Magistraţii au protestat din nou pe scările Curţii de Apel Piteşti

Săptămâna trecută, magistraţii au protestat iar pe scările Curţii de Apel Piteşti, alăturându-se în acest fel manifestărilor organizate simultan în toată ţara.
Judecători şi procurori, au stat timp de câteva minute, afişând pancarte pe care scria: ”Respectaţi avizul Comisiei de la Veneţia”, „Procuror independent”, „Justiţie independentă”. Trecătorii s-au oprit şi au scandat : „Cinste lor, cinste magistraţilor!” Protestul a venit ca urmare a manifestărilor din întreaga ţară. Magistraţii cer abrogarea Ordonanţei de Urgenţă 7/2019.
„Reacţia noastră depinde de reacţia factorilor de răspundere aflaţi acum la Guvernare. Dacă dumnealor continuă în atitudinea încăpăţânată de a menţine această ordonanţă pe care noi o considerăm ca fiind un atentat la idependenţa Justiţiei. Ne vom continua şi noi protestele, poate într-o formulă din ce în ce mai radicală. Depinde de reacţia dumnealor şi de unitatea din rândul nostru, dacă noi suntem de acord cu aşa ceva, dacă colegi din ţară sunt de acord cu aşa ceva.”, a declarat judecătorul Ioan Fundătureanu de la Curtea de Apel Piteşti.
La sfârșitul săptămânii trecute Ministerul Justiţiei a transmis la CSM textul proiectului de lege care modifică OUG 7. Preşedintele CSM, Lia Savonea, a declarat, pentru Mediafax, că a primit OUG modificată de la Ministerul Justiţiei, iar printre prevederi se numără abrogarea textului tranzitoriu privind delegările în funcţiile de conducere ale parchetelor. Savonea a precizat că CSM urmează să dea aviz pe proiect.
„Am primit de la Ministerul Justiţiei proiectul de OUG care modifică mai multe texte din OUG nr. 7/2019. (...) Se propune revenirea la forma anterioară a articolului 54 din Legea 303/2004, respectiv procurorii de rang înalt vor fi numiţi numai dintre procurori şi cu avizul Secţiei de procurori, nu cu avizul plenului. De asemenea, se propune abrogarea art 57, alineat 7, indice 1, care interzicea delegarea în funcţii de vârf de la nivelul parchetelor. (...) Se abrogă un text care era tranzitoriu în privinţa funcţiilor de conducere de nivel înalt la nivelul parchetelor”, a declarat preşedintele CSM, judecătorul Lia Savonea. Plenul CSM urmează să dea, în această săptămână, un aviz favorabil sau negativ.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea