Scandalul pestei porcine s-a mutat în Parlamentul European! Un europarlamentar argeșean implicat

Europarlamentarul argeșean Gabriela Zoană a anunțat recent că, în urma discuțiilor purtate în calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European cu comisarul pentru Sănătate, Vytenis Andriukaitis, a obținut alocarea a 50 de milioane de euro destinate combaterii efectelor pestei porcine. Declarația sa a nemulțumit pe deputatul european Siegfried Mureșan care susține, la rândul său, că în urma amendamentelor sale au fost obținuți banii.

PSD vs. PNL: „Eu am obținut 50 de milioane de euro”

“Am văzut câteva comunicate de presă ale unui europarlamentar, proaspăt înscris în principalul partid de opoziție din România, care m-au surprins prin conținutul nereal al acestora. A emite acum, după război, pretenții de erou al fermierilor români, care sunt induși în eroare de către PNL via Bruxelles, este nu numai lipsit de etică politică pentru un europarlamentar al unui partid care se pretinde a fi ”pro-european”, dar reprezintă și o lipsă acută a simțului ridicolului”, a precizat eurodeputatul PSD Gabriela Zoană, cu referire la colegul său din Parlamentul European, Sigfried Mureșan.
„Europarlamentarii PSD nu au obținut niciun euro în plus pentru fermierii români afectați de pesta porcină africană, față de propunerea de buget a Comisiei Europene din luna mai 2018. Singurii bani în plus pentru fermierii afectați de pestă porcină, față de propunerea Comisiei din luna mai, sunt cele 50 de milioane de euro pe care le-am votat în Parlamentul European, în urma amendamentelor mele, pentru a fi alocate către Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru măsurile specifice destinate fermierilor afectați de pesta porcină africană. La această linie, Comisia Europeană propusese inițial zero euro. Așadar, prin amendamentele mele, eu am obținut 50 de milioane de euro în plus pentru fermierii afectați de pesta porcină africană față de propunerea Comisiei din luna mai, în timp ce europarlamentarii PSD au obținut zero euro în plus.”, a transmis europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan.
La rândul său, Gabriela Zoană a susținut că: “În perioada august - septembrie am avut o serie de luări de cuvânt în plenul Parlamentului European, dar și în cadrul Comisiei AGRI, în care am solicitat ferm alocarea de urgență a unor fonduri pentru România. În plus, în aceeași perioadă, m-am întâlnit în repetate rânduri atât cu Phil Hogan, comisarul pentru Agricultură, dar și cu Vytenis Andriukaitis, comisarul pentru Sănătate. Ambii comisari europeni au înțeles situația de urgență și au găsit soluții pentru alocarea unor fonduri destinate combaterii efectelor pestei porcine. Acesta este contextul real în care Parlamentul European a menținut alocarea de 50 de milioane de Euro în bugetul pe 2019 al Uniunii destinată sprijinirii,  la nivel european, a fermierilor afectați de pesta porcină. Am votat această alocare bugetară stabilită inițial la nivel european și din care Comisia, înainte de izbucnirea crizei pestei porcine în România, intenționa să taie 8,5 milioane de Euro în urma unui vot exprimat în Consiliul UE în luna iulie”, a completat europarlamentarul argeșean.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea