Consiliul Județean Argeș vrea banii lui Constantin Nicolescu

# ANAF și CJ Argeș - acțiune la instanța civilă doar pentru recuperararea unuia dintre prejudiciile din dosarul „Podul Căteasca”

Constantin Nicolescu, fostul președinte al CJ Argeș, a fost condamnat, pe 26 martie, de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție, la 7 ani și 8 luni de închisoare cu executare în dosarul „Podul de la Căteasca” pentru luare de mită. În același timp, acesta a fost achitat pentru acuzaţia de abuz în serviciu, iar în ceea ce priveşte acuzaţia fals intelectual, s-a constatat că a intervenit prescripţia. Fostul preşedinte al CJ Argeş a rămas totuși în libertate, fapta pentru care a fost condamnat fiind concurentă cu cele din dosarul „Şcolilor”.

Practic, Înalta Curte a menţinut liberarea condiţionată a lui Nicolescu, pronunţată de Tribunalul Argeş, după ce a ispăşit o parte din pedeapsa din dosarul „Şcolilor” în care inculpatul primise tot 7 ani şi 8 luni cu executare, pentru acuzaţii similare. Cu toate acestea, instanța a lăsat nesoluționată acțiunea civilă, exercitată împotriva inculpaților de către statul român, cu privire la sumele de 3.779.787 lei şi 4.973.065 lei.

A încetat măsura sechestului asigurator cu privire la bunurile inculpatei Codruța Mercea

Dacă ANAF-ul a făcut o acțiune în instanță pentru recuperarea sumei de 4.973.065 lei, încă din 2017, procesul fiind suspendat până la soluționarea definitivă a dosarului principal, urmând ca în această perioadă să fie redeschisă cauza, a venit rândul și Consiliului Județean să facă același lucru. Pe 25 aprilie a fost înregistrat la Tribunalul Argeș dosarul care are ca obiect actiune în răspundere delictuală. Se cere plata sumei de 4.973.065,75 lei actualizată+dobânda calculată de la data producerii prejudiciului până la data plăţii efective conform deciziei  ÎCCJ. Consiliul Județean Argeș l-a chemat în judecată pe fostul președinte Constantin Nicolescu, dar și pe Grigore Dobre, fostul patron de la Zeus, și pe Gabriel Nicoară, angajat al instituției.
În schimb, nu a fost introdusă acțiune la instanța civilă, de niciuna dintre părțile vătămate din dosarul „Podul Căteasca”, pentru recuperarea sumei  de 3.779.787 lei, în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii ÎCCJ. Așa se face că măsura sechestrului asigurător al DNA Piteşti cu privire la bunurile mobile şi imobile aparţinând inculpatei Mercea Codruța-Lavinia, actual director executiv al CJ Argeș, a încetat de drept.
În soluția Înaltei Curți de Casație și Justiție erau precizate următoarele:
„Menține, până la concurenţa sumei de 3.779.787 lei, măsura sechestrului asigurător instituit prin ordonanţa nr.126/P/2010 din data de 7.01.2013 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie–Serviciul Teritorial Piteşti (filele 161-170, vol.82 d.u.p.), cu privire la bunurile mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Nicolescu Constantin, Dobre Grigore și Mercea Codruța-Lavinia, măsură care încetează de drept dacă persoana vătămată nu introduce acțiune la instanța civilă în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”. Respectiv: „menține măsura sechestrului asigurător instituit prin ordonanţa nr.126/P/2010 din data de 7.01.2013 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie–Serviciul Teritorial Piteşti (filele 161-170, vol.82 d.u.p.), cu privire la bunurile mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Nicolescu Constantin, Dobre Grigore, Nicoară Mihail-Gabriel, până la concurenţa sumei de 4.973.065,75 lei, măsură care încetează de drept dacă persoana vătămată nu introduce acțiune la instanța civilă în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, se arată în soluția ÎCCJ.

Cum ar fi fost produse cele două prejudicii imputate de procurori

Sumele imputate de procurorii DNA și asupra cărora s-a instituit sechestru asigurator pe bunurile inculpaților, menționați mai sus, s-ar fi produs după ce fostul președinte al CJ Argeș  ar fi atribuit în mod nelegal lucrarea de reabilitare a podului.
”În cursul anului 2009, în urma licitației organizate de CJ Argeș, contractul de reabilitare a podului a fost atribuit, în mod nelegal, societății comerciale Zeus S.A., în condițiile în care, inițial, câștigătoare a licitației fusese declarată o altă societate, înlăturată ulterior, în mod arbitrar, de comisia de evaluare, după reluarea procedurii dispusă de Constantin Nicolescu. Societatea înlăturată se prezentase cu o ofertă financiară mai bună, respectiv cu 3.779.787 de lei mai mică, sumă ce reprezintă prejudiciu în dauna CJ Argeș”, se arată într-un comunicat al DNA.
Cealaltă sumă a fost achitată un an mai târziu, în 2010: ”Pe baza unor înscrisuri falsificate, în cadrul unei proceduri de achiziție complet falsificate, în cursul lunii iunie 2010, Consiliul Județean Argeș a atribuit aceleiași firme, SC ZEUS S.A, un contract în valoare de 4.973.065,75 lei, pentru presupuse lucrări suplimentare la același pod care, în realitate nu se mai justificau, fiind executate anterior, în luna martie 2010”, mai arată procurorii DNA.

Ce zic reprezentanții Consiliului Județean Argeș despre introducerea acțiunii civile împotriva lui Constantin Nicolescu

Despre deschiderea acțiunii civile, de către Consiliul Județean Argeș împotriva fostului președinte Constantin Nicolescu, am stat de vorbă cu Alisa Ciobanu, directorul executiv Direcția Juridică, Administrație Publică Locală din cadrul instituției.
”Am făcut acțiune în instanță.  Nu am primit încă motivarea dosarului. Am hotărât să facem această acțiune pentru a nu depăși termenul de 30 de zile. Așteptăm să vedem și motivarea”, a precizat Alisa Ciobanu (foto).
Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea