Doi foști primari de la Bradu, întâlnire la Curtea de Apel București

Costel Zamfir, fostul primar de la Bradu, a fost citat ca martor la Curtea de Apel București, în procesul de corupție al lui Florin Frătică. Acuzațiile procurorilor anticorupție în acest dosar vizează un prejudiciu de 35.035.511 lei reprezentând suma acordată de către ANRP ca despăgubire pentru un teren de 19,13 ha teren, considerată a fi acordată în mod nedrept.
Procurorii DNA îi acuză de instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave pe Florin Frătică, fostul primar de la Bradu și pe Daniela Manolache, fost jurist al Primăriei Bradu și fost prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Urziceni. Cei doi sunt judecați în dosarul acordării unei despăgubiri ilegale de peste 35 de milioane lei. În același dosar mai sunt judecați frații Lenuța și Jean Georgescu, beneficiarii despăgubirii ilegale, ambii fiind acuzaţi de complicitate la instigare sub forma participaţiei improprii la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Doi foști primari la instanță, unul inculpat, celălalt martor

În dosarul, aflat pe rolul Curții de Apel București, a fost citat ca martor și fostul edil Costel Zamfir. Urmează să fie audiate și alte persoane care au lucrat sau lucrează în cadrul Primăriei Bradu. Următorul termen al procesului va avea loc pe 21 noiembrie.
Cazul retrocedării ilegale a fost deschis în iunie 2014, după ce ANRP a sesizat DNA legat de un dosar de despăgubiri întocmit de către Comisia Locală de Fond Funciar Bradu. Dosarul a fost trimis în judecată în decembrie 2017.
Din rechizitoriul procurorilor reiese că, în 2009, fraţii Georgescu Lenuţa şi Georgescu Jean au depus o cerere înregistrată la Primăria Bradu prin care au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate în baza legilor fondului funciar pentru o suprafaţă de 16 ha, despre care afirmau că reprezintă o diferenţă la care erau îndreptăţiţi. Procurorii DNA susțin că: „Printr-o adresă din 27 octombrie 2009, Florin Frătică, la acea vreme primar al comunei Bradu, le-a comunicat, atestând în fals, că au de primit mai mult decât ceruseră, respectiv 19,13 ha de teren. Acesta a precizat însă că reconstituirea dreptului de proprietate nu se mai poate realiza pe cale administrativă din cauză că termenul de depunere a cererilor a expirat, chiar din culpa Comisiei locale de fond funciar Bradu şi a lăsat să se înţeleagă că singura posibilitate rămânea deschiderea unui proces în instanţă”. Procurorii anticorupție au strâns mii de documente în care arată clar că frații Lenuța și Jean Georgescu nu aveau sub nicio formă dreptul la 19,13 hectare.

Rechizitoriu: „Inculpatul Frătică a făcut demersuri pentru a se acorda despăgubiri într-un cuantum cât mai mare”

Prejudiciul produs prin acțiunea coinculpaților a fost de 35.035.511 lei reprezentând suma acordată de către A.N.R.P. ca despăgubire pentru cele 19,13 ha teren. Ministerul Finanțelor publice s-a constituit parte civilă cu suma respectivă.
„După obținerea hotărârii, inculpatul Frătică Dragomir Florin a făcut demersuri pentru a se acorda despăgubiri într-un cuantum cât mai mare decât cele echivalente valorii reale a terenului, atestând în fals, între altele, în dosarul de despăgubire, că terenul în cauză ar fi fost situat în intravilanul comunei Bradu. Demersurile descrise au generat un folos patrimonial pentru coinculpații Georgescu Lenuța și Georgescu Jean constând în recunoașterea, de către instanța de judecată, în mod injust, a unui drept de proprietate pentru o suprafață de 19,13 ha teren, precum și prejudicierea bugetului statului cu suma plătită ca despăgubire pentru acest teren în valoare de 35.035.511 lei”, mai se arată în rechizitoriul procurorilor. A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea