Cornel Ionică despre pierderea mandatului de primar: „90% dintre oameni au înțeles greșit situația mea”

# Pe 5 aprilie se judecă la Tribunalul Argeș suspendarea executării ordinului dat de prefect

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, săptămâna trecută, legea prin care răspunderea civilă, pentru faptele care determină existenţa conflictului de interese al persoanelor aflate în exercitarea demnităţilor publice, este înlăturată dacă s-a depăşit termentul de prescripţie de trei ani. Proiectul de lege iniţiat de deputatul Cătălin Rădulescu care modifică Legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice ar putea să-l avantajeze și pe Cornel Ionică, demis din funcție cu câteva zile înainte de a fi promulgată legea.

Ionică: „Dacă îmi spunea și mie cineva: «Ține-ți, domne, mâinile acasă!». Ce bine era!”

Cornel Ionică a contestat în instanță, la Tribunalul Argeș, ordinul prefectului prin care i s-a încetat mandatul de primar. Fostul edil spune că acel conflict de interese la care se face referire în cazul său s-a prescris. „Vreau să vorbesc tehnic, să respect în totalitate legea, să nu mă amestec în decizii. Dacă prefectul mai întârzia două zile și semna ordinul după promulgarea legii, practic nu mai avea avea de ce să îl dea. Mă gândesc că o să mă avantajeze noua lege pentru că la mine termenul privind prescripția este destul de mare, peste 10 ani. Decizia va fi a instanței”, ne-a precizat Cornel Ionică.
Un lucru care s-a putut observa a fost faptul că majoritatea piteștenilor nu au știut exact de ce și-a pierdut mandatul primarul lor. Totul a pornit de la un raport prin care, în martie 2016, Agenția Națională de Integritate stabilea, că în perioada când era viceprimar, Ionică s-ar fi aflat în conflict de interese. Acesta a participat şi a votat în Consiliul Local Piteşti hotărâri prin care îi erau atribuite spaţii comerciale, ce aparţin de domeniul public, ginerelui său. Mai precis, Ionică și-a pierdut mandatul din cauza unui vot pe care l-a dat în 2009 în Consiliu Local într-un proiect de hotărâre care fusese votat în unanimitate de consilierii locali prezenți. Instanţa nu a reţinut niciun prejudiciu în acest caz.
„Și eu am obeservat că oamenii au înțeles greșit situația mea. Atâta confuzie, în primul rând între conflict și incompatibilitate. Apoi cu răspunderea penală, nu a existat conotație penală în cazul meu. Fiecare și-a dat părerea cum a crezut. Crede-mă, 90% din oameni au înțeles greșit. (…) Plătesc situația în care m-am pus. Am votat acel proiect deși nu trebuia să o fac. A fost o greșeală, nu am știut și nu mi-a spus nimeni. A fost votat de toți consilierii, în unanimitate, Habar nu am avut că nu trebuie să votez. Dacă îmi spunea și mie cineva: «Ține-ți, domne, mâinile acasă!». Ce bine era! Nu ar mai fi fost nicio problemă acum. Dar faptele s-au întâmplat și nu mai am cum să dau timpul înapoi”, mai susține Ionică.

Pe 5 aprilie, Ionică s-ar putea întoarce la Primăria Pitești

Cornel Ionică a contestat la Tribunalul Argeș ordinul prefectului județului Argeș, Emilian Dragnea, prin care s-a constatat încetarea de drept, înainte de termen, a mandatului său de primar. Au fost create două dosare. Unul are ca obiect „anulare act administrativ anulare ordin 87/19.03.2019; repunere în situaţia anterioară + plată drepturilor salariale cuvenite începând cu data emiterii ordinului şi până la reluarea funcţiei de primar”. Nu s-a stabilit încă termenul de judecată. În cel de-al doilea dosar s-a cerut suspendarea executării ordinului de încetare a mandatului de primar, fiind stabilit ca termen de judecată data de 5 aprilie. „Aștept decizia instanței, aștept termenul. A fost stabilit pe 5 aprilie. Nu vreau să comentez mai mult… M-a burdușit bine perioada asta, mi-a creat multe probleme, din toate punctele de vedere. Am fost pus într-o situație delicată cu toată lumea”, mai susține fostul primar.

„A fost absolut ok și necesară numirea dl Apostoliceanu”

De miercuri, 20 martie, Sorin Apostoliceanu a devenit viceprimar cu atribuții de primar la Pitești, după ce a fost votat, prin vot secret, într-o ședință de Consiliu Local. „A fost absolut ok și necesară numirea dl Apostoliceanu. Eu nu aș mai fi acceptat și nici nu mai aveam cum să semnez. Legea era ca unul dintre viceprimari să preia prerogativele primarului. Era normal să fie așa”, a mai spus Cornel Ionică.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea