Europarlamentarul Gabriela Zoană: “Condiționarea finanțărilor europene de respectarea statului de drept riscă să genereze abuzuri”

Săptămâna trecută, la ședința Comisiei REGI din cadrul Parlamentului European, la care a luat parte și europarlamentarul Gabriela Zoană, pe ordinea de zi s-a aflat un subiect extrem de important: “Protejarea bugetului Uniunii în cazul unor deficiențe generalizate privind statul de drept în statele membre”.
„Am atras ferm atenția membrilor Comisiei REGI că este imperios necesară o definire clară și fără echivoc a ceea ce înseamnă «statul de drept», alături de definirea clară a ceea ce înseamnă «deficiențe generalizate privind statul de drept». În absența acestor definiții transparente, trimiterea la definiția generală din cadrul Tratatului Uniunii sau la legislația europeană sau națională din cadrul fiecărui stat membru va crea riscul unor abuzuri și va permite împărțirea discreționară a banilor europeni.”, a declarat europarlamentarul Gabriela Zoană.
”În acest moment sunt vizate cele două țări în care s-au constatat, în opinia oficialilor europeni, încălcări ale normelor statului de drept, adică Polonia și Ungaria, însă, așa cum am constatat recent, orice sesizare a Comisiei Europene venită din partea eurodeputaților ajunge să pună în discuție, eronat și fără argumente, respectarea statului de drept în orice țară a Uniunii. Eurodeputatul german Constanze Krehl, care a participat împreună cu mine la lucrările Comisiei, a punctat în luarea sa de cuvânt că nu există țară a Uniunii Europene fără corupție, iar această afirmație vine din partea unui reprezentant al Germaniei în Parlamentul European și a sprijinit afirmațiile mele în cadrul Comisiei REGI. Din acest motiv voi continua să susțin ferm, respectarea acelorași principii aplicabile în mod egal tuturor statelor membre, astfel încât să evităm abuzurile în alocarea finanțărilor europene. A lua ca adevărată ipoteza că țările din Vest respectă statul de drept, în timp ce cele din Est trebuie încă învățate cum să o facă, este o eroare care nu trebuie comisă la acest nivel al instituțiilor Uniunii Europene. În plus, beneficiarii banilor europeni sunt cetățenii care au drepturi egale, fie că locuiesc în vestul sau estul Europei.”, a concluzionat Gabriela Zoană.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea