Fostul primar din Bradu trage, după el, o sumă întreagă de actuali și foști funcționari publici

# Costel Zamfir: „Nu am pus în posesie de capul meu...” # Fost prefect, reprezentant OCPI, dar și mulți angajați ai Primăriei Bradu, pasibili de urmărire penală

Primar al comunei argeşene Bradu între 2000 şi 2008, Costel Zamfir a fost trimis în judecată de către procurorii DNA pentru 161 de acte de abuz în serviciu. 159 de hectare de teren au fost retrocedate ilegal, notează aceștia,  de către fostul primar. Procesul va începe în această primăvară la Tribunalul Argeş. După cum precizează procurorii anticorupţie în rechizitoriu,

„În perioada iunie 2000 – mai 2007, inculpatul Zamfir Costel, în exercitarea atribuţiilor de serviciu ce decurgeau din funcţia de preşedinte al comisiei locale de fond funciar, a încălcat dispoziţiile legale ce reglementează procedura de reconstituire a dreptului de proprietate privată pentru terenuri agricole, stabilind, în mod nelegal şi abuziv, dreptul de proprietate al unor persoane, pe suprafeţe de teren care nu se găseau în patrimoniul C.A.P. Bradu, la 01 ianuarie 1990”. 
Prejudiciul calculat  de procurorii anticorupție  este de 8,8 milioane euro, suma reprezentând paguba adusă persoanelor respective, prin suprapunerea terenurilor.

Fost primar Bradu: „Nu am pus în posesie de capul meu...”

# Redactor: Explicați-ne, vă rog, de ce este reluat acest dosar? Nu s-a mai judecat speța?
Costel Zamfir, fost primar în Bradu: Nu știu nici eu. Procesul acesta este din 2002-2003.
# Redactor: Și nu s-a prescris?
Costel Zamfir, fost primar în Bradu: Aveam, la momentul punerii în posesie, hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă.  Dosarul s-a mai judecat. Apoi s-a clasat. Iar acum s-a reluat, nu mai înțeleg nici eu de ce. Știți de ce? Ca să îl lase pe Acarul Păun. Cine mai e, acuzat, decât eu? Nici prefect, nici comisie județeană de fond funciar, nimeni.
# Redactor: Adică pe documente sunt și semnăturile lor?
Costel Zamfir, fost primar în Bradu: Da, domnule. Nu mi-am făcut eu de cap. Nu am pus în posesie de capul meu, am avut protocol, câștigat. Terenul a fost predat, prin protocol, de la Comisia Județeană. A mers câte un delegat din partea lor, și unul de la OCPI.  Există documente la dosar. Altă problemă, are peste 15 ani. După mine, s-a prescris. Plus că primăria s-a judecat cu Oarja. S-au judecat și în civil. La toate procesele, brădenii au câștigat. Inclusiv pe la alte instanțe de prin țară, nu numai în Argeș. O asociație de proprietari din Oarja a întrebat, s-a plâns. De aceea a fost redeschis dosarul. Ei s-au legat inclusiv de faptul că de ce nu am anulat Titlul de Proprietate de la Oarja. Păi cum puteam eu, ca primar la Bradu, să anulez Titlurile de Proprietate de la Oarja? Era datoria Comisiei Județene de Fond Funciar. Eu nu făceam Protocolul cu Bradu, până nu anulau ei acele Titluri. Ce să mai zic? Asta e...

Din cauza prejudiciului uriaș calculat, dosarul a ajuns pe masa procurorilor DNA

Problema, reținută de anchetatori, este destul de complicată. Într-adevăr, Primăria Bradu a câștigat, la un moment dat, în instanță, dreptul de a anula Hotărârea Comisiei Județene de Fond Funciar emisă anterior, în favoarea cetățenilor din Oarja. Fostul primar din Bradu, Costel Zamfir, însă, nu a continuat demersurile legale, care presupuneau și anularea, tot în instanță, a Titlurilor de Proprietate emise orjenilor. Primarul, pe baza hotărârii judecătorești, a trecut, imediat, la punerile în posesie. Tentația mare, terenuri cu potențial imobiliar ridicat. Problema este, însă, chiar cea ridicată de domnia sa: cum s-a putut face, numai de către el, acest abuz în serviciu? Căci protocol există, a fost semnat de prefectul de Argeș de la acea dată – Constantin Tămagă, dar și de un reprezentant al OCPI. De asemenea, documentația de fond funciar a trecut prin mâinile a numeroși funcționari ai Primăriei Bradu. Așadar, deși singurul acuzat este, deocamdată, fostul primar, Costel Zamfir, este posibil ca, după începerea ”ostilităților”, să apară și alte nume, mai grele sau mai ușoare, după caz.
”Buba” s-a spart după ce numeroși păgubiți, din Oarja, s-au constituit într-o asociație, ”Asociația proprietarilor păgubiți - Oarja 2000”. Aceștia s-au adresat mai multor instanțe, ajungând până la CEDO. În urma sesizărilor, instanțele au declinat competența - din cauza prejudiciului uriaș calculat - către DNA. Așa cum am scris mai sus, este vorba de o sumă de circa 8,8 milioane de euro. Vom reveni asupra cazului cu amănunte.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea