Fraude din închisoare. Un deținut a înșelat șase piteșteni prin metoda „Accidentul”

# Trei persoane vătămate, pe parcursul a patru ore, într-o singură noapte # „Mamă, am lovit o femeie, iar aceasta se află la spital! Am nevoie de bani!”, așa implorau ajutor escrocii
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, împreună cu poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Argeş, au destructurat, recent, un grup infracțional organizat, din Medgidia, format din șapte inculpați, care acţiona prin metoda „Accidentul” în județul Argeș. Șase piteșteni au fost înșelați prin această metodă, în acest dosar. Aceștia au picat în „plasa” escrocilor pe parcursul a trei zile. Inculpații au acționat inclusiv în noaptea de Înviere. În dosarul aflat pe rolul Tribunalului Argeș s-a creat un prejudiciu total de peste 100.000 de lei, fiind constituite ca părți vătămate șase persoane. Acțiunea era controlată de o persoană care se afla încarcerată la Penitenciarul Tulcea.

Acțiunea era „regizată” din penitenciar

În urma cercetărilor, s-a stabilit că acțiunea era controlată din Penitenciarul Tulcea. Un deținut apela telefonic victimele, le convingea să scoată bani din buzunar, după care se iveau în peisaj, așa numitele „săgeţi”, cei care ridicau sumele. Cu privire la modul de operare folosit de către membrii grupului şi rolul îndeplinit de fiecare dintre aceştia s-a stabilit că deţinutul implicat în grup obţinea telefoane mobile, cartele telefonice şi creditul necesar cu ajutorul membrilor aflaţi în stare de libertate, de multe ori aceștia fiind rude ale inculpatului. Astfel, deţinutul apela numere de telefon dintr-o reţea fixă, de cele mai multe ori pe timpul nopții, într-o singură zi fiind efectuate în număr foarte mare de apeluri telefonice. În măsura în care o persoană răspundea la telefon, imediat era pus în executare scenariul specific „metodei accidentul” şi anume deţinutul, prin adaptarea discursului la cel folosit de către persoana apelată, încerca să o convingă pe aceasta că vorbeşte la telefon cu fiul/ nepotul/ fratele său. De exemplu, dacă la telefon răspundea o femeie, deţinutul i se adresa cu formula „Ce faci, mamă?”, moment în care persoana apelată credea că vorbeşte cu fiul său şi, fie i se adresa pe nume, fie continua discuţia ca şi cum ar discuta cu fiul său.

Deținutul le „preda” minorilor lecțiile cu scenariul „Accidentul”

Leonte Chiriac, deținutul încarcerat în Penitenciarul Tulcea, este cel care care se ocupa de contactarea persoanelor vătămate. Acesta a fost condamnat în decembrie 2017 de Tribunalul Vrancea pentru fapte similare. În această speță, sub pretextul că sunt procurori DIICOT și că fac verificări în dosare de fraudă informatică, membrii grupării, din care făcea parte și inculpatul, cereau datele confidențiale de pe cardurile victimelor, în plasă picând primari, viceprimari ori consilieri locali din mai multe județe din țară. Leonte Chiriac ispășește o pedeapsă la Penitenciarul Tulcea de 19 ani și 2 luni închisoare. Cu toate acestea, el reușește să coordoneze din pușcărie, cu ajutorul fiului său de 18 ani, grupuri infracționale specializate în înșelătorii. Metoda „Accidentul” la care apelau inculpații era una simplă, având rolul de a induce unor persoane vârstnice că fiii sau fiicele lor au produs accidente rutiere și sunt necesare sume mari de bani pentru ca presupusele victime să ajungă la o înțelegere cu ei. Leonte Chiriac era cel care racola și instruia persoane minore pentru a lua parte la acțiunea „Accidentul”, rolul său fiind preluat și de fiul lui.

Trei persoane au fost înșelate, pe parcursul a patru ore

Grupul infracțional organizat, format din 7 inculpați, era împărțit pe mai multe paliere: Leonte Chiriac era persoana încarcerată care se ocupa de contactarea persoanelor vătămate; fiul său, zis „Budi”, avea rolul de identificare, racolare și instruire a „săgeților” grupului, adică cei care colectau banii; iar taximetriștii – transportau persoanele ce se ocupau cu strângerea sumelor. Iar inculpații lucrau cu „spor”. În Pitești, au existat chiar trei persoane vătămate, într-o singură noapte. Între 6-7 aprilie 2018, au avut loc patru cazuri de înșelătorie sesizate la poliție, dintre care trei dintre ele au fost săvârșite între orele 2.00 - 6.00 dimineața.
„Mamă, am lovit o femeie, iar aceasta se află la spital! Am nevoie de bani!”, așa implora ajutor escrocii. Este și cazul unei femei de 85 de ani, care atunci când a auzit că băiatul său ar fi făcut accident le-a oferit șarlatanilor toți banii din casă – circa 10.000 lei - pentru a-și ajuta fiul. Imediat după ce victimele picau în plasa inculpaților, acestea erau contactate de un presupus avocat al copiilor lor, care le dădea mai multe detalii privind modul în care s-a produs accidentul și cum să le ofere bani victimelor pentru a renunța la acțiunea penală. Cel mai mare prejudiciu produs unei familii, în acest dosar, a fost de  20.000 lei, 400 de dolari și 20 de euro.

Flagrant, în noaptea de Paște

Inculpații au acționat chiar și în ziua de Paște. În noaptea de 7 spre 8 aprilie, adică exact când oamenii participau la slujba Învierii Domnului, poliţişti ai Secţiei 3 Piteşti şi de la Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR au organizat o acţiune de prindere în flagrant a unui tânăr bănuit de comiterea infracţiunii de înşelăciune prin metoda „Accidentul”. Un puştan de 17 ani, din Medgidia, era în atenţia oamenilor, care-l monitorizau îndeaproape. Anchetatorii au stabilit şi probat că adolescentul cu pricina a încasat 7.000 lei de la un bărbat în vârstă de 74 de ani, din Piteşti, pe care-l contactase telefonic susţinând că un nepot a fost implicat într-un eveniment rutier, iar banii îi trebuiau ca să ajungă la o înțelegere cu presupusa victimă a accidentului.

Din erou, suspect pentru furt

Într-unul din cazurile de înșelăciune pentru care sunt acuzați membrii grupului infracțional s-a făcut o disjungere în dosar, privind infracțiunea de furt. Este vorba despre cazul unui bătrân, de 74 de ani, din Pitești, și a soției sale, care, la sfârşitul lunii mai, s-au trezit cu un telefon de la „fiul” lor, în care acesta, plângând, implora ajutor: „Mamă, am dat de necaz! Mamă, salvează-mă! Uite, am făcut accident, am dat peste o femeie. I-am rupt picioarele şi coloana!” - se auzea în telefon. Bătrânii, cuprinși de emoţia momentului, au acceptat să dea 30.000 lei unui tânăr ce s-a dat drept fiul victimei accidentului, fără să-și sune propriul băiat să afle dacă situația este adevărată. Întâmplarea a făcut ca în apropiere se afla unul dintre vecinii săi, împreună cu un elev de la Şcoala de Agenți de Poliție din Câmpina. Aceștia și-au dat seama că este o escrocherie și l-au imobilizat pe șarlatan. La scurt timp însă aveau să apară câteva semne de întrebare, în ceea ce privește suma găsită la escroc şi restituită bătrânului. La controlul corporal asupra suspectului a fost găsită suma de 21.800 lei, doar că bătrânul înşelat susține că a pus în plic 30.000 de lei. Procurorii Parchetului Judecătoriei Pitești fac cercetări privind infracțiunea de furt, printre suspecți se află chiar „eroii” bătrânului.

Recomandările polițiștilor

În cazul în care sunteți contactați și vi se cer bani pentru a vă ajuta o rudă care ar fi avut un accident rutier grav, polițiștii vă recomandă să sunati de urgență la 112! „În niciun caz, nu trimiteți bani unor persoane care vă anunță de accidentul unei rude! Verificați obligatoriu informația primită prin telefon! Nu acceptați întâlniri cu persoane necunoscute și nici vizitele acestora la dimiciliul dumneavoastră!”, e mesajul transmis de Poliția Română către cetățenii.

*** *** ***

Dosarul în care a fost înșelată mama senatoarei Cristina Stocheci, încă nesoluționat

Pe parcursul acestui an, au fost înșelate mai multe persoane din Argeș prin metoda „Accidentul”. Printre cei păcăliți de infractori s-a aflat şi mama senatoarei Cristina Stocheci. În noapte dintre 5 spre 6 aprilie 2018, femeia în vârstă de 69 de ani a fost sunată şi i s-a spus că fiica sa a provocat un accident. Speriată la culme, în loc să îşi sune fata, acesta i-a dat individului 5.100 de euro. Abia după ce a dat banii, a luat legătura cu Cristina Stocheci, aflând că a fost ţinta unei înşelătorii. Când și-a dat seama de escrocherie, a fost anunțată Poliția.
În dosarul de la Tribunalul Argeș, prin care se fac cercetări pentru constituirea unui grup infracțional, s-a disjuns și cauza privind infracțiunea de înșelăciune în dauna mamei senatoarei Cristina Stocheci. Speța a fost declinată pentru cercetări în favoarea Parchetului Judecătoriei Pitești. Dosarul se află încă în lucru.

Material realizat de Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea