Disjungeri în dosarul şpăgilor pentru adeverinţe medicale de la Spitalul Județean de Urgență Pitești

# Sunt anunțate și alte trimiteri în judecată!

În ediția trecută a săptămânalului „Atitudine în Argeș” vă precizam detalii din dosarul șpăgilor pentru adeverințe medicale de la Spitalul Județean Argeș! Cinzeci de inculpați sunt cercetați pentru fapte de corupție într-un dosar instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș. Printre inculpați se regăsesc și medici, infirmiere, îngrijitoare sau pacienți. De asemenea, în dosar sunt constituite douăzeci de părți vătămate.

Cinci medici argeșeni, mai mulți angajați din sistemul sanitar și peste 30 de pacienți ai Spitalului Județean se regăsesc printre inculpați în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Argeș. Și acesta este doar începutul! Spunem acest lucru pentru că procurorii cercetează și alte fapte de corupție. Astfel, cauza a fost disjunsă și pe numele altor suspecți sau a acelorași inculpați. Sunt indicii de săvârșire a altor infracțiuni asemănătoare, fapte ce ar fi fost realizate în perioada octombrie 2017 – mai 2018, de către mai multe persoane, majoritatea angajate în cadrul Spitalului Județean Argeș.

Instanța a menținut controlul judiciar față de șase inculpați

Reamintim că întreaga poveste a ieşit la iveală în septembrie 2017, când la Casa Județeană de Pensii Argeș au ajuns nişte dosare de pensionare pe caz de boală care păreau în neregulă. Instituția a cerut verificarea înscrisurilor medicale de către Spitalul Județean. În urma controlului a rezultat că niciunul dintre documente nu era înregistrat în baza de date a spitalului sau în evidența medicilor a căror parafă se afla aplicată pe documente. În octombrie 2017, conducerea spitalului a formulat un denunț. Câteva luni mai târziu, în mai 2018, în urma unor percheziții domiciliare, două infirmiere şi o îngrijitoare de la Spitalul Judeţean au fost reținute de polițiști. Ele erau cercetate pentru trafic de influenţă, uz de fals şi instigare la abuz în serviciu. Este vorba de infirmierele Ionica Daniela Moca, Gabriela Daniela Gheorghe şi îngrijitoarea Gazela Sandu. Ele ar fi ajutat mai multe persoane să obţină în mod ilegal concedii medicale şi să întocmească dosare de pensionare pe caz de boală.
Șase dintre inculpați sunt cercetați sub control judiciar: infirmierele Ionica Daniela Moca și Gabriela Daniela Gheorghe, îngrijitoarea Gazela Sandu, asistenta medicală Liliana David de la un cabinet medical individual, medicul primar medicină de urgențe Nicoleta Nistor și Gheorghe Cavaler, conducător auto la Spitalul Județean. Despre aceștia, anchetatorii susțin că: „Sunt cercetați sub control judiciar având o vastă activitate infracțională în legătură cu emiterea în fals a unor documente medicale: referate medicale, adeverințe, bilete de ieșire din spital sau certificate de concediu medical”.
Recent, pe 14 ianuarie, instanța a menținut măsura preventivă a controlului judiciar față de cei șase inculpați din dosar. Dacă până acum aceștia nu aveau dreptul de a părăsi județul Argeș, începând cu această dată inculpații nu au dreptul de a părăsi teritoriul României, decât cu încuvinţarea prealabilă a organelor judiciare. „Constată legalitatea şi temeinicia măsurii preventive a controlului judiciar dispuse faţă de inculpaţii: Nistor Nicoleta, Moca Ionica Daniela, Gheorghe Daniela Gabriela, Sandu Gazela, David Liliana şi inc. Cavaler Gheorghe. Menţine măsura preventivă a controlului judiciar dispuse faţă de inculpaţii…, până la o nouă verificare a legalităţii şi temeiniciei acestei măsuri, cu toate obligaţiile impuse anterior prin ordonanţele emise de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş în dosarul de urmărire penală nr. 53/P/2018, cu excepţia interdicţiei de a părăsi limita teritorială a jud. Argeş. (…) înlocuieşte obligaţia impusă inculpaţilor…, prin ordonanţele emise de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş, de a nu părăsi limita teritorială a jud. Argeş , cu obligaţia de nu părăsi teritoriul României, decât cu încuvinţarea prealabilă a organelor judiciare” se arată în hotărârea Tribunalului Argeș. Inculpații au făcut apel.

Mamă și fiică, trimise în judecată de procurori

Daniela Moca, infirmieră în cadrul Spitalului Județean Argeș, este inculpata acuzată de cele mai multe infracțiuni în dosar: trafic de influență în formă continuată, uz de fals în formă continuată, complicitate la înșelăciune, complicitate la tentativă de înșelăciune, instigare la fals intelectual în formă continuată, instigare la abuz în serviciu. Aceasta obținea pentru pacienții săi documente fictive în schimbul remiterii unor sume de bani și alte foloase materiale. Procurorii susțin că infirmiera a instigat mai mulți doctori din Argeș ca să o ajute, printre care și medicul primar medicină de urgenţă Nicoleta Nistor, din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Județean. De altfel, cele două au fost concediate de unitatea medicală în urma izbucnirii în spațiul public a acestui scandal. De asemenea, în dosarul instrumentat de procurorii Parchetului Tribunalului Argeș se regăsește printre inculpați chiar și mama infirmierei Daniela Moca. Gherghina Vîlcu, fostă îngrijitoare la Spitalul județean, este cercetată pentru instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual.
Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea