Consilierul local Cristian Gentea a lăsat dezbaterea bugetului Piteştiului pentru meciul Petrolul - FC Argeș

# Sabotaj sau lipsă de interes? Doar 4 din 12 consilieri locali PSD, prezenți la Pitești la dezbaterea publică a bugetului

Săptămâna trecută, dezbaterea publică pentru proiectul bugetului municipiului Pitești a început cu stângul. În primul rând, s-a evidențiat prin lipsă de interes, inclusiv a consilierilor locali PSD. Doar 4 din cei 12 aleși locali social democrați au onorat invitația primarului Cornel Ionică la dezbatere. Din totalul de 23 de consilieri piteșteni,  s-au prezentat la eveniment doar 12. Au fost prezenți, de la PSD: viceprimarul Laurențiu Zidaru, Ionuț Popescu, Mariean Neacșu și Marin Preda, iar de la ALDE consilierii Ionuț Olariu și Ionuț Zidaru.

În schimb, de la opoziție, din totalul de 7 consilieri, s-au prezentat 6: independentul Dănuț Dinu, consilierii locali PNL – Narcis Sofianu, Florin Gardin, Alexandrina Stanciu, respectiv cei doi consilieri PMP – Ilie Bărbulescu și Marioara Bârlogeanu.
Din nefericire, Primăria Pitești a devenit un loc de exersat orgolii. Lipsa masivă a consilierilor PSD de la dezbatere ne-a determinat să aflăm dacă a fost vorba de un boicot al acestora, pe fondul disensiunilor cu primarul Cornel Ionică, sau dacă a fost, pur și simplu, lipsă de interes sau chiar lipsă motivată. În acest sens, am încercat să stăm de vorbă cu cei mai vocali consilieri locali piteșteni. Unii dintre ei au lipsit motivat, comunicând din timp lipsa de la dezbatere, alții au ales să participe la confruntarea de pe arena „Ilie Oană”, dintre Petrolul Ploiești și FC Argeș.

Viceprimarul Apostoliceanu: „Nu comentez pe acest subiect”

De la dezbatere a lipsit și viceprimarul Sorin Apostoliceanu, cel care și-a luat o zi de concediu exact în ziua cu pricina, pe 10 aprilie. De fapt, vicele a fost cel care a anunțat data oficială a dezbaterii bugetului într-o conferință de presă, pe vremea când avea atribuții de primar. Cum a motivat acesta absența la dezbaterea celui mai important proiect al unui Consiliu Local? Păi, nu prea a făcut-o.  „Nu vreau să comentez pe subiectul acesta. Dacă vreți să mă întrebați de un proiect, vă răspund cu cel mai mare drag, dar despre asta nu vreau să comentez. Eu ieri am fost liber, dar nu că am fost liber, pentru că dezbaterea era în afara programului. Dar nu vreau să comentez pe acest subiect. Bugetul o să fie discutat la Consiliul Local. Modificări am făcut și eu și o să se mai facă. Pur și simplu nu vreau să comentez”, ne-a precizat viceprimarul Sorin Apostoliceanu.

Dumitru Tudosoiu: „Am fost plecat la un proiect al Ministerului Educației”

În schimb, inspectorul școlar general, Dumitru Tudosoiu, ne-a precizat că a anunțat din timp că nu poate să participe la dezbaterea bugetului, fiind implicat într-un proiect al Ministerului Educației.
„Eu am fost plecat de luni până ieri seară (nr. miercuri - 10 aprilie). M-am întors de la un proiect al Ministerului Educației, care s-a desfășurat la Sinaia, pe  politici publice. Am anunțat că nu pot să ajung, atât la Primărie, cât și la colegii de grup politic. Întâlnirea la care am participat a fost sub egida Ministerului, fiind prezenți doamna ministru, secretarii de stat. Chiar nu știu ce s-a întâmplat la dezbaterea bugetului, pentru că am ajuns destul de târziu în Pitești și m-am dus acasă la familie… Să știți că, din câte îmi aduc aminte, de-a lungul timpului, niciodată nu a fost tot consiliul local prezent, nici de la putere, nici de la opoziție. Niciodată nu s-au întrunit toți colegii pe această dezbatere. Nici eu nu am reușit să ajung acum, dar în alți ani, la unele am participat, la altele nu. Au mai fost momente la care nu am fost. (…) Din punctul meu de vedere, pentru cunoașterea problemelor era o chestiune la care ar fi fost bine să participe cât mai mulți consilieri. Dar această întâlnire, pe care și legiuitorul a prevăzut-o, are alt caracter din punctul meu de vedere: consultarea publică a entităților care pot veni la această ședință publică, a cetățenilor simpli. Eu cred că este mai mult o formă de organizare deschisă altor instituții, entități, forme de organizare, ONG-uri decât Consiliului Local. Dezbaterea Proiectului de buget oricum se face în cadrul legal al Consiliului Local, pe comisii și în plen, unde nu pot veni ceilalți cu amendamente, acolo este numai atributul nostru”, a precizat Tudosoiu.

Narcis Sofianu: „A fost un gest lipsit de bărbăție și de responsabilitate”

Unul dintre consilierii prezenți la dezbaterea proiectului de buget al municipiului Pitești a fost și liberalul Narcis Sofianu. Despre absența consilierilor locali acesta susține că este o lipsă de responsabilitate.
„Mi s-a părut un gest lipsit de bărbăție și de responsabilitate. Un gest lipsit de bărbăție, raportat la faptul că, mă așteptam, dacă au diferențe de opinie față de domnul Cornel Ionică, să vină să le spună public, așa cum începuseră arunci când nu a mai fost primar, iar pe de altă parte, un gest de iresponsabilitate față de cetățenii Piteștiului. Nu spun că trebuia să fie toți consilierii PSD dar să fi fost majoritatea și ambii viceprimari. Nu știu de ce nu a fost domnul Apostoliceanu! Dacă a avut concediu medical, îi doresc sănătate, dar dacă nu a venit din alte motive cred că a făcut o greșeală”, a precizat Sofianu.

Cristian Gentea: „Sunt în ședință la Minister. Vorbim mai târziu”

Am încercat să vorbim, telefonic, și cu președintele PSD Pitești, consilierul local Cristian Gentea, însă acesta după ce a auzit despre ce este vorba ne-a precizat: „Sunt în ședință la Minister. Vorbim mai târziu”. Am revenit cu un telefon după câteva ore, dar ne-a dat ocupat, lăsând impresia că nu vrea să comenteze pe acest subiect. Cristian Gentea a ales să nu participe la dezbaterea bugetului oraşului Piteşti, optând să meargă la Ploiești, pe arena „Ilie Oană”, la meciul dintre Petrolul și FC Argeș. Chiar le-a purtat noroc argeșenilor, aceștia câștigând cu scorul de 2-1. Gentea a fost surprins, în poze, la meci, de către suporterii argeșeni, fiind postate mai multe imagini pe pagina de Facebook: FC Arges Fans. A fost meciul de fotbal mai important decât dezbaterea bugetului municipiului Pitești? Așteptăm un răspuns de la președintele PSD Pitești!

Cornel Ionică:  „Le mulțumesc consilierilor locali prezenți la dezbatere”

Cornel Ionică, primarul Piteștiului, spune că niciodată nu au fost toți consilierii la aceste dezbateri de buget.
„Niciodată nu au fost toți consilierii. Indiferent de partid, nu au fost toți. Nu știu care, pe unde, ce și cum, dar niciodată nu au fost toți. Pe de altă parte cunoșteau bugetul, a fost discutat și cu ei”, ne-a precizat edilul. Ionică le-a mulțumit, în schimb, cetățenilor și consilierilor prezenți la dezbatere. „Mă bucură interesul manifestat de cetățeni, cărora le mulțumesc pentru prezență, observații și propuneri. Le mulțumesc și consilierilor locali prezenți la dezbatere”.
Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea