Tita Bărbulescu, omagiată la Topoloveni

S-a tras cortina peste Festivalul-Concurs Naţional al Cântecului Popular Românesc „Tita Bărbulescu”, ediţia a V-a, de la Topoloveni, desfăşurat în perioada 1-2 martie 2019, la Casa de Cultură „Pr. Ion Ionescu”.  Tita Bărbulescu s-a născut la 15 februarie 1936 în Topoloveni, judeţul Argeş, provenind dintr-o familie numeroasă, de oameni simpli, cu opt copii. Primeşte primele noţiuni de muzică de la tatăl său, Nicolae Bărbulescu, vestit lăutar al plaiurilor argeşene. Mai târziu, face parte din Corul Căminului Cultural Topoloveni-Călineşti, unde participă la Concursul căminelor culturale pe ţară, câştigând locul I ca solistă vocală în cadrul corului.
Se înscrie la Şcoala Populară de Artă din Bucureşti, unde studiază canto, avându-i profesori pe Gheorghe Oancea şi Ana Armăşescu. Revine în Argeş, se angajează la vârsta de 19 ani – începând cu 1 decembrie 1955 – la Orchestra de muzică populară „Doina Argeşului” din Piteşti (înființată la 1 iulie 1955), condusă la acea vreme de George Moreanu şi Alexandru Busuioc, efectuând nenumărate şi preţioase culegeri de folclor de la vechii lăutari autentici din Argeş.
Primele imprimări la radio le face împreună cu orchestra „Doina Argeşului”, melodii ce rămân în Fonoteca de Aur a Radioului: „Sus’ la munte la Muscel”, „Lele, lelişoara mea”, „De-ai fi neichii drăguliţă”, „Din Piteşti păn’ la Trivale”, „Argeşene, argeşene” etc.
Între anii 1960-1962 se stabileşte în Bucureşti, fiind angajata Teatrului „Ion Vasilescu”; apoi la „Doina Olteniei” din Craiova şi „Flacăra Prahovei” din Ploieşti.
De-a lungul carierei sale a colaborat cu mari cântăreţi şi dirijori ai timpului, efectuând numeroase turnee în ţară şi în străinătate, cum ar fi: Bulgaria (cu Maria Tănase), Anglia, Spania, Austria, Turcia, Cehoslovacia etc.
Dintre marii interpreţi alături de care a cântat amintim: Maria Tănase, Maria Lătăreţu, Ion Luican, Emil Gavriş, Dan Moisescu, Alexandru Grozuţă, Ioana Radu, Mia Braia, Rodica Bujor, Ion Dolănescu, Maria Ciobanu şi mulţi alţii. Cele mai valoroase imprimări pe care le face sunt cu Orchestra Radio condusă de Victor Predescu, Ionel Budişteanu, Radu Voinescu şi Paraschiv Oprea.
Mai târziu a abordat romanţa şi cântecul de petrecere. Dintre cele mai frumoase melodii de acest gen lansate de artistă se numără: „Trece timpul ca nebunu”, „Intru-n crâşmă, uit de toate”, „La crâşma din Mătăsari”, „Ţuiculiţă de Piteşti”, „De aia-i bine cât trăieşti”, „Ce ne-aduce 2000”, „Să ne cânte lăutarul”, „La hanul de peste drum”, „Se duc tinereţile”, „Sus paharul”, „La cârciuma de sub tei”, „Ieftineşte, Doamne, băutura”, „Bine e să fii patron” etc.
În activitatea sa artistică de aproape 65 de ani, Tita Bărbulescu a interpretat peste 300 de cântece care au fost imprimate la Radio şi Electrecord, a participat în peste 500 de spectacole, recitaluri şi festivaluri. Astfel a realizat peste 30 de discuri şi casete audio pe care a adunat folclor din zona ei natală, romanţe şi cântece de voie bună. Dintre cele mai apreciate se pot enumera câteva titluri ce conţin muzică populară: „Sus la munte la Muscel”, „Argeşene, argeşene”, „Din Piteşti pân’ la Trivale”, „Dacă nu e neică, geaba”, „Dacă-ar creşte-n iarbă, dorul”, „Cântece de nuntă”, „Muzică populară” (cu Paraschiv Oprea la Electrecord).
Un deosebit impact la public le-au avut romanţele şi cântecele de petrecere: „Într-o crâşmă uiţi de toate”, „Cântece de voie bună”, „Prieteni dragi”, „Azi e ziua ta”, „Ieftineşte, Doamne băutura”, „Ce ne facem, dragi femei” (Eurostar), „Sus paharul” etc.
În concursul organizat anul acesta la Topoloveni s-au înscris 30 de solişti din întreaga ţară (Buzău, Giurgiu, Hunedoara, Mehedinți, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vâlcea, Vrancea și Republica Modova, iar în urma preselecţiei, 16 dintre ei au evoluat pe scena Casei de Cultură „Pr. Ion Ionescu”. O manifestare foarte reuşită despre care merită să menţionăm următoarele:
- toată cinstea grijii deosebite a participanţilor pentru apariţia pe scenă – ţinută, repertoriu, interpretare;
- selectarea cu toată rigurozitatea a pieselor supuse ascultării publice (doine, balade, cântece vechi sau mai noi);
- acompaniamentul, asigurat de Orchestra „Doina Argeşului”, dirijor Virgil Iordache, a fost unul de excepţie;
- frumuseţea vestimentaţiei a dat „undă verde” veseliei populare în vers şi muzică.
Juriul condus de dr. Elise Stan, din care a făcut parte şi subsemnatul, a propus următorul clasament:
- Trofeul Festivalului „Tita Bărbulescu” – Iuliana Călin – Argeș;
- Premiul I: Damian Spinei din Republica Moldova și Claudia Colniceanu din Buzău;
- Premiul al II-lea: Stelian Păun - Giurgiu şi Ionuț Didi Cojocariu – Suceava;
- Premiul al III-lea – Oprea Vasia Valentina – Olt;
- Menţiune: Dudaș Olimpiu Cătălin – Hunedoara și Bîrlan Cosmin Valentin – Mehedinți.

S-a mai acordat şi un premiu special, oferit de CCJ Argeș, premiu pe care l-a primit Simona Mitran din Argeș.
Au venit să o sărbătorească pe Tita Bărbulescu nume mari ale muzicii populare româneşti, capete de afiș fiind: Maria Loga și Maria Cârneci. Festivalul a fost prezentat de artistul Georgel Nucă şi preluat de ETNO TV.
Sincere felicitări grupului vocal bărbătesc „Haiducii Vlădicii”, al Casei de Cultură „Pr. Ion Ionescu” – Topoloveni, multiplu câştigător la concursuri locale şi naţionale, format din preoţi din zona văii Cîrcinovului, coordonat de rapsodul Graţian Bădescu, dar și dlui primar Gheorghiță Boțârcă și lui Emil Antohi, managerul instituției, pentru faptul că au înființat un astfel de grup care promovează orașul Topoloveni în țară și străinătate.
Festivalul-Concurs Naţional al Cântecului Popular Românesc „Tita Bărbulescu” a readus în actualitate o manifestare de aleasă ţinută, pentru care merită să mulţumim organizatorilor: Consiliul Local şi Primăria Oraşului Topoloveni, Casa de Cultură „Pr. Ion Ionescu” – Topoloveni şi Centrului Cultural Judeţean Argeş, instituţii care au asigurat o desfăşurare corectă, fluentă, în splendida sală de spectacole a oraşului Topoloveni.
Dr. Sorin Mazilescu

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea