Scandalul extinderii cimitirului din Bradu se prelungește

# Preotul din Geamăna: „Nu mai avem  loc pentru înmormântări... Trebuie să găsim, urgent, o soluție” # Primarul nu mai vrea să audă de proiect
Așa cum s-a mai scris, potențiala expansiune a terenului pentru cimitirul din Geamăna, a născut multe controverse, una dintre acestea fiind legată de faptul că vânzătorul este rudă îndepărtată a primarului în funcție.

Totul a început de la o cerere a preoților. Cimitirul Geamăna e plin, așa că parohia a solicitat o extindere. Problema expusă la primărie a fost discutată în Consilul Local, unde s-a stabilit cumpărarea unui teren care se află în imediata vecinătate a cimitirului, în suprafață exactă de 6.939 mp. A fost stabilit un evaluator care a decis că pentru zona respectivă prețul este de 15 euro metrul pătrat iar în urma negocierilor purtate de o comisie formată din reprezentanți ai primăriei și CL, proprietarul a căzut de acord să vândă cu 13,5 euro metrul pătrat.  Dar, totul a căzut când s-a aflat că proprietarul terenului este rudă îndepărtată cu primarul.
Iată însă ce a declarat, în ianuarie, și primarul comunei Bradu cu privire la această situație: ”În anul 2017,  parohia din Geamăna a solicitat achiziționarea unui teren în vederea extinderii cimitirului. Ar fi fost un teren bun pentru asta situat spre Vama Pitești, însă proprietarul a construit un service – auto pe el. Așa că normal fiind ca terenul să fie în apropierea cimitirului, cel mai potrivit a fost cel aflat acum în discuție și care, întâmplător, aparține unei rude de-a mea de gradul IV. Dar asta nu mă împiedică să îl achiziționez, mai ales că proprietarul a fost pus în posesie la începutul anilor 90. Am făcut totul legal, inclusiv desemnarea evaluatorului… În următoarea ședință extraordinară de Consiliu Local va fi supusă aprobării această achiziție. Ea poate fi aprobată sau respinsă de consilieri. Repet, solicitarea a venit din partea parohiei…” a declarat, acum două săptămâni, primarul Dan Stroe.
La ședința de Consiliu Local au ținut să fie prezenți și câțiva preoți. Cel al parohiei Geamăna, chiar a ținut să spună câteva cuvinte
Preot: „Este pentru prima dată când participăm la o astfel de ședință. Noi am venit pentru că dorim să vă aducem la cunoștință că, în ultimii ani, creșterea demografică a satului Geamăna a fost destul de mare. Cimitirul este tot acela, ca acum câteva zeci de ani în urmă. Știți că Biserica Geamăna datează din anul 1773. Ar trebui să fim mândri că avem un astfel de locaș de cult, cu o vechime apreciabilă. Nu mai avem însă loc pentru înmormântări. M-a sunat recent un domn, de la noi din parohie, pentru a lua un loc de veci la noi în parohie. A trebuit să îl refuz, nu mai avem spațiu pentru locuri de veci. Aș vrea ca această problemă să fie tratată cu maximă seriozitate pentru că sunt cetățeni, locuitori din comună care nu au soluție pentru nevoile lor. În Prundu nu îi primesc, nici la alte parohii din oraș, pentru că au buletin de Bradu. Trebuie să găsim, urgent, o soluție prin care să putem înmormânta, creștinește, acești oameni. Vă mulțumesc”.

 

Proiectul a căzut. Acum, primarul nu vrea să mai audă de extindere

În urma votului, proiectul de extindere a cimitirului a căzut. Consilierii opoziției au promis că, la ședința de săptămâna aceasta, vor veni cu oferte de teren mai ieftin. Se aude, însă, că ogertele găsite sunt la distanțe apreciabile de locul cu pricina, ceea ce nu se mai poate numi ”extindere”. Preoții au anunțat că doresc să vină, din nou, pentru a explica necesitatea extinderii cimitirului. Iar primarul, Dan Stroe, a declarat că nu vrea să mai audă de proiectul cu pricina, care, iată, i-a adus necazuri:

Primar Dan Stroe: ”Nu vreau să mai aud de extinderea cu pricina. Au fost voci în Consiliul Local care au insinuat că totul s-a făcut datorită relației de rudenie a mea cu proprietarii terenului. Nu am nici o legătură cu aceasta, nici un interes. De aceea, cu tot regretul pentru cauza preoților, nu vreau să mai aud de asta!”. L.S.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea