Neregulile găsite de Curtea de Conturi la Popești, îndreptate

# Pentru aceasta, localitatea s-a ales cu un dosar în instanță

La Popești, localitate care, sub conducerea noului primar, înflorește, mocnește un nou scandal. Scandal care are, la origine, modul în care fostul primar a condus instituția, sau, mai exact, la modalitatea în care nu a condus-o.  Totul a început în urma unui control al Curții de Conturi, care a descoperit nereguli privitoare la contractele de arendă, la modul de înregistrare al acestora și altele.
Pentru a se conforma, Consiliul Local Popești a adoptat o Hotărâre, la sfârșitul anului trecut, în care modalitatea de înregistrare a contractelor de arendă este, foarte clar, stabilită. Printre altele, s-a hotărât: ”Contractele de arendare se vor primi (la Primărie, n.r.) pentru înregistrarea lor în Registrul special al Consiliului local... Contractele de arendare vor urma cursul unor verificări (acte, dacă cel ce arendează are calitatea de proprietar, dacă terenul este acolo unde este declarat etc)... Dacă se constată nereguli, cu ocazia verificărilor făcute, Secretarul comunei... va propune returnarea documentației către Arendaș (cel care acceasează, de fapt, fondurile APIA, n.r.), indicând ceea ce lipsește din documentație.”
Hotărârea mai prevede că ”Exemplarul Contractului de arendare care rămâne la primărie, va fi înregistrat... va fi arhivat în dosarul Arendașului respectiv...”
Adică, mai pe scurt, intrarea în legalitate a unei activități, lucruri de bun simț. De ce? Pentru că, după venirea noii echipe de conducere din primărie, s-a constatat că unele contracte de arendă aveau în spate acte neconforme, copii după buletinele altor persoane, unele erau nesemnate. Și, mai grav, s-a descoperit că erau accesate fonduri APIA pentru terenuri lucrate în altă parte, decât cele declarate.

Nepotul fostului primar, primul nemulțumit de decizia corectă a Primăriei

Hotărârea, curajoasă, luată în Consiliul Local, a iscat și nemulțumiri. Pentru că strică niște cutume, niște obiceiuri de genul ”hai că merge ca până acum”. Ba, mai mult, s-a lăsat și cu proces. Unul dintre arendașii din Popești, Țârcomnicu Teodor Aurelian, reprezentant al firmei S.C. AGRO IDEAL CONCEPT S.R.L., a încercat, la Tribunalul Argeș, să anuleze actul respectiv, adică Hotărârea emisă de autoritățile locale. Trebuie, aici, precizat faptul că acest domn Țârcomnicu Aurelian este chiar nepotul fostului primar, Mircea Barbu. Primar în mandatul căruia se putea...
Primăria Popești, prin oficialii săi, s-a apărat, menționând, către instanță, neregulile descoperite. Registrele agricole cu pricina, au susținut aceștia, nu au fost întocmite și operate tocmai pentru a nu putea fi verificate aceste contracte de arendă. Pentru că, la o verificare atentă, s-ar fi observat că nu există, de multe ori, o corespondență reală între tarlaua și parcela înregistrată la APIA, cu blocul fizic, adică cu terenul cultivat, efectiv. Iar pentru intrarea în legalitate, e deranj mare, în special în curtea  acestor firme care lucrează terenurile, dar care încasează și subvențiile. S-a mai constatat, de asemenea, că, cerând, la Primărie, o copie a contractelor de arendă, mulți cetățeni au obiectat că ”nu au o copie... unele persoane spunând că nu știu dacă au semnat vreun contract.” Oficialii primăriei au semnalat, instanței, mai multe nereguli sau lipsuri în acte, constatate. Iar instanța,  de la primul termen, în data de 22 martie 2019, emite Hotărârea nr. 222/2019, în care: ”Respinge acțiunea în contencios administrativ. Respinge cererea de suspendare a executării actului administrativ atacat...”
Desigur, hotărârea nu este definitivă, poate fi atacată cu recurs, la Curtea de Apel.
Așadar, forul judecătoresc a decis că acea Hotărâre a Consiliului Local să rămână în picioare. Nici nu se putea altfel, pentru că demersul a fost inițiat în urma controlului Curții de Conturi. Oamenii trebuie să înțeleagă, totuși, că nu e de glumit cu fondurile europene, trebuie să își pună la punct actele, trebuie să declare terenul pe care îl lucrează, nu altul. Primăria Popești a dovedit, luînd această măsură, că e un bun administrator, că lucrează în folosul oamenilor, chiar dacă, pentru moment, ridică unele nemulțumiri.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea