Raportul de Mediu pentru Autostrada Pitești-Sibiu - publicat, acordul de mediu întârzie să apară

Autostrada Sibiu – Piteşti, cel mai important proiect rutier al României, a trecut de încă o etapă importantă în realizarea sa. A fost publicat raportul privind impactul asupra mediului, iar după consultările publice va fi emis acordul de mediu. Acest document va debloca practic licitaţiile pentru construirea celei mai aşteptate autostrăzi din România.
Agenția Națională pentru Protecția Mediului a publicat pe 6 noiembrie „Raportul privind impactul asupra mediului pentru proiectul Autotrada Sibiu – Pitești". Documentul de 598 de pagini a fost realizat pentru a identifica limitările existente din punct de vedere al protecţiei mediului în construcţia şi operarea Autostrăzii Sibiu – Piteşti. "Studiul este acum un draft. După perioada de consultare şi dezbaterile publice din 11 – 13 decembrie, poate fi modificat conţinutul studiului", a spus Marius Nistorescu, directorul general al EPC Consultanţă de Mediu, firma care a realizat raportul şi se ocupă de obţinerea acordului de mediu (AM) pentru Autostrada Sibiu – Piteşti, conform economica.net. Acesta a explicat că dacă vor fi observaţii, va avea obligaţia să le analizeze. Ulterior, dacă ANPM va fi de acord cu forma finală a studiului, va emite acord de mediu.

Liber la licitații pentru sectoarele 2, 3, 4

Directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Narcis Neaga, a anunţat la începutul lunii octombrie că acordul de mediu la autostrada Sibiu - Piteşti este posibil să fie gata până la finalul anului, după care se pot organiza licitaţii pentru loturile 2, 3 şi 4. "Cât priveşte autostrada Sibiu - Piteşti, sunt convins că vă interesează subiectul, loturile 1 şi 5, după cum ştiţi, au fost licitate. Ele sunt în faza de evaluare. Nu pot fi comunicaţi câştigătorii încă, până când nu vom avea acord de mediu pentru întreg sectorul Sibiu - Piteşti. Este o cerinţă a Uniunii Europene de la care nu ne abatem. De asemenea, nu vom lansa sectoarele 2, 3 şi 4, până nu vom avea acordul de mediu", a declarat atunci Narcis Neaga. Astfel, după obţinerea acordului de mediu, vor fi stabiliţi constructorii loturilor de la capetele autostrăzii, 1 şi 5, şi va fi lansată licitaţia pentru proiectarea şi construirea lotului 4.  În ceea ce priveşte sectoarele dificile din munţi, CNAIR va scoate la licitaţie studii suplimentare. Documentaţia pentru studiile geotehnice pentru porţiunea din munţi a viitoarei şosele peste Carpaţi ar putea fi trimisă spre validare la ANAP în decembrie. Astfel, într-un scenariu optimist, loturile 2 şi 3 ar putea fi scoase la licitaţie pentru construcţie anul viitor, iar într-un scenariu pesimist, abia în 2020. Valoarea totală a investiţiei în Autostrada Sibiu-Piteşti va fi de 3,34 miliarde de euro (15 miliarde de lei), potrivit unui document postat pe site-ul Ministerului Transporturilor. În iulie 2017, CNAIR a scos la licitaţie secţiunile 1 şi 5 din Autostrada Sibiu-Piteşti, pentru execuţia cărora a primit în octombrie nouă oferte (secţiunea Sibiu - Boiţa), respectiv opt oferte (secţiunea Curtea de Argeş - Piteşti).
Autostrada Sibiu – Piteşti este o parte importantă a Coridorului 4 Pan-European, care traversează ţara de la vest la est. Aceasta este cerută şi de către Dacia - Renault, cel mai mare exportator al României.
A.I.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea