CEDO a scos din lista sa de cazuri procesul lui Florin Frătică contra României

# Fostul edil: „ Nu am continuat pentru că avocatul meu a plecat în Statele Unite și nu m-a anunțat” #  Frătică reclamase autorităţile la CEDO pentru condițiile inumane din perioada „Beciului Domnesc”.
Primul om - până în 2016 - al comunei Bradu, Florin Frătică, a dat în judecată statul român pentru condițiile improprii în care a fost cazat, la „Beciul Domnesc” din București. Florin Frătică, primarul din acel moment al localității, a fost arestat preventiv, în 2015, în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani, activități presupus infracționale, derulate în perioada 2009-2014, într-un circuit care implică 200 de firme din 10 judeţe ale țării, cu un prejudiciu de 30 de milioane de euro. Mandatele au fost emise de magistrații Tribunalului București, la solicitarea Parchetului General. În acelaşi dosar este implicat şi Constantin Pănescu, unul dintre patronii firmei Metabet (n.r. în acea periaodă)  şi al grupului Alcadibo, însă în cazul său judecătorii au dispus doar cercetarea sa în libertate şi chiar fără impunerea vreunei măsuri de control judiciar.
Frătică a devenit celebru, pe plan național, în spatele gratiilor, după ce a stat în celula primarilor, alături de alte două vedete, Radu Mazăre şi Marian Vanghelie. După ce a părăsit arestul, a reclamat  autorităţile la CEDO pentru condițiile inumane din perioada „Beciului Domnesc”.
CEDO a acceptat plângerea acestuia. Primarul Florin Frătică de la Bradu este cercetat pentru evaziune fiscală, dar reținut, așa cum s-a consemnat eronat în mandatul de aducere, pentru tentativă de... omor. Acesta reclamă condițiile de detenție pe care le-a suportat în timpul arestării sale preventive, în perioada 2 februarie – 29 iulie 2015 în detenția Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti. CEDO a cerut, după formularea plângerii,  Guvernului României să furnizeze informații cu privire la condițiile de detenție în care a fost ținut Frătică.

CEDO retrage din listă cazul Florin Frătică

La un moment dat, prin 2017, CEDO solicită lămuriri asupra cazului pe care îl avea de judecat. Frătică, prin avocații angajați, nu răspunde. Deși, într-un caz absolut similar, Ema Pendiuc, fiica fostului primar de Pitești, avea câștig de cauză. Fiica fostului primar Tudor Pendiuc a dat statul în judecată reclamând condiţiile inumane pe care le-a trăit în detenţie. Aceasta a câştigat la Curtea Europeană a Dreptu¬rilor Omului şi statul a fost obligat să îi plătească daune morale. Instanţa euro¬pea¬nă a constatat că i-au fost încălcate drepturile, o¬bli¬gând statul român la plata unor daune de 600 de euro. Fiica fostului edil al Piteştiului a fost reţinută, pe 6 noiembrie 2014, pe bază de ordonanţă timp de 24 de ore, fiind dusă în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.
Iată cum sună adresa oficială a CEDO, în cazul Frătică:
”1. Reclamantul, domnul Tudor-Florin Frătică-Dragomir, cetățean român, care s-a născut în 1969 și locuiește în Geamăna. El a fost reprezentat în fața Curții de către domnul M. Rafailescu, avocat care lucrează în cadrul Baroului București.
2. Au fost comunicate Guvernului României (“Guvernul”) plângerile reclamantului în conformitate cu articolul 3 (condițiile detenției) și articolul 5 § 4 (durata procedurilor de contestare a arestului preventiv), reprezentate de agentul lor, dna C. Brumar, de la Ministerul Afacerilor Externe.
3. Reclamantul nu a răspuns la ultima scrisoare a Registrului din 9 februarie 2017 (primită de reprezentantul său la 25 februarie 2017), reamintind că termenul pentru depunerea observațiilor în răspuns a expirat la 4 ianuarie 2017 și că nu a fost prelungită de timp a fost cerut. S-a atras atenția asupra articolului 37 § 1 (a) al Convenției. Curtea consideră că, în aceste condiții, poate fi considerat că reclamantul nu mai dorește să-și continue cererea, în sensul articolului 37 § 1 (a) al Convenției. În plus, în conformitate cu articolul 37 § 1, Curtea nu constată circumstanțe speciale privind respectarea drepturilor omului, astfel cum sunt definite în Convenție și în protocoalele sale care necesită examinarea în continuare a cazului. Având în vedere cele de mai sus, este oportun să nu mai fie cazul în listă”. Din aceste motive, Curtea, în unanimitate, hotărăște, în 2018, să scoată cererea din lista sa de cazuri.

Florin Frătică: „Am aflat despre situația acestui dosar în urmă cu câteva zile”

După ce a stat aproape șase luni în arest, în 2015, Frătică a reclamat autorităţile la CEDO pentru condițiile inumane din închisoare. Dosarul a fost trimis la Curtea Europeană, însă fostul edil și avocatul său nu și-au manifestat foarte mult interesat față de cauză. Așa se face că partea reclamantă a uitat de dosar. „Nu am continuat, în primul rând, pentru că avocatul pe care l-am avut nu s-a mai ocupat de această problemă. Documentația toată ajungea la dânsul și el a plecat din țară fără să mă anunțe. Asta s-a întâmplat! Se poate relua procedura din câte am înțeles. Am aflat despre situația acestui dosar în urmă cu câteva zile. Avocatul s-a mutat cu domiciliul în Statele Unite și nu m-a anunțat. Au fost mai mulți factori care au determinat renunțarea cauzei. Urmează să traducem niște documente care erau în limba franceză și apoi vedem următorul pas”, a precizat Florin Frătică, fostul primar din Bradu.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea