Dosarul terenurilor din Pădurea Trivale, cumpărate de evrei de la Ivănescu, strămutat la Tribunalul Vâlcea

# Curtea de Apel Pitești a admis solicitarea celor trei firme evreiești
Direcția Silvică Argeș a cerut în instanță anularea contractelor de vânzare-cumpărare pentru cele 32,8 hectare teleportate de la Rătești în Pădurea Trivale și vândute de către Ileana Brătianu (nepoata lui Ion C. Brătianu) magnatului Nicolae Ivănescu, care la rândul lui a vândut o parte dintre ele unor firme evreiești. Pe 20 martie 2018, Tribunalul Argeș i-a dat câștiga de cauză Direcției Silvice, în primă instanță. Hotărârea a fost dată în contextul în care aceeași instanță a stabilit, în decembrie 2015, anularea titlului de proprietate pentru respectivul teren, prin hotărâre definitivă și irevocabilă.

„Admite cererea. Strămută cauza la Tribunalul Vâlcea. Fără cale de atac”

Orly Forest, KNA Big Investment și Gov Estate & Investment sunt firmele patronate de oamenii de afaceri din Israel, societăți prin care au fost achiziționate mai multe hectare de teren de la Nicolae Ivănescu. Cum Direcția Silvică Argeș a câștigat, pe fond, anularea contractelor de vânzare-cumpărare pentru cele 32,8 hectare de teren, patronii celor trei firme evreiești riscă să rămână și cu banii dați și fără terenuri.  Văzând situația în care se află, evreii au cerut strămutarea dosarului din județ. Pe 24 septembrie, Curtea de Apel Pitești le-a admis solicitarea: „Admite cererea. Strămută cauza la Tribunalul Vâlcea. Fără cale de atac.”, se arată în hotărârea instanței. Mai mult, aceștia, încă din 2017, au depus o plângere la DNA Pitești împotriva a zeci de oficiali din Argeș, persoane care au luat decizii privind retrocedarea celor 32,8 hectare. Conform surselor noastre, procurorii DNA Pitești au dispus în acest caz începerea urmăririi penale in rem pentru mai multe infracțiuni: abuz în serviciu în formă continuată, luare de mită sau dare de mită.

Firmele evreilor au achiziționat 22,3 ha de la Ivănescu pentru circa 3,3 milioane euro

Totul a început în 2006, când Ilenei Brătianu i s-au retrocedat, de către autorităţile din Argeş, 32,8 hectare în Pădurea Trivale din Piteşti, deşi terenul trebuia retrocedat în comuna argeşeană Răteşti, acolo unde bunicul său, istoricul Gheorghe Brătianu, avusese o moşie. Terenul din Trivale, pentru care titlul de proprietate a fost emis în februarie 2007, a fost vândut, în cele din urmă, de Ileana Brătianu omului de afaceri Nicolae Ivănescu, care a plătit 350.000 de lei pentru 29,8 hectare din suprafața forestieră. Ulterior, Ivănescu a vândut, către trei firme, suprafețe din teren cu sume de zeci de ori mai mari. Conform datelor din dosarul care a fost judecat, în primă instanță, la Tribunalul Argeș reiese că firmele evreilor au achiziționat 22,3 hectare de la Ivănescu pentru circa 3,3 milioane euro.

Tribunalul Argeș: „Inculpații nu aveau cum să transmită ceva ce nu aveau în patrimoniul lor”

În sentința Tribunalului Argeș, pe fond, se arată că nu au existat cumpărători de bună credință în ceea ce privește cele 32,8 ha din Pădurea Trivale.
„Motivul nulității absolute parțiale a titlului de proprietate a fost aceea că terenul cu vegetație forestieră în suprafață de 32,8 ha nu reprezintă vechiul amplasament al pârâtei, iar anterior anului 1945 pădurea menționată era recunoscută ca făcând parte din proprietatea de stat, fiind administrată de Casa Autonomă a Pădurilor Statului. (…) Având în vedere că pârâții Ivănescu Nicolae, Paraschiv Victor Ionuț și Ungureanu Nicolae nu au dobândit în proprietate terenul în litigiu, nefiind vorba de cumpărare de bună credință, nu aveau cum să transmită ceva ce nu aveau în patrimoniul lor. Mai mult decât atât, prin contractele încheiate ulterior, respectiv, 2009, 2010, 2011, 2012 și 2014, prezumția bunei credințe este răsturnată și de împrejurarea că terenul făcea obiectul unui litigiu în dosarul nr. 9455/280/2009, cauză în care s-a invocat tocmai nulitatea titlului de proprietate ce a stat la baza încheierii contractelor de vânzare cumpărare. Urmare a constatării nulității absolute a contractelor de vânzare-cumpărare pârâții nu mai justifică niciun drept de proprietate asupra terenului în litigiu, terenuri domeniu public stăpânit fără drept de pârâți. Tribunalul urmează a obliga pârâții să lase reclamantului în deplină proprietate și posesie terenurile”, se arată în sentințaTribunalului Argeș.

Armand Chiriloiu: „Nu le convine soluția, mergem mai departe cu procesul”

Admiterea cererii de strămutare a dosarului la Tribunalul Vâlcea nu a luat prin surprindere conducerea Direcției Silvice Argeș. „Ne apărăm cum putem, așa cum am făcut și până acum și am și câștigat. Nu am cum să comentez pronunțarea instanței privind strămutarea. Nu le convine soluția, mergem mai departe cu procesul. Noi am câștigat deja pe fond…”, a precizat Armand Chiriloiu, directorul Direcției Silvice Argeș. A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea