Gheorghe Voicu, primarul comunei Bârla: „Oamenii trebuie să vadă proiectele finalizate, să simtă că le este mai bine. Aceasta este datoria noastră!”

Gheorghe Voicu este, așa cum am mai scris, singurul primar de pe valea râului Cotmeana care nu este înregimentat politic la PSD. Născut și crescut în Bârla, absolvent a două facultăți (Facultatea de Fizică a Universităţii Bucureşti și  Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală, din cadrul Universităţii de Studii Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti).  În ce măsură a reușit Gheorghe Voicu, după o primă jumătate de mandat,  să aducă bunăstare comunității sale, aflăm în interviul de mai jos, acordat săptămânalului nostru.

# La preluarea mandatului de primar, ați găsit multe proiecte începute, dar nefinalizate. Cum este cel pentru alimentarea cu apă a întregii comune. Ce s-a mai întâmplat de atunci?
- Acest proiect nu este unul ”moștenit”. A fost inițiat în anul 2017, de mine, cu actualul Consiliu Local, împreună cu alte două mari proiecte și anume unul ce viza Modernizarea Drumurilor Locale, pe o lungime de 10 Km  și altul ce avea ca obiect Extinderea rețelei de canalizare în satele cu aglomerare de la Malu până la Mozăceni, pe o lungime de 19 Km. Am depus cele 3 proiecte la Ministerul Dezvoltării în martie 2017 și am obținut finanțare doar pentru proiectul privind extinderea și înființarea rețelei de apă, prin programul PNDL II. Suma finanțată de Ministerul Dezvoltării este de 10.955.034 lei ,valoarea contractului  încheiat cu câștigătorii licitației pentru proiectare și execuție este de 9.592.677 lei. La această sumă, se mai adaugă aproximativ 900.000 lei cheltuieli diverse și neprevăzute și influențele datorate creșterii salariului minim în construcții, conform OG114/2018. Este vorba despre proiectarea şi execuţia de lucrări pentru proiectul „Extindere retea alimentare cu apă în satele Mozăceni Vale şi Bârla si înfiinţare reţea alimentare cu apă în satele Urluieni, Afrimeşti, Zuvelcaţi, Brabeţi, Selareasca, Cioceşti, Mândra şi Malu”. De asemenea, în momentul de față ne apropiem de finalizarea investiției de alimentare cu apă în satul Bădești,unde rețeaua de apă este executată, apometrele s-au montat, acum  remediindu-se scurgerile ce au apărut la câteva branșamente în momentul introducerii apei sub presiune.
# Ați venit, de asemenea, cu multe idei pentru dezvoltarea comunei. Ce ați reușit  să întreprindeți în acești doi ani?
- Am pus mare accent pe proiectele de infrastructură, așa cum era și normal: apă, asfalt,  extinderea rețelei de gaz, cămin cultural, terenuri de sport, precum și pe sănătatea și siguranța cetățeanului.  Sper să găsim în continuare  finanțare pentru  proiectele inițiate de noi, Fondul de Dezvoltare și Investiții fiind soluția de finanțare, însă trebuie să așteptăm normele de aplicare.  Pentru acest fond am pregătit un proiect de modernizare drumuri comunale pe o lungime de 16 Km, si vom mai urmari extinderea retelei de gaz pe celelalte sate.

Obiective realizate în 2018

# Accesarea unor fonduri europene pentru înființarea  a două terenuri multifuncționale de sport în satele Urlueni și Mozăceni Vale;
# Finalizarea lucrărilor la Biserica Urlueni, care au constat în renovarea interioară a lăcașului religios;
# Montarea unei centrale termice la Biserica Mozăceni Vale;
# Introducerea rețelei de gaze pe o lungime de 2,2 km în satul Mozăceni Vale;
# Înființarea și darea în folosință a Centrului de Permanentă Medicala Bârla;
# Finalizarea rețelei de alimentare cu apă în satul Bădești și parțial a celor 125 branșamente;
# Realizarea 102 branșamente la rețeaua de apă si canal în satele Mozăceni Vale, Bârla și Podișoru;
# Amenajarea unei parcări în fața sediului Primăriei Bârla;
# Schimbarea sistemului informatic din cadrul Primariei Bârla
# Rezolvarea problemelor privind inundațiile în comună prin montarea de tuburi;
# Modernizarea iluminatului public;
# Introducerea unui sistem de supraveghere video în localitate, compus din 27 de camere de monitorizare video și un centru de înregistrare la sediul Primăriei; camerele montate au posibilitatea de a citi numerele de înmatriculare ale mașinilor;
# Păstrarea și promovarea culturii și a tradițiilor prin desfășurarea unei activități susținute de către Ansamblul ”Floricica” din Bârla; în 2018, ansamblul local a participat la diverse concursuri și evenimente în țară, la invitația unor fii ai satului din Bârla.
# Finalizarea licitațiilor privind obiectivele finanțate: Modernizare si renovare Cămin Cultural Mozăceni; Extindere și înființare rețea de apă; Modernizare DC137 Malu- Bârla; Refacere Podet în satul Mândra pe DC137

#  Ați afirmat, la începutul mandatului, că ați avut discuții constructive cu conducerea (pesedistă) a Consiliului Județean Argeș. Cum este colaborarea instituțională acum, după doi ani?
- Trebuie să recunosc faptul că am primit ajutor. Este vorba de Centrul de Permanență Medicală. Dacă nu aveam acest sprijin, nu puteam să asigurăm functionarea și aș dori să multumesc aici, în numele comunității pe care o reprezint, oamenilor fără ajutorul cărora nu aș fi reușit: doctorului Dan Manu, doctorului Mușat Daniel, doctorului Anci Ionescu, dr. Sorina Hontaru, Cristina Stocheci, Carolina Nicolae.  Centrul funcționează și chiar este folosit. Aici, oamenii cu probleme medicale, în afara programului medicului de familie, pot găsi un medic de gardă care să-i asigure asistența medicală gratuită. Acest centru degrevează seviciul de ambulanță, UPU, iar timpul de reacție și de prim ajutor este cu totul altul.

”În acest moment se lucrează la podețul pe DC 137, un proiect în valoare  de 3,9 miliarde de lei vechi cu finanțare de la bugetul local”

# Fondurile europene sunt esențiale pentru dezvoltarea unei localități rurale și fără buget uriaș. Ce ați reușit, pe această cale, până în prezent?
- Aici, am reusit sa obținem finanțare pe 2 proiecte din 3 depuse. Pot da, ca exemplu, Căminul Cultural – renovare și dotare, proiect,  finanțat, în valoare de 400.000 de euro, în satul Mozăceni Vale. Suntem în faza de elaborare a proiectului tehnic, în două luni trebuie să îl finalizăm, apoi, în 10 luni trebuie finalizată investiția. Tot pe fonduri europene avem cele două terenuri de sport, în satele Mozăceni și Urluieni, suntem în fază de licitație. Sper ca, la finalul lunii, să putem desemna un câștigător. Durata de execuție este de 3 luni. Am mai depus un proiect pentru asfaltare, desemnat eligibil, însă nefinanțat avand punctajul sub proiectele finantate. L-am refăcut, extins și vom solicita finantare  la Fondul de Dezvoltare si  Investiții, așa cum am menționat.
În acest moment  se lucrează la podețul pe DC 137, un proiect în valoare  de 3,9 miliarde de lei vechi cu finanțare de la bugetul local. Sper să fie gata în 3 luni.Vom mai avea în lucru, în acest an, asfaltarea DC137 pe o lungime de 6,3 km lucrare ce ar trebui să se realizeze în 3 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, cu o valoare totală de 59,8 miliarde de lei vechi, însă așteptăm să se finalizeze proiectul de apă, pe acest sector,  pentru a nu fi nevoiti să spargem asfaltul prin anumite zone. Mai avem o Bază Sportivă, începută, în satul Bârla, pe Ordonanța 7 si am decis, împreună cu Consiliul Local, să punem în folosință cât mai repede  si acest obiectiv pentru care vom aloca de la bugetul local  suma de 2,6 miliarde lei necesară  finalizarii  lucrărilor. Și toate cele de mai sus, pentru a pune la punct o comună civilizată, așa cum ne mândrim că suntem. Se lucrează, în continuare, la noi proiecte, nu ne mulțumim cu ceea ce avem. În plus, suntem preocupați, permanent, de întreținerea drumurilor comunale și locale, a căror calitate s-a îmbunătățit semnificativ.
# Analizând ceea ce am promis, la început de mandat, eu sper că am demonstrat deja, alături de echipa din Primărie, că am fost serios.
- A fost și este mult de muncă, au fost făcute eforturi, atât financiare cât și intelectuale. De asemenea, am ajutat, după puteri, toate parohiile care ne-au solicitat sprijinul. Clopotnițe, praznicare, acoperișuri, centrale termice, materiale de construcții, termopane, garduri etc. Am fost printre primele localitati din etapa a II-a care au accesat Serviciului de colectare a gunoiului menajer. Era un serviciu foarte bun, numai anul trecut am dus circa 670 de tone. Acum, după cum știți, lucrurile s-au schimbat, prețurile au mai crescut… Suntem în demersuri pentru a înființa  un punct sanitar, vechiul dispensar din satul Ciocești nu mai poate fi refăcut, fiind intr-o stare avansată de degradare. Îl vom deschide  în apropiere, în incinta școlii din satul Mândra, două săli de clasă fiind scoase din circuitul scolar. Prin această decizie, ajutăm și la întreținerea si conservarea clădirii, care, nefolosită, s-ar degrada. Am incheiat si două contracte de  cadastrare sistematică,  pe care  sper să le ducem la bun sfârșit. Suntem preocupați de viața cultural-artistică a localității, menționez numai ”Hora ca la Bârla”, activitate devenită foarte cunoscută.
Sunt multe alte măsuri luate, multe investiții, multe activități, nu pot fi menționate în totalitate. Oamenii trebuie să vadă proiectele finalizate, să simtă că le este mai bine. Aceasta este datoria noastră… Analizând ceea ce am promis, la început de mandat, eu sper că am demonstrat deja, alături de echipa din Primărie, că am fost serios. Nu am făcut promisiuni electorale pe care să nu le pot onora în acest mandat. Nu ar fi fost correct, însa, cetățenii sunt cei care, la final de mandat, vor evalua activitatea și realizările.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea