Urșii terorizează Argeșul! Ministrul Mediului nu ia o decizie din cauza ONG-urilor

# Deputatul Radu Vasilică: „Primarii de la Dâmbovicioara, Sălătrucu, Nucșoara, toți din acea zonă, m-au înnebunit cu problema urșilor”
Zeci de animale au fost omorâte de urşi în judeţul Argeş și mai multe persoane au fost atacate în ultima perioadă. Oamenii sunt disperaţi pentru că urşii coboară zilnic din pădure şi le atacă gospodăriile, iar autoritățile ridică din umeri după ce dau vina pe ONG-uri pentru că ar împiedica împușcarea animalelor.

De frică, oamenii și-au făcut echipe ca să îi sperie

De mai bine de doi ani, sălbăticiunile vin în gospodăriile oamenilor și ucid animale, distrug recolte și bagă spaima în localnici. Oamenii sunt disperați și cer ajutorul autorităților, dar, în ciuda eforturilor primarilor, nu au primit răspuns. Localnicii spun că nu pun geană pe geană între ora 11 seara și cinci dimineața pentru că e un vacarm total din cauza câinilor care latră la urșii care merg pe ulițe. De frică, oamenii și-au făcut echipe ca să îi sperie. Spre exemplu, anul trecut, în luna septembrie, în zona Valea Largă din Căpățâneni, o ursoaică a putut fi îndepărtată de pe ulița cimitirului doar după ce un localnic, s-a urcat în mașină, a claxonat continuu și a urmărit-o cu mașina. Argeșenii consideră că trebuie să moară un om pentru ca situația să fie remediată.

Lupii, mistreții și urșii iau cu asalt gospodăriile argeșene

Locuitorii comunelor din nordul județului sunt terorizați în fiecare noapte de animalele sălbatice care vin după mâncare. Din nefericire, autoritățile nu pot face mai nimic din cauză că localitățile au fost declarate arii protejate (spre exemplu Nucșoara, Dâmbovicioara), în ciuda faptului că zeci de mistreți și lupi coboară din pădurile montane pentru că nu găsesc hrană și distrug culturile oamenilor și le omoară animalele. Pentru a găsi o rezolvare, mai mulți primari s-au întâlnit pentru a găsi soluții împreună cu Prefectura Argeș și cu autoritățile competente. Astfel, edilii au adus zeci de fotografii și filmări cu animalele care fac prăpăd în localitățile pe care le păstoresc. În Argeș sunt în momentul de față cu 500 de exemplare de urși mai mult decât ar trebui să fie potrivit legislației în vigoare. Pentru a găsi o rezolvare, fostul subprefect, Gabriel Stoian, împreună cu o parte din primarii afectați au mers la Ministerul Mediului pentru a discuta și pentru a găsi soluții, astfel încât oamenii să poată dormi liniștiți noaptea. În schimb, ministrul Grațiela Gavrilescu tot amână să dea un ordin din cauza ONG-urilor care se opun relocării și împușcării animalelor.

Radu Vasilică: „O să-i reexplic doamnei ministru Gavrilescu”

Deputatul Radu Vasilică a fost luat cu asalt de primarii din zona de nord a județului pentru a rezolva problema urșilor. Chiar dacă, acesta a avut nenumărate discuții cu ministrul Mediului și Pădurilor, nici până în acest moment nu s-a luat o decizie.
„Numărul de urși estimat în România se apropie de 7000. Numărul optim este de 4000. De ce se înmulțesc în halul ăsta? La nivelul Argeșului, erau împușcați undeva la opt pe an. Nu era un masacru. Ursul nu are inamic natural, ursul trăiește în jur de 35 de ani în libertate, iar ursoaica fată în medie trei pui. Deci, sporul este semnificativ. Toată lumea zice că, de ce proprietarii de fonduri de pădure nu le dau de mâncare să îi țină în pădure? Mecanismul este foarte simplu și o să-i reexplic doamnei ministru Gavrilescu, cred că este a treia oară când o fac. Dânsa este destul de temătoare din acest punct de vedere, dar primarii de la Dâmbovicioara, Sălătrucu, Nucșoara, toți din acea zonă, m-au înnebunit cu acestă problemă. Urșii când nu mai au hrană și nu sunt hrăniți pe cale artificială, coboară să își ia de unde găsesc. Slavă cerului că anul acesta a fost o producție record de fructe. Am avut producție mare și nu am avut atâtea incidente ca în ultimii ani. Anul trecut când nu s-au făcut fructele din cauză că a dat un îngheț timpuriu, a fost tragedie” a explicat deputatul Radu Vasilică.

Trofeele, între 10.000 și 20.000 de euro

Proprietarii de fonduri de pădure sau vânătoare puteau să își acopere cheltuielile cu hrana animalelor în urma trofeelor obținute ca urmare a organizării de partide de vânătoare. În urmă cu câteva luni, Ministerul Mediului și Pădurilor a interzis împușcarea animalelor sălbatice. „E simplu, administratorii fondurilor de pădure sau vânătoare nu mai dau bani pentru că nu mai au de unde. Înainte le dădeau mâncare, cumpărau și după veneau vânătorii, în sepcial cei străini, plăteau câteva trofee. Cel mai mic urs era în jur de 8-10.000 euro, ajungând la medalia de aur care era în jur de 20.000 euro. Banii din care se plăteau hrana, transportul. Vrem să gestionăm corect populația de animale, însă nu vrem să se mai întâmple tragediile care s-au întâmplat” a mai spus Vasilică.

Statele membre UE nu vor urșii din România

Pentru a rezolva problema urșilor din România, ministrul Grațiela Gavrilescu a încercat relocarea animalelor în statele membre UE. Chiar dacă, pe teritoriul țării sunt aproximativ 40% din populația de urși, niciun stat membru al Uniunii Europene nu a vrut să primească animalele. „S-au purtat discuții pentru relocarea urșilor în state membre. Marea Britanie, care nu mai are urși de vreo 300 de ani nici măcar nu a vrut să audă. Germania la fel, Franța la fel. În aceste condiții ce facem?” a mai adăugat Vasilică.

M.M.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea