Gara Regală din Curtea de Argeș, pericol public

Lipsa de interes din partea autorităților naționale a dus ca Gara Regală din Curtea de Argeș să devină un adevărat pericol pentru oamenii care trec prin zona respectivă. Mai exact, vineri, 9 noiembrie, pompierii argeșeni au fost nevoiți să intervină pentru a degaja mai multe elemente de construcție care erau la un pas să cadă și să accidenteze pe cineva.
Construită în mai puţin de un an, la cererea regelui Carol I, şi inaugurată în noiembrie 1898, Gara Regală din Curtea de Argeş a ajuns acum în paragină. De la funeraliile Regelui Mihai, gara a fost acoperită cu un mesh pentru a nu se vedea starea avansată de degradare.

Mai mult, la licitaţiile organizate pentru reabilitarea ei nu s-a prezentat nicio firmă, asta şi din cauza preţului foarte mic. Primăria Curtea de Argeş a trimis în ultimii doi ani documentaţii la SNCFR, solicitând ca gara să îi fie dată în administrare, cu asigurarea de a păstra destinaţia clădirii, dar şi cu promisiunea refacerii ei. Răspunsul autorităţilor din Capitală a fost că pentru acest transfer este necesară o hotărâre de Guvern. În decembrie 2017, cu câteva zile înainte ca trenul purtând sicriul cu trupul Regelui Mihai să sosească aici, pereţii exteriori ai gării au fost acoperiţi cu meshuri pentru a nu se vedea starea deplorabilă a clădirii monument istoric. De o parte şi de alta a drapelurilor regale ce încadrează portretul Regelui Mihai, apare imaginea iluzorie a unei clădiri impecabile în spatele căreia se ascunde paragina în care imobilul, monument arhitectonic unic în ţară, a fost lăsat să zacă zeci de ani. De curând au început și mesh-urile să se desprindă.
Gara datează din 27 noiembrie 1898, când a avut loc şi punerea în circulaţie a căii ferate Piteşti – Curtea de Argeş. Cu excepţia lui Carol al II-lea, al cărui sicriu a fost adus în februarie 2003 cu un vehicul militar, toţi regii înmormântaţi la Mănăstirea Curtea de Argeş au fost aduşi cu trenul. Gara Regală din Curtea de Argeş (inaugurată în 1898) a fost construită în mai puţin de un an la cererea regelui Carol I şi după planurile arhitectului francez Andre Lecomte de Nouy, acelaşi care restaurase şi Mănăstirea Curtea de Argeş.
A.I.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea