Eșecul proiectului Molivișu și stadiul actual al lucrărilor, pe înțelesul tuturor

# ADI Molivișu a făcut o informare publică cu privire la stadiul proiectului „Pârtia de Schi Vidraru A1 și Vidraru A2”, până la data de 1 noiembrie 2018 # Achiziționarea de fosta conducere ADI Molivișu, în decembrie 2015, a instalației de transport pe cablu în valoare de peste 21 milioane de lei, a făcut ca proiectul să continue, cel puțin pe hârtie # De trei ani, echipamentul achiziționat zace, recent înfoliat, la Căminul Cultural de la Arefu # Emiterea unei Hotărâri de Guvern, singura soluție pentru realizarea proiectului

În urmă cu o lună, deputatul USR Ionuț Moșteanu a depus o interpelare la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice pentru a afla care este stadiul proiectul pârtiei de schi Molivișu și care este calendarul prevăzut pentru terminarea acestuia. De asemenea, au fost depuse solicitări și către Consiliul Județean Argeș și cele trei primării implicate în proiect. La scurt timp, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Molivișu a făcut o informare despre stadiul proiectului către Parlamentul României, în atenția deputatului Moșteanu. Într-o informare întocmită de ing. Marian Letcanu, directorul tehnic al ADI Molivișu, și semnată de Nicolae Gabriel Dică, președintele ADI, se prezintă pe larg eșecul vechiului proiect Molivișu, dar și stadiul noului proiect - Pârtia de Schi Vidraru A1 și Vidraru A1 -, până la data de 1 noiembrie 2018.

Prima problemă a proiectului - eșecul finanțării europene

ADI Molivisu s-a înființat în anul 2009. Inițial, în cadrul său au existat trei asociați: comunele Arefu, Cicănești și Brăduleț. Ulterior, pe 21 mai 2012, a fost cooptat ca asociat și Consiliul Județean Argeș, în urma deciziei fostului președinte Constantin Nicolescu.
„ADI Molivișu a semnat în data de 27.04.2012 cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice contractul de finanțare nr 3038 pentru proiectul „Crearea infrastructurii generale și specific activităților de turism din arealul climatic Ghițu-Molivișu, com. Arefu, jud Argeș (…) Implementarea acestuia presupunea realizarea a 10 obiective având o valoare totală de 80.295.504,44 lei și cuprindea toată infrastructura de dezvoltare. Termenul de implementare a întregului proiect era de 31 decembrie 2015. Din păcate, termenul nu a putut fi respectat și la data de 01 august 2016 ADI Molivișu a fost notificată cu decizia nr 72 din partea MDRAP să ramburseze suma de 1.238.785,90 lei ca urmare a rezilierii Contractului de finanțare nr 3038/27.04.2012”, se arată în informarea transmisă de ADI Molivișu.
În cele din urmă, pe 20 octombrie 2016, suma a fost rambursată către MDRAP și ADI Molivisu a evitat penalitățile și alte comisioane suplimentare. Asociații Primăria Cicănești și Primăria Brăduleț au contribuit la constituirea cuantumului datoriei către MDRAP.

Doar 15% stadiul execuției lucrărilor în momentul pierderii finanțării europene

Durata de implementare a proiectului s-a finalizat în data de 31.12.2015, la acel moment având un procent de 38% stadiu de implementare și 15% stadiul execuției lucrărilor. Mult nu s-a schimbat nici în prezent! Proiectul „Creare infrastructurii generale și specifice activitatilor de turism din arealul climatic Ghițu-Molivișu era împărțit in 10 obiective după cum urmează: Pârtie de schi A1; Pârtie de schi A2; Drum Comunal; Infrastructură agrement la baza pârtiei A1; Instalații de captare, tratare și distribuție apă potabila în arealul Ghițu – Molivișu; Observator turistic în Masivul Ghițu, Rețele electrice de distribuție pentru alimentarea cu energie electrică în arealul Ghițu – Molivișu; Valorificarea în scop turistic a resurselor regenerabile locale de energie din arealul Ghițu – Molivișu; Sistem de canalizare ape uzate în arealul Ghițu – Molivișu; Valorificarea în scop turistic a turbăriei Molivișu.
Doar că ADI Molivișu s-a întins mai mult decât îi e plapuma! „Din cele 10 obiective ale proiectului au fost realizate lucrări parțiale la Pârtia de schi A1 împreună cu instalația de transport pe cablu și Drumul Comunal DC 449 care face legătura între Transfăgărășan DN 7C și baza pârtiei. După pierderea finanțării europene, ținând cont că ADI Molivișu a achiziționat în decembrie 2015 o instalație de transport pe cablu de tip mixt (telegondolă +telescaun) prin contractul de furnizare nr 1/22.03.2013, cu firma austriacă Doppelmayr Seilbahnen în valoare de 21.059.149 lei, TVA inclus, AGA Molivișu a luat hotărârea de continuare a proiectului cu resurse financiare proprii”, se mai arată în informarea făcută către deputatul Moșteanu.
Trebuie menționat că instalația de schi a fost achiziționată din împrumuturile făcute de primăriile din Asociația  ADI Molivișu – Arefu, Cicănești și Brăduleț, plus Consiliul Județean, care, intrând în asociere, a luat aceleași procente, ajungând la 25% fiecare.

A doua problemă: la Molivișu s-au descoperit defrișări ilegale!

„UAT Arefu, proprietarul terenurilor, a fost notificat prin adresa nr. 5003/12.05.2017, din partea Ministerului Apelor și Pădurilor – Garda Forestieră Ploiești, prin care ne informa că au constatat defrișări ilegale, iar până la finalizarea cercetărilor nu se pot efectua demersuri cu privire la scoaterea definitivă din fondul forestier național a suprafeței de circa 9.000 mp. Pe această suprafață s-a început în septembrie 2015 lucrări de trasare și construire parțială din infrastructura proiectului Pârtie de schi A1, mai precis construirea stației de plecare a instalației de transport pe cablu. Ca urmare echipa ADI Molivișu împreună cu Consiliul Director a găsit o soluție pentru continuarea și implementarea acestui proiect. Aceasta constând în ocolirea acestui teren cu presupuse cercetări penale de circa 9000 mp prin mutarea stației de plecare a instalației de transport pe cablu cu circa 80 metri către nord. Această soluție se încadrează în cadastrul proiectului și nu afectează amplasamentul inițial al Pârtiei de schi A1 și Instalației de transport pe cablu”, se mai arată în informare.

CJ Argeș a preluat în totalitate realizarea proiectului „Pârtia de schi A1”

În urma adoptării acestei soluții de continuare a proiectului, CJ Argeș și-a mărit atribuțiile. În plus s-a schimbat și denumirea proiectului. Și cam atât! „Consiliul Județean Argeș a preluat în totalitate realizarea proiectului Pârtia de schi A1 cu Instalația de transport pe cablu și alimentare cu energie electrică venind cu un aport la patrimoniu de 600.000 lei folosiți pentru deblocarea și funcționarea ADI Molivișu:
- Certificatul de Urbanism nr 30/15895 din 12.10.2017 emis de Consiliul Județean Argeș
- Studiu de fezabilitate întocmit conform HG 907/2016 – Construire pârtii de schi Vidraru A1 și A2 Ghițu-Molivișu
- Devizul general în valoare de 15.906.510 lei , TVA inclus, și indicatorii tehnico economici
- S-a obținut o parte importantă din avizele impuse conform Certificatului de Urbanism, iar restul fiind condiționate de scoaterea din circuit forestier
- S-au realizat convenții de superficie notariale cu proprietarii de terenuri din zonă pentru traversarea cubterană a liniei de alimentare cu energie electrică a proiectului”, mai menționează reprezentanții ADI Molivișu.

O Hotărâre de Guvern, singura soluție pentru realizarea proiectului

„Ca urmare a solicitărilor de către UAT Arefu către Ministerul Apelor și Pădurilor privind scoaterea definitivă din circuitul forestier a suprafețelor necesare impelmentării proiectului, s-a primit de la minister adresa nr 5097/15.10.2018. Documentul ne comunică faptul că putem face scoatere din fond forestier și în condițiile de defrișare ilegale. Având acest răspuns din partea Ministerului Apelor și Pădurilor – UAT Arefu, proprietarul terenului pe care se implementează proiectul -  a demarat suplimentar procedura de scoatere definitivă din circuit forestier a 2 hectare de teren prin semnarea de contracte cu firme specializate pentru realizarea documentațiilor. În paralel se lucrează și la finalizarea Planului Urbanistic Zonal și obținerea de avize. În urma obținerii Hotărârii de Guvern și publicarea acesteia în Monitorul Oficial privind scoaterea definitivă din circuit forestier a suprafețelor necesare implementării proiectului urmează finalizarea Planului Urbanistic Zonal și procedura de licitație publică”, sunt concluziile prezentate de ADI Molivișu, în informarea adresată deputatului Ionuț Moșteanu (foto).

A treia problemă: Hotărârea de Guvern poate să dureze o eternitate

Doar că drumul până la publicarea Hotărârii de Guvern în Monitorul Oficial este unul anevoios. Este nevoie de avizele a cel puțin  șase ministere. Obținerea de avize va amâna realizarea licitației privind construirea pârtiei de schi A1 de la Molivișu până la sfârșitul anului 2019. Și asta dacă suntem optimiști… „Parcela de 2 hectare va trebui să meargă la Ministerul Mediului pentru avizare. După ce se termină procedura de avizare, care ține trei luni, va lua calea Bucureștiului pentru Ministerul Apelor și Pădurilor. Acolo stă 45 de zile, după care merge 30 de zile la Ministerul Finanțelor, 30 de zile la Ministerul Justiției, alte 30 de zile la Ministerul Turismului și încă 30 de zile la Ministerul Dezvoltării. Dacă toți își dau avizul înseamnă, practic, publicarea în Monitorul Oficial. Vorbim de maxim 9 luni per total. La sfârșitul lui septembrie 2019 am putea să scoatem din fond forestier”, preciza pentru „Atitudine în Argeș”, într-o ediție anterioară, Gabriel Dică (foto) președintele ADI Molivișu.

A patra problemă: echipamentele achiziționate, în valoare de 21 milioane lei, se uzează degeaba

De asemenea, o altă problemă în proiectul Molivișu o reprezintă și echipamentele electronice, care au fost ”cazate” la căminul din Arefu pentru a fi protejate. De trei ani acestea stau degeaba! Recent s-a realizat și reînfolierea acestora pentru perioada de iarnă. „Recent, echipamentele au fost înfoliate și conservate. Avem un act adițional pentru care ne vor da o garanție de bună execuție după ce vor fi puse în funcțiune. Am rediscutat termenul de garanție, am arătat că le-am depozitat în condiții bune. Ne știu situația. Au fost de bună credință și furnizorii pentru că ne-au înțeles”,ne-a mai precizat Gabriel Dică.
Reamintim că, în 2016, conducerea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Molivișu a fost schimbată, președintele Gabriel Dică înlocuindu-l pe Pavel Bârlă, în fruntea asociației, după ce acesta și-a dat demisia. La scurt timp de la demisia acestuia a apărut în spațiul public și problema defrișărilor ilegale la Molivișu. În cele din urmă, în urma sesizărilor a fost constituit un dosar penal, aflat sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș.
Material realizat de Alex Vlaicu


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea