A crescut numărul de cazuri de violență în familie. Peste 20 de intervenții în Argeș, în 2019

#  Din 28 decembrie 2018, poliţiştii pot emite ordinul de protecţie provizoriu
Săptămâna trecută, la sediul Poliţiei Argeş a avut loc o conferinţă de presă cu noutăţi şi referiri la ordinul de protecţie provizoriu emis de poliţişti. La întâlnire au participat comisarul-şef Corina Georgescu, comisarul-şef Leonard Bâlă și agentul șef adjunct de poliție Florin Popa, purtătorul de cuvânt al IPJ Argeș.
De la 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la  cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile. Astfel, victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător. Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii dacă se constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc.
„Consider că această modificare de legislație dă un plus de siguranță cetățenilor privind violența domestică. Dacă până acum judecătorul emitea ordinul de protecție, de acum polițistul, care este primul care intervine la aceste cazuri, are la dispoziție acest instrument al legii prin emiterea unui ordin de protecție provizoriu. Acesta va scoate agresorul din mediul familial lăsând victima în familie fără să fie nevoie ca aceasta să se deplaseze la alte centre”, a precizat comisarul șef Corina Georgescu.

Șapte ordine de protecţie provizorii emise în Argeș

De la data modificării de legislație (n.r. 28 decembrie) și până la 16 ianuarie 2019,  poliţiştii argeşeni au intervenit la 22 de cazuri de violenţă în familie, fiind emise 7 ordine de protecţie provizorii, dintre care doar unul a fost confirmat de procuror. Este vorba despre un caz de violență exercitată de fiu asupra mamei, fiul fiind o persoană cu probleme de natură psihică. „Ordinul de protecție provizoriu are o valabilitate de 5 zile și în termen de 24 de ore de la luarea acestui ordin, el trebuie confirmat de procuror. Au fost emise deja 7 ordine de protecție provizorii, patru în mediul urban și trei în mediul rural, dintre care unul singur a fost confirmat de procuror. Au fost infirmate din diferite motive, fie părțile vătămate nu au mai solicitat, fie procurorul a considerat că din probele administrate nu este necesară menținerea”, a precizat comisarul-şef Leonard Bâlă.
Dacă procurorul va confirma acest ordin de protecție provizoriu atunci va fi sesizată instanța urmând ca aceasta să stabilească dacă se va emite un ordin de protecție în funcție de cazuri. „Perioada de valabilitate a ordinului de protecție provizoriu asigură o măsură de protecție a victimelor unor astfel de fapte până la sesizarea instanței și emiterea unui ordin de către instanța de judecată. Ordinul prevăzut de lege până la  28 decembrie era ordinul de protecție emis de instanță, iar procedura emiterii lui presupunea  să treacă cinci zile, perioadă care este acoperită acum de ordinul de protecție provizoriu”, a precizat și Florin Popa, purtătorul de cuvânt al IPJ Argeș.

De patru ori mai multe ordine de protecţie emise pentru victimele din Argeş

În cursul anului trecut, la nivelul Judeţului Argeş, au fost sesizate 1.136 de infracţiuni din sfera violenţei domestică. Dintre acestea, ponderea cea mai mare parte este reprezentată de faptele de „lovire sau alte violenţe” – 62,41%, urmate de „ameninţare” – 22,79%, „abandon de familie” – 3,34% şi „nerespectare a ordinelor de protecţie” - 2,72%.
În 2018, în Argeș, au fost emise, de către instanţele judecătoreşti, 90 de ordine de protecţie, toate la solicitarea victimelor, comparativ cu anul 2017, când au fost emise în total 21 de ordine de protecţie. La sfârşitul anului 2018 au ramas în lucru 32 de ordine de protecţie emise de instanţă.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea