Ion Năftănăilă, trimis în judecată pentru nereguli la alimentarea cu apă în comună

# Alte necazuri pentru fostul primar de la Albeștii de Muscel # Cătălin Manta, edilul actual al localității: „Ca urmare a solicitării DNA, ne-am constituit parte vătămată în dosar”

Fostul primar al comunei Albeștii de Muscel, Ion Năftănăilă, este cercetat de procurorii DNA pentru modul în care s-ar fi realizat alimentarea cu apă în comună. Ion Năftănăilă și fostul contabil șef al Primăriei Albeștii de Muscel, Ion Bodea, alături de omul de afaceri Eftimie Ionescu, patronul Eftimex, sunt cercetați la Tribunalul Argeș într-un dosar privind fapte de corupție. Procurorii DNA s-au autosesizat în urma unui raport efectuat de Camera de Conturi Argeș, în 2015. Fostul edil al localității este acuzat de procurori de abuz în serviciu.
În dosarul instrumentat de procurorii DNA s-au făcut cercetări cu privire la rețeaua de apă realizată în comuna Albeștii de Muscel. De asemenea, se presupune că un deviz de lucrări a fost achitat de două ori, beneficiara plăților nelegale fiind societatea patronată de omul de afaceri Eftimie Ionescu.

Ce nereguli au fost constatate de Camera de Conturi Argeș

În urma efectuării acțiunii de audit în 2015, Camera de Conturi Argeș a semnalat mai multe nereguli la Primăria Albeștii de Muscel, cu privire la alimentarea cu apă în localitate.
- „Organizarea şi desfăşurarea procedurilor de atribuire a contractului de achiziţie publică pentru realizarea obiectivului de investiţii „Alimentare cu apă în comuna Albeştii de Muşcel” precum și încheierea și administrarea acestuia, au fost efectuate cu încălcarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr.34  din 19.04.2006 privind  atribuirea  contractelor achiziţie  publică,  a  contractelor  de  concesiune  de  lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii”;
- „Nu a fost constituită, reţinută şi înregistrată în evidenţa contabilă garanţia de bună execuţie a contractului, în cuantum de 5% din valoarea încasată, în sumă estimativă de 62.224 lei”;
- „Au fost efectuate plăţi nelegale aferente obiectivului de investiţii „Alimentare cu apă în comuna Albeştii de Muşcel”, în sumă   estimativă   totală   de   247.573   lei,   reprezentând contravaloarea  celor  2  Studii  de  fezabilitate  şi  celor  2 PT+CS+DE  întocmite  în  perioada  2009-2010  şi  plătite  în perioada 2010, 2012-2013 care s-au dovedit a fi inoportune și fără finalitate și utilitate pentru entitatea auditată. Aferent plăților nelegale în sumă estimată de 247.573 lei  au  fost  calculate  majorări  de  întârziere  în  valoare  de 106.517 lei, rezultând un prejudiciu total de 354.090 lei”.
- „S-a plătit nelegal, suma totală estimativă de 401.211 lei,   reprezentând   contravaloarea   articolelor   de   deviz necuvenite,  cantităţilor  de  lucrări  neexecutate  precum  și sumelor fără documente justificative facturate, acceptate la plată și decontate pentru obiectivul de investiții „Alimentare cu apă a comunei Albeştii de Mușcel, judeţul Argeş“. Aferent plăților nelegale în sumă estimată de 401.211 lei  au  fost  calculate  majorări  de  întârziere  în  valoare  de 203.441 lei, rezultînd un prejudiciu total de 604.052 lei”.

Primarul comunei Albeștii de Muscel: „Este un dosar rezultat ca urmare a controlului Camerei de Conturi Argeș, în 2015”

Camera de Conturi Argeș a semnalat aceste probleme organelor abilitate. Astfel, se face că DNA-ul a intrat pe „firul” alimentării cu apă în comuna Albeștii de Muscel. La sfârșitul lui noiembrie 2018, procurorii DNA au trimis dosarul în judecată la Tribunalul Argeș. Primăria Albeștii de Muscel s-a constituit parte vătămată în dosar.
„Este un dosar rezultat ca urmare a controlului Camerei de Conturi Argeș, în 2015. În urma acestui control au fost sesizate organele de cercetare penală. Se pare că dosarul a fost trimis în judecată. În urma unei ședințe de Consiliu Local, ca urmare a solicitării Direcției Naționale Anticorupție, ne-am hotărât să ne constituim ca parte vătămată. A fost constatat un prejudiciu de DNA. Ne-am constituit ca parte vătămată în dosar cu o sumă  între 600.000 și 650.000 lei”, ne-a precizat Cătălin Manta (foto), edilul comunei Albeștii de Muscel.

Ion Năftănăilă are o condamnare de trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru deturnare de fonduri europene

Fostul primar, Ion Năftănăilă, a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la sfârșitul anului 2014, la trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru deturnare de fonduri europene. Această condamnare a însemnat și pierderea mandatului său de primar. În acest dosar, în august 2011, procurorii DNA Piteşti au dispus trimiterea în judecată a lui Ion Năftănăilă pentu ai multe infracţiuni: folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave; schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată; şi conflict de interese. Pe 28 noiembrie 2014, fostul primar a fost condamnat definitiv la trei ani de puşcărie, cu suspendare, şi cinci ani interzicerea dreptului de a fi ales în autorităţi publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a alege; şi dreptul de a ocupa o funcţie, de a exercita profesia sau meseria de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea