„Bătaia de joc la adresa pacienților și aparținătorilor în această instituție este la cote maxime”

# Scrisoare deschisă a unui argeșean către ministrul Sănătății!

Spitalul Județean Argeș a ajuns pe harta instituțiilor medicale din România un punct negru. De curând, un argeșean s-a decis să publice o scrisoare deschisă către ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

„Mor oamenii cu zile, în bătaie de joc și umiliți”

Alexandru Mihalcea din Costești a luat decizia de a publica în mediul online o scrisoare deschisă către Ministerul Sănătății prin care atrage atenția asupra nenumăratelor nereguli din Unitatea Primiri Urgențe sau de comportamentul inadecvat al medicilor și asistentelor de la Spitalul Județean Argeș. Vă redăm mai jos o parte din scrisoarea adresată ministrului Sorina Pintea.
„Numele meu este Mihalcea Alexandru (domiciliat în Costești, jud. Argeș) și vă scriu aceste rânduri în speranța că vor fi întreprinse niște măsuri pentru ca lucrurile să ajungă la normalitate sau măcar aproape de normalitate.
În primul rând vreau sa fac referire la Spitalul Județean Argeș. Bătaia de joc la adresa pacienților și aparținătorilor în această instituție este la cote maxime. Sunt oameni care ajung la UPU, chiar și cu ambulanța și sunt nevoiti să aștepte 4, 5, 6 ore, uneori chiar și 10-12 ore. Condițiile din spital sunt jalnice, acestea fiind agravate și de comportamentul personalului medical, arogant, batjocoritor și total neprofesionist. Asistentelor le este frică să deranjeze medicii de gardă noaptea, acestea fiind mustrate daca au acest "curaj". Mor oamenii cu zile, în bătaie de joc și umiliți și nimeni nu răspunde pentru aceste lucruri, nimeni nu știe de frica nimănui” și-a început argeșeanul scrisoarea.

„Ar fi benefice niste vizite neanunțate ale corpului de control”

„Eu personal am ajuns cu mama mea la urgența Spitalului Județean Pitești în cursul anului trecut ,mama mea este cardiacă și de două zile vomită și pastilele și ceaiul, dureri groaznice de cap (niște dureri la limita suportabilității). Nu putea comunica cursiv, avea amețeli foarte puternice, nu se putea ține deloc pe picioare și nici după 11 ore de așteptare. Cred ca ar fi benefice niște vizite neanunțate ale corpului de control sau chiar ale dvs. Și să stați de vorbă cu oamenii care așteaptă cu orele, ca să vă faceți o idee despre ce e acolo.
Ceea ce vreau să vă aduc la cunoștință, cu toate ca aceste probleme sunt cunoscute la nivelul ministerului pe care îl conduceti, este faptul ca acești medici și asistente nu au frica de nimeni și de nimic. De ce? Oare pentru faptul ca plângerile la Colegiul Medicilor sunt soluționate tot de medici (colegi de-ai lor), iar această institutie este finanțată și din cotizațiile medicilor, pe care culmea, trebuie să îi cerceteze dacă au respectat niște norme și proceduri? În cate cazuri din cele sesizate, Colegiul Medicilor a constatat că este vina cadrelor medicale? Păi după cum probabil știți, aproape în niciun caz. Această instituție are mai mult rol de avocați ai medicilor și în niciun caz de control și tragere la răspundere. Înțeleg că mai sunt și persoane care reclamă doar de dragul de a reclama, dar din miile sau zecile de mii de plângeri, nu cred ca sunt toti nebuni” a mai spus argeșeanul.

Acuze și la Serviciul de Medicină legală

Serviciul de Medicină Legală Argeș nu a scăpat de criticile aduse de argeșean. Acesta susține că angajații SML, serviciu condus de Dan Manu până la preluarea președinției CJ Argeș, acoperă medicii care fac erori ce duc la pierderea de vieți omenești.
„O a doua problema gravă este la INML și la serviciile județene de medicină legală, unde și aici lucrează tot medici. În cate rapoarte medico-legale în cazuri de malpraxis, legiștii au concluzionat că a fost culpa personalului medical? Păi în foarte puține, unde nu era loc de întors și lucrurile erau prea evidente. Chiar și în aceste cazuri sunt puse concluzii care lasă loc de interpretare și portițe pentru niște avocați buni. Aceste rapoarte nu pot fi contestate "mai sus" de INML, care este stat în stat” a mai susținut Alexandru Mihalcea.

Șpaga – „intrarea” la doctori

Fără șpagă nimeni nu este băgat în seamă la Spitalul Județean Argeș. Cel puțin așa semnalizează argeșeanul, care susține că „taxele” cerute de angajații Sspitalului au crescut, chiar dacă salariile acestora au fost și ele majorate.
„Încă o problema extrem de gravă a sistemului medical sunt ȘPĂGILE și condiționarea vieții pacienților de o anumită sumă de bani, ceea ce este extrem, extrem de grav și neprofesional. Cu toate că salariile din sistemul sanitar, după ultimele măriri, sunt mai mult decât decente pentru nivelul de trai de la noi din țară, șpăgile nu numai ca nu s-au diminuat, ci au crescut atât ca număr cât și ca valoare. O alta problemă este legea privind drepturile pacienților. Este înjositor și umilitor ca după ce ți-a decedat un membru al familiei să ți se invoce o prevedere din această lege, privind confidențialitatea diagnosticelor, tratamentelor, etc. și în baza acesteia să ți se refuze să ai acces la dosarul medical pentru a vedea de ce a suferit acea persoană, dacă au apărut complicații și ce tratament i-a fost administrat. Eu v-am expus aceste probleme din prisma cetățeanului de rând care s-a lovit de ele. (…) Multe persoane se plâng pe rețelele de socializare cu privire la problemele întâlnite în spitale, însă nu știu câți aleg să facă și sesizări, probabil din cauza neîncrederii în instituțiile statului și din cauza faptului că ajung să se resemneze că nu se va schimba nimic sau pentru ca au consumat deja destulă energie, bani și timp alergând să-și salveze persoanele dragi” mai susține argeșeanul în scrisoare.
M.M.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea