Stenograme! Au adus bani falși în Argeș! Traficanții de valută au fost trimiși în judecată

# Și-au cumpărat mașini, telefoane sau tratamente cu acid hialuronic pentru iubite, cu bancnote false
La începutul lunii mai, pe rolul Tribunalului Argeș a fost înregistrat dosarul „traficanților de valută”. Trei persoane, din București, au fost trimise în judecată de procurorii DIICOT Pitești pentru săvârșirea infracțiunii de punere în circulație de valori falsificate. Conform legii în vigoare, cei trei inculpați riscă închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Șapte persoane, majoritatea din Argeș, au fost păcălite de inculpați. În dosar s-au constituit ca părți civile patru persoane, iar ca părți vătămate alte trei persoane.

Cei trei inculpați din dosar au conexiuni în lumea interlopă a Capitalei. Aceștia au deținut o cantitate însemnată de monedă străină falsificată, fiind plasate pe piață 72 bancnote contrafăcute în cupiura de 50 euro, mai exact suma de 3.600 de euro. Procurorii DIICOT Pitești au destructurat gruparea infracțională. Reamintim că la începutul lunii martie 2019, în Bucureşti şi judeţul Ilfov, au fost organizate 12 percheziţii la membrii cunoscutelor clanuri interlope „Duduianu“ şi „Sportivii“.  Inculpații sunt cercetați pentru că au cumpărat diverse bunuri din Argeş plătind cu bancnote de euro false. Potrivit anchetatorilor, creierul operațiunii era Ioan Alin Nacu, cunoscut în mediile infracționale cu pseudonimul „Cheliosu” sau „Alin Chelul”. Alături de acesta au fost trimiși în judecată și soția sa, Corina Mihaela, dar și Alexandru Gabriel Chiru. „Cheliosu” apărea frecvent în anturajul unor lideri ai grupărilor interlope Duduianu, Caran sau Sportivii.

Argeșean păcălit într-o benzinărie din Topoloveni

Punctul de plecare al cercetărilor a fost denunțul făcut de un argeșean care a vândut o mașină unor persoane pentru suma de 1.900 de euro. În schimb, s-a ales cu bani falși. Vânzătorul fusese contactat după ce postase o mașină de vânzare pe un site de anunțuri. Tranzacția a avut loc, în septembrie 2018, într-o benzinărie din Topoloveni. Din fericire, cumpărătorul a fost surprins pe camerele de supraveghere ale benzinăriei, ceea ce a ajutat considerabil ancheta polițiștilor. Se pare că cel observat pe camerele video era chiar Alin Nacu. Cumpărătorii au lăsat destule urme, iar procurorii au ajuns la ei. Interceptările telefonice au descoperit o adevărată rețea specializată în achiziția de produse cu bancnote falsificate.  Membrii rețelei achiziţionau, de cele mai multe ori, cu bani falși telefoane mobile de la persoane care postau anunţuri de vânzare pe site-uri de profil. Inculpații se deplasau peste tot în țară să cumpere produse și se prezentau vânzătorilor cu identități false.

Bancnotele false erau denumite „forță” sau „invitații”

Într-o conversație telefonică avută între „Cheliosu” și un alt bărbat reiese că banii falși erau numiți „forță”.
„Ioan Alin Nacu: Știi că mi-ai zis tu mie odată, dacă am ceva... îți trebuie ție.
Bărbat: Îhm.
I.A.N.: Am!
B.: Ne vedem mai târziu!
I.A.N.: Și am forță, forță, forță. Și iei...
B.: Gata, boss.
I.A.N.: Cât îți trebuie ție.
B: Bine, hai că ne vedem, nu știu, într-o jumate de oră.
I.A.N.: Hai, vino la mine!”.

De asemenea, în dosar mai apre o interceptare telefonică între Ioan Alin Nacu și Nicolae Roșca, zis Nicu,o persoană cu legături în clanul Sportivilor. În discuția dintre cei doi, bancnotele falsificate erau denumite „invitații”. Nicu Roșca este un alt personaj vestit în lumea interlopilor din Capitală. De altfel,  acesta a și fost percheziționat, la începutul lunii martie, de ofițerii BCCOA Pitești în cadrul operațiunii conduse de procurorii DIICOT Pitești.
„Ioan Alin Nacu: Da, frățiorul meu!
Roșca Nicolae: Bă, farte, am uitat să te întreb. Mai ai și tu vrei invitație, două, din alea?
I.A.N.: N-am. Păi da nu am de unde, frate, că atunci am dat tot, invitațiile alea.
R.N.: A! Tot, tot, tot?
I.A.N.: Da, păi dacă nu ai tu, cine Dumnezeu să mai aibă?
R.N.: Am crezut că mai ai. Îmi trebuia neapărat, să arăt la cineva”.
Soția lui Nacu achita nota la salonul de cosmetică cu bani falși
În dosar apar mai multe interceptări ale unor conversații telefonice dintre Ioan Alin Nacu și soția sa, inculpată și ea în dosar. Femeia se laudă cu achizițiile făcute cu banii falși. Sotia sa cumpăra cu bani falși îmbrăcăminte sau chiar achita cu ei nota la salonul de cosmetică. În octombrie 2018, ea ar fi achitat 200 de euro falsificați pentru un tratament cu acid hialuronic.

„Soție: Auzi, n-am găsit ceva frumos. Ți-am luat ție două perechi de pantaloni de trening așa de sală.

Cheliosu: Da.
Sotie: Și am dat 70 de lei pe ei și mi-a dat un milion șase sute rest.
Cheliosu: Aa! Tu știi. Restu' n-ai gasit nimica, a?
Sotie: Nu, găsisem o geaca de la Moncler. Era 7 milioane.
Cheliosu: Și cât?
Sotie: Venea fix 150 de euro, știi?
Cheliosu: Și, și?
Sotie: Da' n-a vrut să ia euro.
Cheliosu: A?
Sotie: Da.
Cheliosu: [Neinteligibil]... ma piș pe ea atunci. Hai ca acuma mă duc să mă întâlnesc cu ăștia”.

„Cheliosu” – coordonatorul acestei rețele

„Grupul structurat format din Nacu Ioan Alin și Nacu Corina Mihaela și Chiru Alexandru Gabriel a acționat în perioada septembrie – noiembrie 2018, membrii săi au deținut o cantitate însemnată de monedă străină falsificată și au pus în circulație o asemenea monedă în valoare de 3.600 euro, în scopul obținerii unor foloase patrimoniale injuste prin inducerea în eroare a mai multor persoane vătămate, cărora le-au creat pagube materiale în valoare de 3.600 euro și 7.700 lei.
Modul coordonat în care membrii grupului au acționat rezultă din numărul actelor materiaele săvârșite într-o perioadă relativ scurtă de timp, aproximativ 3 luni (8 acțiuni ce îndeplinesc fiecare în parte tipicitatea infracțiunilor de punere în circulație de monedă străină falsificată și înșelăciune, în formă consumată sau tentativă), plasarea pe piață a unui număr de 72 de bancnote în cupiură de 50 de euro, dar și modalitatea coordonată în care aceste persoane au acționat, rolul de coordonator revenindu-i lui Nacu Ioan Alin care urmărea postările de anunțuri pe platforma online OLX și contacta vânzătorii, achitarea contravalorii unor servicii cu astfel de monedă străină cunoscând că este falsificată, prezentarea sub o identitate nereală, pentru a împiedica identificarea adevăratei identități, inducerea în eroare a persoanelor vătămate prin substituirea produselor inițiale cu mulaje din plastilină, dar cooptarea celorlalți doi membri prin punerea la dispoziție de bancnote în cupiură de 50 euro falsificate, denotă o activitate infracțională premeditată, un plan infracțional bine pus la punct, atât în ceea ce privește alegerea potențialelor victime, dar și prin folosirea unor metode ce ar putea face imposibilă identificarea autorilor”, arată procurorii DIICOT Pitești.
De asemenea, dosarul a fost disjuns, fiind cercetate pentru fapte similare și alte persoane.

„Cheliosu” – în arest la domiciliu

Față de Alin Nacu, zis „Cheliosu”, instanța a menținut pe 8 mai măsura arestului la domiciliu. Ceilalți doi inculpați sunt sub control judiciar.
„Constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestului la domiciliu dispusă prin încheierea nr.43/04.04.2019 pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Argeş în dosarul 1949/109/2019, definitivă prin încheierea 35/11.04.2019, a Curţii de Apel Pitești, faţă de inculpatul Nacu Ioan – Alin zis Cheliosu, cu antecedente penale, precum şi legalitatea şi temeinicia măsurii controlului judiciar dispusă prin aceeaşi încheiere faţă de inculpaţii: Chiru Alexandru Gabriel, fără antecedente penale şi Nacu Corina – Mihaela, fără antecedente penale. Menţine măsura preventivă a arestului la domiciliu dispusă faţă de inculpatul Nacu Ioan – Alin, precum şi legalitatea şi temeinicia măsurii controlului judiciar dispusă faţă de inc. Chiru Alexandru Gabriel şi Nacu Corina – Mihaela, până la o nouă verificare a legalităţii şi temeiniciei acestor măsuri preventive”, se arată în hotărârea Tribunalului Argeș.
Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea