ISJ Argeș și Școala nr 16, obligate de instanță să plătească amenzile către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării

Inspectoratul Școlar Județean Argeș și conducerea Şcolii Gimnaziale I.L. Caragiale din Piteşti au cerut, în instanță, anularea actului administrativ prin care cele două instituții au fost sancționate de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării cu amenzi în valoare totală de circa 5.000 lei. Este vorba despre episodul petrecut în urmă cu câțiva ani la Şcoala Gimnazială „I.L. Caragiale” Piteşti (fosta Şcoală 16). Atunci, elevii unei clase, sprijiniți de părinții lor, au organizat un protest, în unitatea de învăţământ, după ce au refuzat să mai intre la cursuri din cauza unui „elev problemă“. În urma incidentului, CNCD a acordat o amendă contravențională unității școlare pentru neadaptarea curriculei școlare la nevoile copilului, iar Inspectoratul pentru pasivitate și lipsa de promptitudine în soluționarea situației grave în care s-a aflat elevul respectiv. Recent, pe 19 martie, Curtea de Apel Pitești a respins solicitarea reclamantelor de anulare a sancțiunilor.
„Respinge cererea ca neîntemeiată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Recursul se va depune la Curtea de Apel Piteşti, sub sancţiunea anulării”, arată instanța.

Amenzi de 5.000 lei acordate de CNCD

În 2016, cazul, cu mare impact emoțional, a împărțit opinia publică, în două tabere, una care se opunea protestului, considerând că elevul a devenit victima unor fapte de discriminare, iar alta care era alături de cei 29 de colegi de clasă ai băiatului și de părinții acestora. Motivul protestului era legat de faptul că de luni întregi unul dintre colegi are un comportament antisocial, agresând fizic, verbal şi în scris colegii şi îi întrerupe des pe profesori.
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a soluționat sesizările formulate în acest caz abia la începutul anului 2018, acordând în total 3 amenzi şi 5 avertismente.
„Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) obține o victorie strategică, cu impact pe termen lung în jurisprudența națională în cazul lui Ionuț, victima unor fapte de discriminare deosebit de grave din județul Argeș la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Pentru prima dată, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării aplică amendă contravențională unei școli publice din România pentru neadaptare curriculei școlare la nevoile lui Ionuț. Mai mult, Școala Gimnazială I.L. Caragiale din Pitești primește amenzi multiple și avertizări prin directorul instituției, domnul Vlad Alin. De asemenea, cu amendă contravențională și avertismente este sancționat și Inspectoratul Școlar al Județului Argeș pentru declarațiile de presă discriminatorii la adresa lui Ionuț și pentru pasivitate și lipsa de promptitudine in soluționarea situației grave in care s-a aflat Ionuț. Reamintim faptul că în luna octombrie 2016, CEDCD depunea deopotrivă plângere la CNCD și Parchet în cazul lui Ionuț, un elev diagnosticat cu dizabilitate de tip somatic, împotriva căruia profesorii și părinții s-au coalizat și au organizat greve și grupuri defăimătoare în spațiul online”, se arăta într-un comunicat de presă emis de Mădălina TURZA, președinte CEDCD, în mai 2018.
Au fost date sancţiuni în valoare de câte 2.000 de lei pentru Şcoala I.L Caragiale, și Inspectoratul  Școlar Județean Argeș, respectiv 1.000 de lei pentru directorul unității școlare,  Alin Vlad. Au primit avertismente inspectorul şcolar general Dumitru Tudosoiu, psihologul şcolii sau  inspectorul care a făcut cercetarea.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea