Ion Andrei, inculpat în dosarul Cheresteaua: „Poate ne scăpați de hoți! Sunt 300 de hectare. Ăștia fură!”

Problema defrișărilor ilegale din județul Argeș a fost prezentată la emisiunea „România, te iubesc!”. În reportaj s-a făcut referire și la tăierile ilegale realizate de firma Andris. Pe rolul Tribunalului Argeș se judecă, din aprilie 2016, dosarul numit generic „Cheresteaua 1”. 16 inculpați sunt trimiși în judecată, în frunte cu Ion Andrei, zis și ”Brânză”, patronul firmei Andris, o parte din membrii familiei sale, angajaţii săi și mai mulţi funcţionari de la Ocolul Silvic Valea Oltului. Următorul termen al procesului va avea loc pe 27 noiembrie.

Ion Andrei: „Mie nu mi-a găsit niciun arbore tăiat. Mi-au găsit 17 cioate”

În reportajul realizat de Alex Dima apare, înregistrat cu camera ascunsă, și Ion Andrei, patronul Andris. Omul de afaceri s-a oferit chiar să dea ponturi cu locurile de unde se fură pădure. Uitând probabil de ce este acuzat în dosar, Ion Andrei precizează conrespondentului Pro TV: „Faceți un reportaj cu ăștia, poate ne scăpați de hoți. Sunt 300 de hectare. Ăștia fură!”. De altfel, întrebat de faptele pentru care este acuzat, inculpatul a precizat: “Mie nu mi-a găsit niciun arbore tăiat. Mi-au găsit 17 cioate, dintre care...(…) Eu nu vă mint. Ascultați-mă. Eu vă spun realitate.”.

Procurorii arată un adevărat măcel în pădurile Argeșului: 23.000 de copaci tăiați

Totuși, anchetatorii susţin contrariul. Firma Andris ar fi tăiat 23.000 de copaci pe care i-a cărat cu 1800 de camioane. Totul s-ar fi întâmplat ilegal. 504 hectare aflate în aria protejată Natura 2000 au rămas fără pădure. „În perioada 2008-2012, inculpatul Andrei Ion, administrator la firma SC ANDRIS SRL – societate având ca obiect de activitate tăierea și rindeluirea lemnului – a tăiat fără drept 26.833,77 metri cubi de masă lemnoasă, cu o valoare de 4.561.740,9 lei, de pe o suprafață de cca. 504 ha terenuri forestiere situate în zonele montane arondate comunelor Arefu, Nucșoara și Lerești”, se arată în rechizitoriu.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș mai susțin că: „În perioada 2008-2011, Andrei Ion a achiziționat 767 hectare de terenuri cu vegetație forestieră pentru care a plătit 1.697.040 lei și 1,425 milioane euro cu sume provenind din săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare a banilor, în condițiile în care în cursul anilor 2010-2011, din prestarea activităților de muncitor necalificat/fasonator mecanic a obținut un venit total net de 16.628 lei, iar între anii 2007-2010, din cedarea folosinței bunurilor, a obținut venituri între 12 și 240 lei, sume infime raportate la cele plătite pentru achiziționarea terenurilor cu vegetație forestieră”.
Chiar dacă este acuzat că a produs un dezastru ecologic în pădurile județului, lui Ion Andrei nu i s-au pus restricții de a desfășura activități economice. Așa că acesta s-a adaptat și scoate lemnul din păduri cu o altă firmă. A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea