Omul de afaceri Constantin Pănescu a fost scos de sub urmărire în dosarul de evaziune cu bitum

# Constantin Pănescu: „Am primit hotărârea de clasare a dosarului întrucât nu există fapta, nici la mine, nici la Alcadibo, nici la Metabet”
La începutul lui februarie 2015, Constantin Pănescu, patronul de la Alcadibo și Metabet, a fost reținut pe bază de ordonanță, pentru 24 de ore, într-un mega-dosar, fiind acuzat de evaziune fiscală privind achiziţii de bitum și spălare de bani. Deși inițial a fost eliberat, procurorii Par-chetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, sub coordonarea cărora se afla dosarul, au contestat decizia, iar în cele din urmă față de omul de afaceri argeșean s-a luat măsura arestului preventiv pentru 30 de zile.

 

După aproape trei săptămâni de arest, Constantin Pănescu a fost din nou eliberat. În prezent, la împlinirea a 4 ani de la descinderile polițiștilor din 2015 la domiciliul şi la sediile firmelor sale, afaceristul argeșean Constantin Pănescu a scăpat de acest dosar. Informația ne-a fost confirmată chiar de acesta. În schimb continuă cercetările față de ceilalți suspecți argeșeni din dosar, în frunte cu Florin Frătică, fostul primar de la Bradu.

Istoricul dosarului: 200 de societăți comerciale implicate și un prejudiciu de 30 de milioane de euro

Pe 1 februarie 2015, într-o zi de duminică, au fost efectuate 146 de percheziţii domiciliare, în Bucureşti şi în alte 11 judeţe, la persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani. În acea zi, 68 de locaţii din Argeş au fost călcate de mascaţi. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, care au coordonat ancheta, au ajuns la concluzia că suspecţii au adus un prejudiciu statului de peste 30 de milioane de euro.
„Din cercetări a reieşit că, în perioada 2011 - 2014, reprezentanţii a peste 200 de societăţi comerciale ar fi creat circuite fictive pentru eludarea taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat. De asemenea, prin intermediul societăţilor implicate, ar fi fost fost transferate aproximativ 100 de milioane de euro către persoanele în cauză, iar banii astfel obţinuţi ar fi fost reintroduşi în circuitul ilicit prin retrageri din conturile bancare în baza unor documente fictive“, se arata într-un comunicat de presă emis de Poliția Română.
S-a creat un mega-dosar de evaziune fiscală și spălare de bani, în care au fost  implicați și mai mulți oameni de afaceri din județ. Au existat mai multe acuzaţii care au planat asupra afaceriştilor argeşeni Constantin Pănescu, Ovidiu Marian Ilinca, Narcis Popescu, Ion Ungheanu, Nicolae Cătălin Cristea şi a fostului primar din Bradu, Florin Frătică. După patru ani de la descinderi, niciun dosar nu a fost trimis în judecată, iar față de Constantin Pănescu s-a clasat cauza.

Interviu cu patronul Alcadibo și Metabet, Constantin Pănescu: „Azi chiar nu mai am niciun dosar”

# Domnule Pănescu, care este stadiul dosarului în care ați fost cercetat pentru infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani?
- S-a sclasat dosarul. Știam de el din decembrie. Vineri (n.r. - 18 ianuarie 2019) am primit hotărârea de clasare a dosarului întrucât nu există fapta, nici la mine, nici la Alcadibo, nici la Metabet.
# După patru ani de cercetări, dosarul a fost clasat?
- După exact 4 ani. I-am sunat de i-am înnebunit ca să îmi rezolve dosarul, până au cedat psihic. Asta e viața! Eu am fost  inculpat, fiul meu era suspect, societățile erau și ele implicate, atât Alcadibo, cât și Metabet.

„Sigur că cineva a avut și o vină, dar nu eu”

# În acest dosar erați cercetat alături de alți suspecți din Argeș, printre care și Florin Frătică, fostul primar de la Bradu. Și față de acesta s-a clasat dosarul?
- Față de Frătică nu e. Eu am reușit să disjung cauza. Nu aveam nicio legătură cu Frătică sau cu restul. Doar că eram toți  într-un mega-dosar. Eu am reușit din 2016 să disjung dosarul și să rămân singur în cauză. Nu vreau să vorbesc despre restul. Sigur că cineva a avut și o vină, dar nu eu.
# Ați negat de la început toate suspiciunile de afaceri ilegale care planau asupra celor două societăți pe care le administrați. Acum vi s-a făcut dreptate?
- Da, dacă se poate numi dreptate, după ce am țipat atâta timp că nu am nicio vină, că nu cunosc, că nu știu. Știi cât de greu e să fii nevinovat, să-ți demonstrezi nevinovăția? S-au convins și ei că într-adevăr nu aveam cunoștințe de nimic, că marfa aia a existat, că s-a vândut, că s-au luat probe și s-a văzut etc.

„Era vorba de un prejudiciu de circa 1,3 milioane de euro”

# În această speță ați fost și arestat preventiv pe parcursul a trei săptămâni, iar acum dosarul s-a clasat. Veți acționa statul la CEDO pentru despăgubiri?
- În acest moment nu pot să vă spun ceva concret. E o chestie care trebuie consultată. Trebuie văzut ce șanse sunt. Crede-mă mi s-a luat de procese ca de… M-au ținut din 2010. Uite, sunt opt ani de zile de când sunt numai în cercetări. Nu aveam nicio vină, singura mea vină era că exist. Le-am mai zis lucrul acesta! Asta era vina mea. În momentul acesta chiar nu știu exact ce o să fac. Fiecare plătim pentru ceea ce facem. Vor plăti, dacă nu pe lumea asta, atunci pe lumea cealaltă și tot vor plăti.
# Ce prejudiciu vi se imputa în dosar?
- Era vorba de un prejudiciu de circa 1,3 milioane de euro. Mi se reținuse și banii. Am avut  sechestru asigurator pe 5,3 milioane de lei. Acum, mi s-au dat și banii înapoi. Azi chiar nu mai am niciun dosar. Dacă ești un om de afaceri român trebuie să ai un dosar…
# În această perioadă, afacerile dvs au avut de suferit?
- Enorm. Avusesem atunci un contract cu fonduri europene de 2 milioane de euro. Era semnat tot, a trebuit să renunț la el. Exact în 2015, în martie, trebuia să încep derularea lui. Am avut probleme cu băncile. Am avut foarte mult de suferit cu partenerii de afaceri, cu cei din afară. Unul chiar mi-a zis: «Domne, nu fac afaceri că ai dosar penal!». În privința asta a credibilității mele, am pierdut. Dar mi-o refac!

Acuzațiile care i se aduceau lui Pănescu de procurorii Parchetului Tribunalului București

În 2015, în momentul în care a fost arestat preventiv în dosar, Constantin Pănescu era acuzat că ar fi obţinut ilegal circa 13.000.000 de lei.
Potrivit referatului procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti: „inculpatul PĂNESCU CONSTANTIN - în perioada 2010-2014, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în calitate de administrator al SC ALCADIBO TRADING SA şi SC METABET CF SA, a înregistrat, în documentele financiar-contabile şi în documentele justificative fiscale, operaţiuni nereale, de achiziţii de bunuri (bitum rutier) de pe teritoriul naţional, de la societăţi comerciale cu comportament de tip „fantomă”, controlate de acelaşi grup de persoane, în acest fel sustrăgându-se de la plata TVA, aferentă achiziţiilor nereale, în cuantum de 3.217.037 lei şi a impozitului pe profit, aferent cheltuielilor nereale, în cuantum de 2.144.691 lei, iar, în scopul disimulării provenienţei, circuitului şi proprietăţii asupra sumelor de bani, în cuantum total de 13.404.324 lei, obţinute din aceste activităţi ilicite, ele au fost transferate, prin mai multe circuite fiscale frauduloase (care au presupus transferuri succesive, prin societăţi cu comportament de tip „fantomă”), până la retragerea lor, în numerar, din societăţile cu acelaşi tip de comportament, care au închis circuitele financiare”.
În cele din urmă, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au clasat dosarul în care era cercetat omul de afaceri Constantin Pănescu.
Alex Vlaicu

*** *** ***

Florin Frătică: „Din momentul în care am fost arestat eu nu am fost chemat nici măcar să dau o declarație”

Florin Frătică, fostul primar din Bradu, a fost arestat preventiv, aproximativ cinci luni, în 2015, în acest dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani. Deși avea calitatea de primar în acea perioadă, procurorii Parchetului Tribunalului București arată, în referatul prin care s-a propus arestarea preventivă a inculpaților din dosar, că acesta a controlat mai multe firme și că ar fi creat un prejudiciu statului de peste 29.000.000 lei.
„În perioada 2009 - 2014, Frătică Dragomir Tudor Florin, persoană care controlează în fapt SC T A P SRL, SC A N O 2000 SRL, SC V A S SRL, SC A E P M O SRL, împreună cu Ungheanu Ion, Cristea Nicolae Cătălin şi Popescu Narcis, au hotărât să creeze şi să administreze mai multe circuite de societăţi comerciale cu comportament de tip-fantomă, pe care le-au înfiinţat sau le-au preluat cu ajutorul numiţilor..., iar ulterior le-au folosit pentru emiterea de documente justificative nereale, în care erau consemnate operaţiuni comerciale, şi pentru retragerea de bani în numerar, folosind în acest sens borderouri de achiziţii de la persoane fizice care conţineau date false de identificare. În acest sens, împreună cu Ungheanu Ion, Cristea Nicolae Cătălin şi Popescu Narcis, foloseau societăţile de tip-fantomă, care aveau obiect de activitate apropiat cu cel al beneficiarilor, pentru a înregistra achiziţii nereale pentru societăţile lor sau negociau cu alte societăţi care doreau să îşi diminueze baza impozabilă şi să retragă sume de bani din societăţi şi le puneau acestora la dispoziţie lanţurile de fantome“, este concluzia procurorilor.

Fost primar din Bradu: „Nu cunosc multe despre acest dosar”

Despre stadiul cercetărilor în dosarul în care este acuzat de evaziune fiscală și spălare de bani, Florin Frătică, fostul primar din Bradu, susține că nu cunoaște informații noi. „Nu am ce să spun pentru că din momentul în care am fost arestat eu nu am fost chemat nici măcar să dau o declarație. Nu cunosc mai multe. Ce știu este că s-au făcut niște disjungeri. S-a separat dosarul și a plecat în zonele unde s-au făcut aceste disjungeri. În ceea ce mă privește nu cunosc nimic”, a precizat Frătică.

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea