Adrian Bughiu, subprefectul județului Argeș: „Trei sferturi dintre persoanele care vin în audiență au probleme pe fond funciar”

A trecut mai bine de o jumătate de an de când Adrian Bughiu a fost numit în funcţia de subprefect al Argeşului. Am stat de vorbă cu acesta despre principalele provocări pe care le-a întâmpinat, în această perioadă, ca subprefect al județului. De asemenea, Bughiu ne-a făcut mai multe precizări despre situația numărului de urși în județ, dar și despre stadiul pestei porcine, două dintre problemele mari cu care se confruntă Argeșul. 
# Sunteți subprefectul județului de peste o jumătate de an. Cum ați reușit să vă integrați pe această funcție?
- Prefectul județului, domnul Dragnea, m-a ajutat să mă integrez mult mai bine în funcție. Faptul că acesta e un om cu multă experiență în administrația publică a fost un real ajutor pentru mine, chiar dacă nici eu nu eram un novice în funcții de conducere la nivelul administrației locale. Oarecum ceea ce se întâmplă la Prefectură a fost o chestiune pe cât de provocatoare, pe atât de nouă. Pe de altă parte prin natura activității mele anterioare, de director adjunct al Direcției de Sport și Tineret Argeș, cunoșteam poate mai bine de jumătate din primari și trei sferturi din directorii de deconcentrate din Argeș, iar acest fapt m-a ajutat mult. În calitate de subprefect, spuneam acest lucru și la ședința de investitură, nu mi-am propus să lansez „navete pe orbită” și doar am încercat să imprim o ușoară viteză în plus activității de la Prefectură, să dinamizez activitatea.
# Pe ce probleme se adresează la Prefectură argeșenii?
- Eu țin audiențele în fiecare miercuri dimineața, de la ora 9.00. Multe dintre problemele cu care oamenii se confruntă și vin cu ele la Prefectură, în general, sunt pe situații de fond funciar. Cam trei sferturi dintre persoane au astfel de probleme. Dintre acestea multe țin de instanță pentru că sunt fapte pierdute în negura vremilor. Sunt și fel de fel de probleme care nu țin de activitatea noastră, de la mese în piață sau locuri de parcare, până la chestiuni care exced prerogativele noastre instituționale. Încercăm să îndreptăm pașii oamenilor spre instituțiile care poate să îi ajute sau îi punem pe drumul cel bun.
# Care au fost principalele provocări ale funcției de subprefect?
- Începuturile mele la Prefectură au coincis cu valurile de inundații la nivel național. Au fost acele viituri, mai ales în zona Moldovei. Județul nostru nu s-a confruntat decât la nivel punctual, în unele gospodării din câteva localități, fără să fie înregistrate pagube mari. Am derulat în acea perioadă o campanie, a cărei activitate am coordonat-o și am monitorizat-o. A fost o activitate umanitară de strângere de lucruri utile pentru cei afectați de viituri. Am strâns îmbrăcăminte, încălțăminte, alimente. Au fost deschise trei centre în Argeș: unul la Pitești - la Sala Sporturilor, unul la Câmpulung - la Clubul Sportiv Municipal și unul la Mioveni. Au fost duse două transporturi în județul Brașov.
Ulterior, am avut acele situații nefericite cu urșii, în principal în zona cetății Poenari. O problemă care s-a rezolvat doar temporar pentru că ea este una care ține de legislația actuală. Am reușit atunci relocarea unei ursoaice cu doi pui. Ordinul a fost reușit în urma unei audiențe, la care am mers personal, la doamna vicepremier Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului. Repet, problema ține strict de legislație. Atâta timp cât nu se va da drumul la recoltarea normală a ursului, problemele acestea vor apărea ori de câte ori animalul nu va găsi suficientă hrană în arealul lui. Așteptăm în continuare să vedem ce se întâmplă. Înțelegem că există niște proiecte de modificare a legii.
# Recent, a apărut și problema pestei porcine…
- Da, a apărut și necazul cu pesta porcină. Eu zic că, la nivelul Institutului Prefectului în județul Argeș, ne-am gospodărit destul de bine, alături de celelalte organisme implicate, Inspectoratul Județean de Poliție și cel de Jandarmi. Au fost câteva ordine de prefect prin care am instituit filtre la intrarea în județul Argeș dinspre Teleorman și Dâmbovița, lucruri care ne-au protejat în mare măsură. Că între timp a apărut un focar într-o singură gospodărie din satul Negrași, comuna Negrași, cred că ține mai degrabă de reaua credință a cetățeanului respectiv sau de hazard. În aceste zile, a plouat cu telefoane și mesaje de la primari. Lumea are nevoie de informații. Nu trebuie să dramatizăm.
# Ce activități mai desfășurați în această perioadă?
- Ne pregătim pentru iarnă, am avut ședințe și monitorizăm contractele pe care autoritățile locale le iau, atât pentru utilaje cât și contractele pentru achiziția de material antiderapant. Sperăm că nu vor fi probleme.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea