Concluziile focarului de pestă porcină în Argeș, Și cu porcii sacrificați și cu amendă luată

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat, în Argeș, la patru porci dintr-o gospodărie din comuna Negraşi. De asemenea, au fost sacrificați și alți trei porci din gospodăria respectivă. Față de proprietarul animalelor, reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş au luat măsura sancțiunii contravenționale cu 600 lei pentru faptul că respectivul cetățean a vândut animale fără documente legale. Proprietarul a plătit amenda. Acesta urmează să fie despăgubit pentru cei trei porci sacrificați. „S-a luat și măsura sancțiunii contravențională cu 600 lei pentru faptul că respectivul cetățean a vândut animale fără documente legale. În septembrie a vândut ultima dată. Nu ai voie să vinzi animale decât cu acordul medicului veterinar, cu certificat sanitar din care să ateste sănătatea lor”, ne-a precizat Daniel Lupu (foto), directorul DSVSA Argeș.
De asemenea, reprezentanţii DSVSA Argeş au prelevat probe de la porcii din gospodăriile învecinate celei în care s-a descoperit virusul. Rezultatele analizelor au arătat că niciun alt animal din Negrași nu este infestat cu PPA. Zona este încă atent monitorizată de autorităţile competente, pentru a preveni răspândirea acestei boli. La sfârșitul săptămânii trecute a fost efectuată o nouă acțiune de dezinfecție la locuința unde a fost depistat virusul.
Reprezentanții DSVSA au întocmit o cartografiere a numărului de porci din zona de protecție și zona de supraveghere, respectiva în comunele Mozăceni și Negrași. Astfel, în satul Mozăceni sunt 462 de capete, în satul Babaroaga – 190 și în Zidurile - 145, iar în satul Negrași – au fost înregistrați 87. Până la acest moment, nu au mai apărut alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în fermele de pe raza judeţului Argeș. Reamintim că orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat la medicul veterinar, DSVSA  Argeş sau autorităţilor locale.
La această dată, pesta porcină africană evoluează în 283 de localități din 18 județe, cu un număr de 1084 de focare (dintre care 16 în exploatații comerciale) și 146 de cazuri la mistreți.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea