Ministrul Educației dorește transformarea școlilor profesionale în cele de tip dual

Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, a precizat că şi-a propus ca toate şcolile profesionale din ţară să devină de tip dual. Avantajele sunt mai mari, fiind implicaţi și angajatorii, care asigură nu doar locuri de practică pentru copii, dar şi locuri de muncă la finalizarea studiilor.
”Şcoala profesională în România e de două tipuri: şcoala profesională clasică şi şcoala profesională duală. Mi-am propus ca toată şcoala profesională să fie de tip dual. Care e diferenţa dintre cele două tipuri? În şcoala profesională duală intervine angajatorul, intervine şi cu susţinere, intervine cu locuri de practică şi, mai ales, intervine cu susţinerea locurilor de muncă, adică prin oferta aceasta de locuri de muncă, angajatorul dă multă încredere şcolii profesionale şi părinţilor elevilor din aceste şcoli, că la finalizarea şcolii au unde să lucreze”, a declarat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.
Aceasta a precizat că, în mandatele sale anterioare, a încercat să restructureze şi să adapteze şcoala profesională la cerinţele pieţei muncii. ”Nu am desfiinţat niciodată o şcoală profesională. O şcoală profesională se desfiinţează prin lege (...) Ceea ce am încercat eu să fac şi în primul mandat 2001-2003, şi în 2009, a fost să restructurez şi să adaptez şcoala profesională la cerinţa de pe piaţa muncii. În 2003, reuşisem să parcurg toate judeţele şi să adaptez aceste şcoli profesionale, când m-am întors în 2009, era exact situaţia de dinainte de 2003”, a spus ministrul Educaţiei.
În Argeș, conform șefului Inspecoratului Școlar Județean, Dumitru Tudosoiu, există în prezent doar 5 clase de învățământ profesional dual. În schimb pentru anul școlar viitor au fost aprobate deja 48 de clase de școală profesională și de tip dual. Autoritățile locale și județene nu au fost prea interesate de acest tip de învățământ până acum, deși el oferă o perspectivă de luat în seamă tinerilor din familii cu venituri modeste sau celor care nu pot promova examenul de Bacalaureat.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea