Expertiza din dosarul fostului primar din Bradu a durat un an

# Expert în dosar: „Au fost mii de acte analizate... am luat, pe rând, atât hârtiile celor de la Oarja, cât și pe cele de la Bradu”

Dosarul complex, care îl vizează pe fostul primar din Bradu, Costel Zamfir, este pe cale să primească termen, la Tribunalul Argeș.  Dosarul dă fiori reci atât inculpatului, cât și anumitor funcționari din Prefectură, din OCPI dar și din Primăria Bradu. Pentru că, punerile în posesie, dar și eliberarea de alte acte, ulterior, s-a făcut cu largul concurs al unor funcționari din instituțiile amintite. Poliția a solicitat, la un moment dat, o expertiză de specialitate, pentru a lămuri ce s-a întâmplat, de fapt, în acel păienjeniș funciar. Expertiză care – ne explică chiar cel care a efectuat-o – a durat un an de zile, din cauza complexității situației întâlnite.

Iată, mai întâi, comunicatul emis de procurorii DNA, la jumătatea lunii ianuarie 2019

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului ZAMFIR COSTEL, fost primar al comunei Bradu, județul Argeș pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în formă continuată (161 acte materiale).
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada iunie 2000 – mai 2007, inculpatul Zamfir Costel, în calitatea menționată mai sus, în exercitarea atribuțiilor de serviciu ce decurgeau din funcția de președinte al comisiei locale de fond funciar, a încălcat dispozițiile legale ce reglementează procedura de reconstituire a dreptului de proprietate privată pentru terenuri agricole, stabilind, în mod nelegal și abuziv, dreptul de proprietate al unor persoane, pe suprafețe de teren care nu se găseau în patrimoniul C.A.P. Bradu, la 01 ianuarie 1990.
Toate suprafețele de teren retrocedate (ce însumează 159 ha) au fost suprapuse cu terenurile aflate în proprietatea unor persoane din comuna Oarja, care dețineau titluri de proprietate anterioare, valabile.
În acest sens, inculpatul a întocmit și falsificat mai multe documente care au stat ulterior la baza emiterii titlurilor de proprietate emise pe numele unor persoane care nu au avut niciodată drept la reconstituirea/constituirea dreptului de proprietate conform legilor fondului funciar sau care primiseră anterior terenurile în baza Legii nr. 18/1991 și nu mai aveau dreptul la reconstituire ori care aveau dreptul să li se reconstituie dreptul de proprietate, însă nu pe acele amplasamente.
Prin aceste demersuri inculpatul Zamfir Costel a determinat producerea unui prejudiciu în cuantum total de 27.799.162,61 lei (echivalentul a 8.853.236,5 euro), reprezentând paguba adusă persoanelor respective, prin suprapunerea terenurilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Argeș

Menționăm că, anterior, inculpatul Zamfir Costel a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru săvârșirea unor infracțiuni similare (detalii în comunicatul nr. 221 din 16 iunie 2010), fiind condamnat definitiv la pedeapsa închisorii.”

Expert în dosar: „Cam un an de zile a durat dosarul de expertiză”

Expertul care a primit, de la Poliția Română (instituția la care, a fost, inițial, dosarul),  sarcina de a realiza expertiza în dosar se numește Tiberiu George Căpățână. Ulterior, în urma stabilirii uriașului prejudiciu potențial, dosarul a fost preluat de către DNA.
Expert Tibi Căpățână:  ”Nu vă pot spune prea multe, dosarul va putea fi consultat, pentru că tocmai a fost pus pe rol, la Tribunalul Argeș. Vă pot spune, însă, că a fost un dosar complex, s-a îngroșat până la câteva sute de pagini. Au fost mii de acte analizate, puse în tabele, calculate, însumate. Măsurătorile au fost făcute la fața locului. Vă dați seama că a fost vorba de cca 159 de hectare, media a fost cam de 5000 m.p. de persoană. Înmulțiți cu doi, pentru că am luat, pe rând, atât actele de la Oarja, cât și cele de la Bradu, ca să vă dați seama de volumul de muncă aferent. Cam un an de zile a durat dosarul de expertiză, până a putut fi finalizat”.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea