Începe judecata în dosarul grupului infracțional organizat care acţiona prin metoda „Accidentul” în Pitești

Judecătorii de la Tribunalul Argeș au constatat legalitatea probelor şi a urmăririi penale din dosarul grupului infracțional organizat din Medgidia, care acţiona prin metoda „Accidentul”, în Pitești. Șase inculpați au înșelat prin această metodă mai mulți piteșteni. Victimele au picat în „plasa” escrocilor pe parcursul a trei zile. Inculpații au acționat inclusiv în noaptea de Înviere. Aceștia au obținut în acest fel peste 100.000 lei. În dosar s-au constituit ca părți vătămate șase piteșteni. Primul termen pe fond al procesului a fost stabilit luni, 28 ianuarie.

Înșela oamenii din penitenciar

În urma cercetărilor, s-a stabilit că acțiunea era controlată de o persoană care se afla încarcerată la Penitenciarul Tulcea. Leonte Chiriac este cel care care se ocupa de contactarea persoanelor vătămate. Acesta a fost condamnat în decembrie 2017 de Tribunalul Vrancea pentru fapte similare. Leonte Chiriac ispășește o pedeapsă la Penitenciarul Tulcea de 19 ani și 2 luni închisoare. Cu toate acestea, el reușește să coordoneze din pușcărie, cu ajutorul fiului său de 18 ani, grupuri infracționale specializate în înșelătorii. Metoda „Accidentul” la care apelau inculpații era una simplă, având rolul de a induce unor persoane vârstnice că fiii sau fiicele lor au produs accidente rutiere și sunt necesare sume mari de bani pentru ca presupusele victime să ajungă la o înțelegere cu ei. Leonte Chiriac era cel care racola și instruia persoane minore pentru a lua parte la acțiunea „Accidentul”, rolul său fiind preluat și de fiul lui.

Trei persoane au fost înșelate, pe parcursul a patru ore

În rechizitoriul procurorilor, se arată că în noaptea dintre 6 spre 7 aprilie 2018, au avut loc patru cazuri de înșelătorie sesizate la poliție, dintre care trei dintre ele au fost săvârșite între orele 2.00 - 6.00 dimineața.
„Mamă, am lovit o femeie, iar aceasta se află la spital! Am nevoie de bani!”, așa implora ajutor escrocii. Imediat după ce victimele picau în plasa inculpaților, acestea erau contactate de un presupus avocat al copiilor lor, care le dădea mai multe detalii privind modul în care s-a produs accidentul și cum să le ofere bani victimelor pentru a renunța la acțiunea penală. Cel mai mare prejudiciu produs unei familii din Pitești, în acest dosar, a fost de  20.000 lei, 400 de dolari și 20 de euro.

Flagrant, în noaptea de Paște

Inculpații au acționat chiar și în ziua de Paște. În noaptea de 7 spre 8 aprilie, adică exact când oamenii participau la slujba Învierii Domnului, poliţişti ai Secţiei 3 Piteşti şi de la Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR au organizat o acţiune de prindere în flagrant a unui tânăr bănuit de comiterea infracţiunii de înşelăciune prin metoda „Accidentul”. Un puştan de 17 ani, din Medgidia, era în atenţia oamenilor, care-l monitorizau îndeaproape. Anchetatorii au stabilit şi probat că adolescentul cu pricina a încasat 7.000 lei de la un bărbat în vârstă de 74 de ani, din Piteşti, pe care-l contactase telefonic susţinând că un nepot a fost implicat într-un eveniment rutier, iar banii îi trebuiau ca să ajungă la o înțelegere cu presupusa victimă a accidentului.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea