Subcomisarul Daniel Gheorghe: „Decizia ÎCCJ nu trebuie interpretată în sensul liberalizării consumului de substanţe”

# Șeful Centrului Antidrog Piteşti, despre modul în care ”se pedepsește” consumul de etnobotanice

Subcomisarului de poliție Daniel Gheorghe, în calitate de reprezentant al Agenției Naționale Antidrog la nivelul județelor Argeș și Vâlcea, a făcut mai multe precizări privind Decizia Î.C.C.J din 12 septembrie 2018 prin care s-a stabilit că nu vor mai fi pedepsite de lege persoanele care consumă etnobotanice. Chestiunea de drept supusă judecăţii de către Înalta Curte de Casație și Justiție a fost următoarea: „Dacă activitatea de procurare, ca modalitate alternativă a operaţiunii cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, astfel cum această noţiune este definită de art. 2 lit. b) din Legea nr. 194/2011 şi incriminată la art. 16 din aceeaşi lege, se referă la procurare ca activitate legală de import, export ori intermediere de produse sau priveşte procurarea unor astfel de produse în orice împrejurare şi cu orice titlu, inclusiv de către consumatorul final al produselor susceptibile a avea efecte psihoactive”. Instanța Supremă a pronunțat următoarea soluție: „Procurarea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie o operaţiune cu produse în sensul art. 2 lit. b) din Legea nr. 194/2011 şi intră sub incidenţa dispoziţiilor art.16 alin.(1) din acelaşi act normativ în ipoteza în care este efectuată în cadrul unei activităţi de import, export ori intermediere de produse.
Procurarea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive de către consumatorul final în vederea consumului propriu, efectuată exclusiv în acest scop, nu constituie operaţiune cu  produse în sensul art.2 lit. b) din Legea nr. 194/2011 şi nu intră sub incidenţa dispoziţiilor art.16 alin. (1) din acelaşi act normativ”. Cu alte cuvinte, cei care cumpără substanţe etnobotanice pentru consumul propriu nu vor mai putea fi anchetați.

Șeful Centrului Antidrog Piteşti: „În anul 2017, au fost puse sub control 14 substanţe noi psihoactive”

„Referitor la Decizia ÎCCJ aceasta nu trebuie interpretată în sensul liberalizării consumului de astfel de substanţe.
Prevederile Legii nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, sunt clare şi răspund nevoii societăţii de a proteja populaţia împotriva abuzului de noi substanţe psihoactive, iar interpretarea legii reprezintă exclusiv atributul instanţelor de judecată. În acest sens, art. 16 din legea amintită prevede, fără echivoc, sintagma „efectuează, fără drept, operaţiuni cu produse”, situaţie care se subscrie activităţilor de producţie, import, export, comercializare etc. Faţă de această împrejurare, apreciem că legiuitorul a fost suficient de explicit pentru a asigura măsurile de protecţie privind sănătatea publică. Eforturile susţinute ale Agenţiei Naţionale Antidrog de adaptare a cadrului legislativ faţă de noile provocări sunt constante şi corespund standardelor de protecţie a populaţiei, subliniind faptul că, în anul 2017, au fost puse sub control 14 substanţe noi psihoactive, iar în acest moment, în Parlamentul României, se află un nou proiect de lege de punere sub control a altor astfel de substanţe, prin adăugarea lor la tabelele anexă ale Legii nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri”, a precizat subcomisarul Daniel Gheorghe, reprezentant al Agenției Naționale Antidrog la nivelul județelor Argeș și Vâlcea. A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea