Constantin Nicolescu scapă de închisoare, dar ar putea fi bun de plată

# Consiliul Județean Argeș poate să se întoarcă împotriva fostului președinte, pentru recuperarea prejudiciului din dosarul ”Podul de la Căteasca” # Prejudiciul cumulat în dosar este de peste 8,7 milioane de lei

Constantin Nicolescu, fostul președinte al CJ Argeș, a fost condamnat, pe 26 martie, de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție, la 7 ani și 8 luni de închisoare cu executare în dosarul „Podul de la Căteasca”. Totuși, acesta nu va face nicio zi de închisoare. Instanţa a menţinut asupra sa o decizie anterioară, cea din Dosarul Școlilor, în care Nicolescu a primit tot 7 ani și 8 luni cu executare, însă a executat doar 2 ani și 4 luni din sentință.

Acesta a beneficiat de Codul Penal în care se prevede: condamnații care au peste 60 de ani execută  doar o treime din pedeapsă.  Cu toate acestea, instanța a lăsat nesoluționată acțiunea civilă exercitată împotriva inculpaților de către statul român prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Regională a Finanţelor Publice Bucureşti, cu privire la sumele de 3.779.787 lei şi 4.973.065 lei. Așadar, fostul preșședinte al CJ Argeș ar putea fi bun de plată.

Prejudiciu de peste 8,7 milioane de lei imputat la patru inculpați

Astfel, judecătorii ÎCCJ au menținut măsura sechestrului asigurator cu privire la bunurile inculpaților Constantin Nicolescu, Grigore Dobre și Codruța Lavinia Mercea până la concurența sumei de 3.779.787 lei. De asemenea, a fost menținut sechestrul și până la concurența sumei de 4.973.065 lei pentru bunurile lui Mihail-Gabriel Nicoară și, din nou, pentru Constantin Nicolescu, respectiv Grigore Dobre.
Pentru a fi menținute aceste sechestre asiguratorii, persona vătămată din dosar trebuie să introducă acțiune la instanța civilă în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. Astfel de acțiuni ar putea să fie deschise în instanță de partea civilă - ANAF sau partea vătămată - Consiliul Județean Argeș. Prejudiciul cumulat se ridică la suma de 8.752.852.
„Menține, până la concurenţa sumei de 3.779.787 lei, măsura sechestrului asigurător instituit prin ordonanţa nr.126/P/2010 din data de 7.01.2013 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie–Serviciul Teritorial Piteşti (filele 161-170, vol.82 d.u.p.), cu privire la bunurile mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Nicolescu Constantin, Dobre Grigore și Mercea Codruța-Lavinia, măsură care încetează de drept dacă persoana vătămată nu introduce acțiune la instanța civilă în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, respectiv: „menține măsura sechestrului asigurător instituit prin ordonanţa nr.126/P/2010 din data de 7.01.2013 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie–Serviciul Teritorial Piteşti (filele 161-170, vol.82 d.u.p.), cu privire la bunurile mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Nicolescu Constantin, Dobre Grigore, Nicoară Mihail-Gabriel, până la concurenţa sumei de 4.973.065,75 lei, măsură care încetează de drept dacă persoana vătămată nu introduce acțiune la instanța civilă în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, se arată în soluția ÎCCJ.

Cum au fost produse cele două prejudicii

Fostul președinte al Consiliului Județean Argeș, Constantin Nicolescu, a fost cercetat pentru fraudarea de fonduri europene și alte infracțiuni, într-un dosar privind reabilitarea unui pod din localitatea Căteasca, afectat de inundații. Sumele imputate de procurorii DNA și asupra cărora s-a instituit sechestru asigurator pe bunurile inculpaților, menționați mai sus, s-ar fi produs după ce Nicolescu a atribuit în mod nelegal lucrarea de reabilitare a podului.
”În cursul anului 2009, în urma licitației organizate de CJ Argeș, contractul de reabilitare a podului a fost atribuit, în mod nelegal, societății comerciale Zeus S.A., în condițiile în care, inițial, câștigătoare a licitației fusese declarată o altă societate, înlăturată ulterior, în mod arbitrar, de comisia de evaluare, după reluarea procedurii dispusă de Constantin Nicolescu. Societatea înlăturată se prezentase cu o ofertă financiară mai bună, respectiv cu 3.779.787 de lei mai mică, sumă ce reprezintă prejudiciu în dauna CJ Argeș”, se arată într-un comunicat al DNA.
Cealaltă sumă a fost achitată un an mai târziu: ”Pe baza unor înscrisuri falsificate, în cadrul unei proceduri de achiziție complet falsificate, în cursul lunii iunie 2010, Consiliul Județean Argeș a atribuit aceleiași firme, SC ZEUS S.A, un contract în valoare de 4.973.065,75 lei, pentru presupuse lucrări suplimentare la același pod care, în realitate nu se mai justificau, fiind executate anterior, în luna martie 2010”, mai arată procurorii DNA.

Ce zic reprezentanții Consiliului Județean Argeș despre introducerea unei acțiuni civile împotriva fostului șef

Despre posibilitatea deschiderii unei acțiuni civile de către Consiliul Județean Argeș împotriva fostului președinte Constantin Nicolescu, dar și a celorlalți inculpați din dosar, am stat de vorbă cu Alisa Ciobanu, directorul executiv Direcția Juridică, Administrație Publică Locală din cadrul instituției. Aceasta ne-a precizat că s-a solicitat opinia legală despre dosarul în cauză avocatei Raluca Niculescu-Gorpin, cea care a reprezentat interesele Consiliul Județean în această speță.
„Urmează să primim un punct de vedere de la doamna avocat, cea care ne-a reprezentat în acest dosar. Vom vedea ce e de făcut în funcție de recomandările dânsei. Mai mult nu pot să vă spun, pentru că nu știu acum, exact, ce măsuri ar putea fi luate”, a precizat Alisa Ciobanu (foto).

Se va relua procesul deschis de ANAF la Tribunalul Argeș

În iunie 2017, la Tribunalul Argeș a fost înregistrat dosarul prin care ANAF solicită  inculpaților din dosarul „Podul de la Căteasca” – ”obligaţia de a face pentru suma de  4.973.065,75 lei”. Cum, la termenul din septembrie 2018, instanța a stabilit suspendarea cauzei până la soluționarea definitivă a dosarului principal, în perioada următoare, va fi redeschisă cauza. ANAF urmează să cheme în judecată numai trei persoane: Constantin Nicolescu, Grigore Dobre și Mihail-Gabriel Nicoară. La ultimul termen al procesului, înainte de suspendare, la cererea lui Nicolescu, a fost admisă și cerea de chemare în garanție a Consiliului Județean Argeș.
„Admite în principiu cererea de chemare în garanţie a Consiliului Judeţean Argeş, formulată de pârâtul Nicolescu Constantin. În baza art. 413 alin. 1 punct 1 Cod procedură civilă suspendă judecata cauzei până la soluţionarea definitivă a dosarului nr. 1042/2/2013*, aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Cu recurs pe toată durata suspendării. Recursul se depune la Tribunalul Argeş. Pronunţată în şedinţa publică de la 28 Septembrie 2018, la Tribunalul Argeş - Secţia Civilă, complet specializat Contencios Administrativ şi Fiscal”, se arată în soluția Tribunalului Argeș.

Pedepsele primite de inculpații din dosarul „Podul de la Căteasca”

Reamintim că, în dosarul „Podul de la Căteasca”, Constantin Nicolescu a fost singurul inculpat condamnat. Acesta a fost achitat pentru abuz în serviciu, iar pentru infracțiunile privind falsul intelectual a intervenit prescrierea faptelor. În schimb, a fost condamnat pentru luare de mită la 5 ani de închisoare, la care s-a adăugat un sport de 2 ani şi 8 luni. Însă, acesta nu va face nicio zi de închisoare. Față de fostul președinte al CJ Argeș s-a menținut și măsura confiscării sumei de 66.588,15 lei.
Ceilalți inculpați din dosar au fost achitați sau s-a dispus încetarea procesului penal ca urmare a prescripției speciale a răspunderii penale, după cum urmează:
- Grigore Dobre (foto), asociat și administrator la Zeus SA, a fost achitat pentru abuz în serviciu. Instanța a dispus încetarea procesului penal pornit pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată și dare de mită, constatând intervenită prescripția specială a răspunderii penale.
- Nicoară Mihail Gabriel și Mercea Codruța Lavinia – achitați pentru abuz în serviciu. Dispune încetarea procesului penal pentru infracțiunea de fals intelectual și uz de fals
- Pintilie Iuliana Mioara, Bocioacă Sabina Elena, Florescu Aurelia Mirela, Dobre Cristina achitați pentru abuz în serviciu
- Pletoiu Ecaterina - dispune încetarea procesului penal pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată

Judecătorii au anulat și dispoziţia instanţei de fond – Curtea de Apel Bucureşti – privind confiscarea sumei de 4.497.947 lei de la Constantin Nicolescu şi ceilalţi inculpaţi din dosar, după ce aceștia au fost achitați pentru abuz în serviciu. „Înlătură din sentința atacată dispoziția de confiscare a sumei de 4.497.947,48 lei de la inculpații Nicolescu Constantin, Dobre Grigore, Nicoară Mihail-Gabriel, Pintilie Iuliana-Mioara, Bocioacă Sabina-Elena, Mercea Codruța-Lavinia și Florescu Aurelia-Mirela, respectiv câte 642.564 lei de la fiecare dintre inculpați”, se mai arată în soluția ÎCCJ.
Procurorii Serviciului Teritorial Pitești al DNA au dispus trimiterea în judecată a inculpaților din dosar pe 7 februarie 2013.
Material realizat de Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea