabilitare. Respinge acţiunea formulată de reclamanţii Primarul comunei Băbana - Ivan Vasile Bebe şi Primăria comunei Băbana ca fiind introdusă de către persoane fără calitate procesuală activă. Admite în parte cererea de majorare a onorariului de expertiză de la 1.000 lei la 1.500 lei şi obligă reclamanta la plata diferenţei de onorariu de expertiză în cuantum de 500 lei. Obligă pârâtele la plata către reclamantă a sumei de 1.500 lei cu titlu de cheltuieli de judecată constând în onorariu expert. Cu drept de apel în 30 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Piteşti. Pronunţată în şedinţa publică de la data de 13.04.2017.
Document:
Hotărâre  4514/13.04.2017

Tribunalul Argeș  a decis rapid: ABAAV este bună de plată. Definitiv!

Cu numai o zi înainte de expirarea termenului, cele două bogate instituții amendate au contestat hotărârea Judecătoriei Pitești la instanța superioară, adică la Tribunalul Argeș. Dosarul format, cu numărul 23064/280/2014, înregistrat la data de 20 noiembrie 2017, s-a judecat în doar o repriză, adică mai repede decât la fotbal: ”Respinge  apelurile ca nefondate. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 02.10.2018. Document: Hotărâre  3967/2018  02.10.2018”
Pe scurt, înseamnă că rămâne ca la Judecătorie, iar cei de la Ape, sunt buni de plată.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea