Piteșteanul Teofil Vlad și drumul său către Everest

Alpinistul român Teofil Vlad, care a cucerit recent Vârful Pumori din Himalaya (7.160 metri), a plecat la sfârșitul lunii martie într-o expediţie care are ca obiectiv escaladarea celui mai înalt vârf de pe planetă, Everest (8.848 metri). Expediţia piteșteanului va dura mai bine de două luni şi jumătate. Argeșeanul este cunoscut și pentru alte ascensiuni spectaculoase. În trecut, acesta a urcat pe Nanga Parbat (8126 m) și pe Ama Dablam (6812 m), alte două vârfuri din Munții Himalaya.

Perioada de acomodare și aclimatizare

Pe 2 aprilie, alpinistul a ajuns la tabăra de bază a vârfului Everest, la peste 6.000 metri, pentru perioada de acomodare şi aclimatizare. Dacă vremea va fi bună, Teo va începe expediția intitulată „Viva Everest”, după prima decadă a lunii mai.
„Tabăra de bază a Everestului şi prima noapte dormită aici vin la pachet cu gânduri diverse: cum vor fi cele două luni care urmează? Expediția Viva Everest a ajuns la poziția de start - în teren. De acum, totul depinde de aclimatizare, starea de sănătate, vreme şi, nu în ultimul rând, de noroc. Doar atât”, menționa alpinistul piteștean, pe Facebook.
Teo a mai încercat să urce pe Everest și în 2015, însă a fost nevoit să renunțe din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. În acea perioadă, în urma unui cutremur produs în Nepal şi a avalanşelor declanşate ulterior pe partea nepaleză a Muntelui Everest, autorităţile chineze şi Asociaţia Chineză pentru Alpinism au decis închiderea zonei nordice a Everestului, astfel că Teofil Vlad și-a încheiat expediția, însă este gata să mai încerce o dată în această primăvară, singur sau în echipă.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea