Boala „oii nebune” a lovit în Argeș! Peste 220 de animale vor fi sacrificate

Un focar de scrapie a fost confirmat în comuna Valea Danului, potrivit directorului Direcției Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș, Daniel Lupu.
După peste porcină, de Crăciun,  acum avem „boala oii nebune” înainte de Paști! Focar de scrapie în localitatea Valea Danului! Peste 220 de oi urmează să fie sacrificate în Argeș. Șeful DSVSA Argeș, Daniel Lupu, a precizat că proprietarii oilor bolnave vor fi despăgubiți.
Scrapia sau „boala oii nebune” este o boala degenerativă și fatală, care afectează sistemul nervos central al oilor și caprelor. Boala este asociată cu prezența unor proteine anormale, denumite prioni și face parte dintr-un grup de afecțiuni neurologice cunoscute sub denumirea de encefalopatii spongiforme transmisibile.
Majoritatea cazurilor de scrapie apar la animalele cu vârsta de 2-5 ani. Cu toate că rar au fost întâlnite cazuri de scrapie sub 1 an sau peste 5 ani, totuși doar pe baza criteriilor de vârsta, nu se poate exclude scrapia, informează ANSVSA.
În cazul suspicionării scrapiei, deținătorii de animale din speciile ovine și caprine sunt obligați să anunțe imediat medicul veterinar.
Mihai Hiru

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea