Proiectul de Lege privind câinii salvamontişti, pas important pentru promulgare

# Povestea câinilor de avalanșă din Argeș

Săptămâna trecută, în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din cadrul Camerei Deputaților s-a discutat Proiectul de Lege privind câinii salvamontişti. Inițiativa îi aparține parlamentarului argeșean Simona Bucura-Oprescu, cu sprijinul conducerii Salvamont Argeș. Proiectul de Lege a fost readus în discuție după ce a fost uitat prin sertarele din Parlament de mai bine de un an. Deși propunerea legislativă privind câinii salvamontiști a fost trimisă la Comisia pentru Agricultură încă din 4 decembrie 2017, aceasta a fost dezbătută abia săptămâna trecută pe 19 februarie.

Ion Sănduloiu: „S-a stabilit forma finală și urmează să fie votată în plenul parlamentului”

La această dezbatere a luat parte și Ion Sănduloiu, directorul Salvamont Argeș, împreună cu Cristian Toma, administratorul Salvamont Argeș. Iar rezultatele au fost unele pozitive, iar în curând Proiectul de Lege ar urma să intre la vot în plenul Parlamentului. „Este o inițiativă a noastră, a Salvamont Argeș. Inițiatoare este doamna deputat Simona Bucura Oprescu, ea fiind cea care a depus proiectul încă din anul 2017. În această perioadă, s-au luat puncte de vedere de la toate ministerele. Am fost asistați de-a lungul întregului proces legislativ de Departamentul pentru Situații de Urgență, personal de către domnul dr. Arafat…. Marți (n.r. 19 februarie) s-a stabilit forma finală în care Legea va intra la vot în plenul Parlamentului. Când va intra nu știu exact, dar sper că se va întâmpla până în vară”, ne-a precizat Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș.

Ce prevede proiectul de Lege

În proiectul de lege de înființare a unităților canine de salvamontiști în țara noastră, în afara intervenției pe munte, câinii ar putea ajuta inspectoratele de situații de urgență și în cazurile altor calamități, de exemplu - cutremure. Propunerea prevede și acordarea unui spor de 20% angajaților care vor fi formatori de câini salvamontiști. Noua lege are mai multe articole și anexe care detaliază costurile cu hrana câinilor, cu formarea acestora și cu alte cheltuieli legate de organizarea unităților canine. Acestea vor fi brevetate conform regulilor organismelor internaționale, de căre Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România și vor putea fi puse și la dispoziția IGSU, în caz de nevoie. Actul normativ mai prevede ca la finalul perioadei de serviciu, câinii să poată fi adoptați gratuit de salvamontistul care l-a format.
„Legea statutează ce înseamnă unitatea canină de intervenție Salvamont. Statutează niște drepturi pentru unitatea canină: dreptul de echipare atât pentru conductor cât și pentru câine, dreptul de hrănire, de asistență medicală, dreptul de adopție. La finalul perioadei sale de serviciu, dacă este câine de serviciu, cum este Helios la noi, el va putea fi adoptat. Mai mult, ultimul serviciu Salvamont care a beneficiat de serviciile câinelui o să îi asigure hrana acestuia până la deces. În Lege se mai prevede un spor de 20% pentru salvatorul montan care este conductor. Sunt diverse cheltuieli care nu sunt compensate niciodată”, mai susține Ion Sănduloiu.

Cum au apărut câinii salvamontiști la noi în țară

Județul Argeș cooperează cu departamentul Savoia, încă din 1995. Din anul 2010, această cooperare a fost extinsă și pe linie de Salvamont. Astfel, au fost schimburi de experiență, atât ale salvatorilor montani argeșeni în Franța, cât și ale salvatorilor francezi la noi în județ. „Într-una dintre cooperări, a fost identificată posibilitatea ca, Savoia să doneze Argeșului un câine de avalanșă, cu toate nivelurile de pregătire până la școala finala, în urma căreia se obține brevetul eliberat sub egida Ministerului  de Interne din Franța. În lipsa altor doritori, viitorul conductor m-am oferit a fi eu, ceea ce m-a acaparat cu totul, în câteva luni. Aici trebuie menționat că, pe lângă pregătirea serioasă de salvator montan, persoana care urma a fi instruită trebuia să vorbească franceza la un nivel suficient încât să poată înțelege în amănunt tot ceea ce urma să aibă de făcut. Mai avusesem un câine, pe Nanouk, pe care am încercat, așa cum m-am priceput atunci, să o învăț să caute victime în zăpadă. Dar eram departe de adevăr și am înțeles asta abia după ce am început lupta pentru a trece fiecare evaluare eliminatorie, în Franța”, povestește Sănduloiu.

Ion Sănduloiu: „Am aflat că suntem primul echipaj non-francez care a obținut brevetul eliberat de Ministerul de Interne din Franța”

După ce se stabilise ca Savoia să doneze Argeșului un Border Collie de 6 luni, preformat de către un instructor francez în domeniu, salvamontiștii argeșeni s-au trezit că acesta s-a răzgândit și nu mai vrea să cedeze câinele. În cele din urmă, în aprilie 2013, Helios ajunge în Argeș, cu prima evaluare absolvită. După două luni, sosesc în România reprezentanți francezi, pentru a doua evaluare, trecută și ea cu succes. În octombrie 2013, Ion Sănduloiu și Helios reușesc să se califice pe unul dintre cele douăzeci de locuri din școală, în condițiile în care au început evaluările 39 de echipaje.
Stagiul final de formare a unităților canine de avalanșă are loc în Franța în  fiecare decembrie, în stațiunea Deux Alps. Totul se desfășoară pe un ghețar, la 3400 de metri altitudine: ”Francezii ne-au spus foarte clar că ne vor dona un câine, dar cel care începe pregătirile și care va încerca să ia  brevetul trebuie să îl ia în condițiile în care sunt foarte mulți francezi care nu îl obțin. Am rămas pe gânduri când am văzut că, în prima săptămână, din cei douăzeci, au mai fost eliminate două echipaje de francezi. Trebuie să spun că, având în vedere lupta pentru Helios din primăvară, nu am fost tratați cu blândețe niciodată, ceea ce se mai întâmpla cu câte un francez, adeseori. Dar, trebuie să recunosc că totul a fost, până la urmă, corect. Împreună cu Helios, cu toate că nu există clasamente, am fost considerați, neoficial, ca fiind al doilea echipaj ca eficiență din acea școală! După doi ani, la prima reconfirmare a brevetului, am aflat că suntem primul echipaj non-francez care a obținut brevetul ANENA, eliberat de Ministerul de Interne din Franța.”

Trei câini de avalanșă în Argeș: Helios, Dara și Haiduc

După ce s-a obținut brevetul cu Helios s-a început în Salvamont România înființarea specializării de conductor câine avalanșă. „O data întors acasă, fiind șef al comisiei de avalanșă, am propus conducerii Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România, înființarea specializării de conductor câine avalanșă. Propunerea a fost primită cu interes, mai ales că rămăseserăm singura țară din Europa, cu relief alpin și salvare montană organizată, care nu avea această componentă de salvare”, mai povestește Ion Sănduloiu.
În acest moment, în România sunt brevetate treisprezece echipaje de intervenție la avalanșă din zece  județe: Argeș, Alba, Bacău, Bihor, Caraș, Hunedoara, Gorj, Mureș, Neamț, Sibiu. Mai sunt  în „jocuri de gleznă” și Hunedoara, Bihor, Prahova sau Vâlcea. „Eu estimez ca fiind necesar, un număr de 30-40 de astfel echipaje în țara noastră, pentru a reuși să avem o intervenție eficientă, deci mai e de lucru. În Argeș sunt trei câini de avalanșă. Este Helios, care a făcut 6 ani, Dara, 4 ani și Haiduc de la Câmpulung, care are 5 ani”, mai susține directorul Salvamont Argeș.
Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea