ÎPS Calinic: „Când vezi că România n-are decât ceva peste 200 de km de autostradă, te apucă jalea pe dinlăuntru”

ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, vorbește pe larg în cartea sa „Mersul printre stele – vol. Cu pana printre idei” despre problema autostrăzilor și situația traficului sufocant din țara noastră. Sunt doar două dintre subiectele sensibile care au fost dezbătute de arhiepiscop în cărțile sale, fragmente care au apărut și pe site-ul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

”Oameni buni, mare calicie peste tot. Chiar nu vrem să ne luăm în serios?”

„Când mă gândesc la drumurile romane, mă apucă ameţeala. Acum 2000 de ani, trecea un drum roman şi prin Piteşti spre Câmpulung. Era pardosit cu pietre, larg, cu şanţuri adânci pentru a fi protejat.
Un neam civilizat are în primul rând drumuri bine făcute şi bine asigurate. Aşa am văzut că sunt drumurile europene. Ungaria şi Bulgaria fac drumuri continuu. Şi au spor bun, ca să nu vorbim decât de vecinii noştri europeni.
Când te uiţi pe harta turistică europeană şi vezi că România n-are decât ceva peste 200 de km de autostradă, te apucă jalea pe dinlăuntru. Ei, şi dacă ar fi această lucrare la standarde europene sau americane, ba chiar şi asiatice, aş mai înţelege să plăteşti şi taxă.
Oameni buni, mare calicie peste tot. Chiar nu vrem să ne luăm în serios?”, spune ÎPS Calinic.

„Peste câţiva ani ne vom bloca definitiv dacă autostrăzile nu vor apărea”

Și până când vor apărea noi autostrăzi și în țara noastră, pentru a scăpa de traficul infernal arhiepiscopul îndeamnă la folosirea trenurilor, bicicletelor sau la mersul pe jos.
„Cine nu ştie că este mult de lucru în România? Dacă guvernanţii ar gândi foarte serios la gospodărirea României, ar trebui să nu mai doarmă o secundă.
Cine nu ştie că Bucureştiul nu are centură ca la Budapesta care începe cu aceeaşi majusculă? Guvernanţii ar trebui să vadă autobanurile din Europa, rigolele, parcările, amenajările ecologice pentru gunoaiele care zboară peste tot.
O, dar câte nu mai trebuie gospodărite. Circulaţia pe şoselele României a devenit o nenorocire la orele de vârf. Peste câţiva ani ne vom bloca definitiv dacă autostrăzile nu vor apărea ca prin minune pentru degajarea traficului sufocant.
Să folosim mai ales trenurile, autobuzele, tramvaiele şi bicicletele. Iar pe jos să mergem vârtos. Cu limuzinele să ne deplasăm doar când este o absolută urgenţă. Cu trenul ajungem mai repede şi mai sigur. Să dăm boieria jos din priviri, ambiţii şi orgolii de două parale. Credeţi-mă! Devenim mai cumsecade şi degajăm traficul infernal! Ştiţi că scăpăm şi de stres?”, mai precizează ÎPS Calinic în cartea sa.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea