Constantin Istrătescu, condamnat pentru braconaj! Riscă să fie înlocuit din fruntea AJVPS Argeș

# Dacă hotărârea rămâne definitivă atât Istrătescu cât și doi ingineri ai Asociației își vor pierde funcțiile deținute

Constantin Istrătescu și cei doi angajați de la Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Argeș, inginerii Horia Tănase și Sorin Bulimac, au primit, pe fond, pedepse cu suspendare pentru braconaj cinegetic. Judecătoria Pitești a stabilit ca cei trei inculpați să nu mai poată să exercite funcțiile de care s-au folosit pentru săvârşirea infracţiunii. Dacă hotărârea va rămâne definitivă cei trei își vor pierde funcțiile deținute la AJVPS Argeș.

Doi ani de procese

Pe 23 mai, Judecătoria Pitești s-a pronunțat în dosarul de braconaj în care printre inculpați s-a aflat și Constantin Istrătescu, directorul AJVPS Argeș. Din cercetări a rezultat că, în sezonul de vânătoare 2016-2017, șeful AJVPS Argeș, împreună cu alți doi angajați, ar fi eliberat autorizaţii de vânătoare la porci mistreţi care ar fi depăşit cota de recoltă aprobată, la nivel de gestionar, cu 30 de exemplare. Valoarea prejudiciului creat în dauna Ministerului Apelor și Pădurilor fiind de 23.400 euro. După doi ani de procese, instanța a dat sentința pe fond!

Istrătescu, achitat pentru fals în înscrisuri, dar condamnat pentru braconaj

Constantin Istrătescu a fost condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare. Deși a fost cercetat pentru două infracțiuni, șeful AJVPS a fost condamnat doar pentru una dintre ele. Inculpatul a fost achitat pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la fals material în înscrisuri, dar a fost condamnat pentru braconaj cinegetic în formă continuată.
„Stabileşte inculpatului, I.C., pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de braconaj cinegetic în formă continuată. În temeiul art. 83 C.p. dispune amânarea aplicării pedepsei anterior stabilite, pe un termen de supraveghere de 2 ani ce se calculează potrivit art. 84 C.p. de la momentul rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, se arată în hotărârea Judecătoriei Pitești.
Dacă hotărârea rămâne definitivă, Istrătescu își va pierde funcția de director la AJVPS Argeș. Instanța îi interzice acestuia, pe durata termenului de supraveghere de 2 ani, dreptul de a mai exercita funcţia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, respectiv cea de director în cadrul AJVPS Argeş.  „… pe durata termenului de supraveghere, interzice acestui inculpat dreptul de a mai exercita funcţia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, respectiv cea de director în cadrul A.J.V.P.S. Argeş”, după cum se precizează în hotărârea Judecătoriei Piteşti.

Muncă în folosul comunității pentru cei doi ingineri condamnați în dosar

Și cei doi ingineri de la AJVPS Argeș, cercetați în dosar alături de șeful Istrătescu, au fost condamnați. Inginerul Horia Tănase a primit 1 an și 7 luni de închisoare, tot cu suspendare, și 2 ani - termen de încercare. Acesta a fost condamnat atât pentru braconaj cinegetic în formă continuată cât și pentru fals material în formă continuată. Și inginerului i-a fost interzis dreptul de a exercita profesia avută la AJVPS Argeș, respectiv cea de inginer silvic. De asemenea, în termenul de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei Piteşti ori în cadrul Primăriei Mărăcineni.
În schimb, inginerul Sorin Bulimac a fost condamnat la 1 an și 4 luni de închisoare, având un termen de supraveghere de 2 ani. Instanța i-a interzis și acestuia „dreptul de a exercita profesia de inginer în cadrul A.J.V.P.S. Argeş, pe o perioadă de 2 ani, de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe”. Inculpatul va presta și el o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei Curtea de Argeş ori în cadrul Primăriei Băiculeşti.

Daune materiale către Garda Forestieră Ploiești

Șeful AJVPS a achitat partea sa de prejudiciu, în valoare de 5.200 de euro şi a scăpat de sechestrul asigurator. În schimb, Horia Tănase va trebui să plătească 11.700 euro daune materiale, iar Sorin Bulimac 6.500 de euro, către Garda Forestieră Ploieşti, în solidar cu partea responsabilă civilmente - Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Argeș. Inculpații au fost obligați și la plata de câte 1200 lei fiecare, reprezentând cheltuieli de judecată. Hotărârea nu este definitivă, iar cei trei inculpați urmează să depună apel, în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei instanței.

Istrătescu și-a prezis „soarta” cu mult timp înainte de hotărârea instanței

În anul 2018, Constantin Istrătescu a făcut mai multe precizări pentru săptămânalul „Atitudine în Argeș”, cu privire la dosarul în care era cercetat. Acesta a explicat  și cum a ajuns în această situație.
„A venit inspectorul șef (n.r. Viorel Mihălcioiu) de la Ploiești, în Argeș, și i-am solicitat verbal o suplimentare pe care nu o dădea el, ci ministerul. El făcea decât o intermediere, având în vedere depășirea numărului de mistreți care era necesar în teren. Ei mi-au indicat că totul este în regulă, că se aprobă, și că să îi trimit hârtie la Ploiești, dar și inspectorului care se ocupă cu fondul de vânătoare din Argeș. I-am făcut scrisoarea, pe 5 decembrie a fost trimisă prin fax la Ploiești. Tot atunci am trimis-o, prin email, și celui care răspunde la Pitești (n.r. Florin Stancu, inspector în cadrul Gărzii Forestiere Ploiești și cel care răspunde de fondul de vânătoare din Argeș). Băiatul de la Pitești a spus că nu a deschis la timp calculatorul, cu toate că eu am date că l-a deschis la timp. A încercat să facă conducerea asociației să desființeze asociația, dacă se poate. Ei nu au încheiat suplimentarea. Când le-am solicitat reașezare ca urmare a scrisorii pe care am făcut-o, ziceau că nu e aprobare și că nu m-am adresat lor. După care a început ”dansul”. Cum e normal organul de poliție și de cercetare penală a zis că a greșit tovarășul Istrătescu. Nu spune că au greșit ăia, funcționarii de la Garda Forestieră Ploiești, care nu și-au făcut datoria ca să ceară aprobările. Judecătorul, probabil, va zice: «A greșit Istrătescu – să-i tăiem gâtul! Îl băgăm la pușcărie, să îl învățăm noi minte pe ”nemernicul” ăsta să mai apere treburile Asociației Argeș»”, preciza  Istrătescu într-o ediție anterioară pentru „Atitudine în Argeș”.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea