Cetatea Poenari va fi închisă până la sfârșitul anului 2020

# Încep lucrările de conservare și consolidare a Cetății

La sfârșitul lunii martie, s-a luat măsura închiderii Cetății Poenari, pe o perioadă nedeterminată, după ce angajaţii instituţiei au sesizat apariția urşilor la baza scărilor. În calitate de administrator al Cetăţii Poenari, Muzeul Judeţean Argeş a făcut solicitări scrise Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Argeş, Direcţiei Silvice Argeş şi Instituţiei Prefectului Argeş pentru a se întreprinde toate măsurile necesare, conform atribuțiilor legale, în vederea evitării producerii unor incidente grave. În acest sens, angajaţii Muzeului Judeţean Argeş au amplasat panouri informative și de avertizare în zona cetății şi au restricţionat temporar accesul vizitatorilor. Doar că restricția temporară ar putea dura circa 19 luni, adică până spre sfârșitul anului 2020.

Valoarea lucrărilor este de peste 7,5 milioane lei

Vineri, 5 aprilie 2019, președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, a semnat contractul de prestări servicii privind proiectarea, asistența tehnică și execuția de lucrări pentru proiectul “Conservarea și consolidarea Cetății Poenari Argeș”. În urma finalizării procedurii de achiziții publice, contractul a fost atribuit asocierii dintre Testa Building S.R.L. (lider de asociere), Dacia Building Structures S.R.L., Research Consorzio Stabile Societa Consortile A.R.L., Groma Societa Di Ingegneria – Societa a Responsabilita Limitata Semplificata.
Proiectul va fi implementat prin intermediul finanțării nerambursabile acordate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.
Durata de prestare a serviciilor este de 19 luni, din care pentru proiectare 3 luni și pentru execuție 16 luni, de la transmiterea ordinului de începere a prestării serviciilor, respectiv a începerii lucrărilor. Pe perioada execuției lucrărilor, cetatea va fi închisă. Valoarea totală a contractului este de 7.526.244,42 lei, TVA inclus.
În cadrul proiectului sunt prevăzute lucrări de reabilitare structurală și arhitecturală, lucrări de conservare, lucrări de stopare a umidității și protecția zidurilor, lucrări de refacere a pavimentelor și pardoselilor, reabilitarea traseelor de vizitare, reabilitarea căii de acces pietonală.

Liderul de asociere, o firmă fără cifră de afaceri și fără angajați

Proiectul “Conservarea și consolidarea Cetății Poenari” va fi realizat de două firme românești și două firme italiene. Liderul de asociere este societatea Testa Building S.R.L., înființată în 2015 și care nu are, pe parcursul anilor 2016 și 2017, cifră de afaceri și angajați, conform datelor furnizate de Ministerul Finanțelor.
Testa Building are același sediu cu Dacia Building Structures S.R.L, în București. Cea de-a doua firmă a avut pe parcursul anului 2017 o cifră de afaceri de 2.204.579 și un singur angajat. În ceea ce privește firmele italiene, Research Consorzio Stabile Societa Consortile A.R.L este o societate din Napoli, cu o sucursală la București înființată în 2017, care în același an a avut o cifră de afaceri de 778.326 lei și doar 2 angajați. În schimb, Groma Societa Di Ingegneria este tot o societate din Napoli, cu sucursală deschisă la București, având sediu comun cu cealaltă societate italană. Conform datelor furnizate de Ministerul Finanțelor, aceasta a fost înființată în 2016 , iar în anul 2017 a avut o cifră de afaceri de 24.675 și un singur angajat.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea