Senatorul Iani Popa vorbește o dată pe an în Parlament

# Analiza activității deputaților și senatorilor argeșeni # În 2 ani și jumătate, deputații Nicolae Velcea și Radu Vasilică au vorbit în plen puțin peste 10 minute

După 2 ani și jumătate în Parlament, unii dintre aleşii argeșeni s-au remarcat mai degrabă prin scandaluri și schimbări de partide, şi mai puţin prin eficienţă. Așa se pare că interesul cetățenilor a devenit mai degrabă o opțiune, ci nu o obligație. Mai mulți parlamentari de Argeș, în acest mandat, au luat cuvântul în plen doar de câteva ori, fie să-şi citească declaraţiile politice, fie când și-au depus jurământul de investitură  sau atunci când au anunțat că trec de la o formațiune politică la alta.

Unii nu au interpelat Guvernul niciodață, iar alții deşi numele lor apare pe multe proiecte de lege, le-au semnat doar din colegialitate, fără să fi iniţiat unul. În Argeș avem 9 deputați, 6 de la PSD, 1 de la ALDE, 1 de la PNL și 1 de la USR. În schimb sunt 4 senatori, trei de la PSD și 1 de la PNL, emigrat între timp la ALDE. În cele ce urmează vă prezentăm datele oficiale ale activității parlamentarilor argeșeni, studiate de pe site-ul Camerei Deputaților sau al Senatului României.

Bica - deputatul interpelărilor și întrebărilor

Astfel, deputatul Dănuț Bica (PNL) a luat cuvântul de 22 de ori în 20 de ședințe, dintre acestea opt fiind declarații politice. Conform contorizării Camerei Deputaților acesta a vorbit în plen 1 oră, 16 minute și 24 de secunde. Pe parcursul anului 2019, acesta a luat cuvântul în 7 ședințe. Activitatea sa parlamentară se mai remarcă prin 36 de declarații politice depuse în scris. Acesta are 111 propuneri legislative inițiate, din care 5 promulgate ca legi. A întrebat și interpelat Guvernul de 165 de ori, fiind cel mai activ parlamentar argeșean din acest aspect. A semnat și 23 de moțiuni.
Deputata Simona Bucura Oprescu (PSD) a luat cuvântul de 26 de ori în 21 de ședințe, de două ori pentru declarații politice. În acest mandat a vorbit în plen 58 de minute și 45 de secunde. În schimb, în 2019 a luat cuvântul o singură dată, pe 25 martie, – vorbind 1 minut și 50 de secunde – despre un raport asupra Proiectului de Lege pentru completarea art. 5 din Ordonanţa Guvernului nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice. Deputata se remarcă prin 74 de propuneri legislative inițiate, din care 16 promulgate legi. Mai are 40 de întrebări și interpelări, 10 declarații politice în scris și o moțiune.

Nicolae Georgescu - parlamentarul „declarațiilor politice”

Deputatul plimbăreț al social democraților, Nicolae Georgescu, cel care în campania electorală pentru europarlamentare a trecut de la PSD la PRO România, și viceversa, a vorbit în plen 47 de minute și 33 de secunde, luând cuvântul de 16 ori tot în atâtea ședințe. Din cele 16 luări de cuvânt în plen,  12 au fost pentru a citi declarații politice. Așa se face că dacă excludem timpul pierdut pe declarații politice, Georgescu a vorbit de fapt doar 7 minute și 31 de secunde. De asemenea, deputatul aflat la primul mandat, se mai remarcă prin alte 25 de declarații politice, de această dată depuse în scris, dar și 33 de întrebări și interpelări. Acesta mai are 83 de propuneri legislative inițiate, din care 22 promulgate ca legi.
Mircea Drăghici, fostul trezorier al PSD, a luat cuvântul în plen de 18 ori în 15 ședințe, totalul minutelor vorbite în plen fiind de 2 ore, 37 minute și 57 secunde. Reamintim că acesta a deținut atât funcția de secretar al Camerei Deputaţilor, cât și de chestor, de aici explicându-se și totalul minutelor vorbite de acesta. Acesta mai are 30 de propuneri legislative inițiate, din care 12 promulgate legi, și doar 8 interpelări și întrebări adresate Guvernului, ultima dintre ele fiind realizată în urmă cu un an, în mai 2018, atunci când cerea informații privind „Respectarea legislației privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale”.

Gerea - singurul deputat argeșean cu zero interpelări

Andrei Gerea, singurul deputat argeșean din partea ALDE, este unul dintre parlamentarii argeșeni discreți, cu zero interpelări și întrebări către Guvern și cu doar 3 propuneri legislative inițiate, dintr-un total de 21, promulgate ca legi, Acesta are opt luări de cuvânt în tot atâtea ședințe în plen, totalizând  15 minute vorbite și  58 de secunde. În schimb, pe parcursul anului în curs nu are nicio secundă vorbită în plen.  De menționat că în acest mandat, parlamentarul  a mai luat cuvântul de 19 ori în 18 ședințe ale Biroului Permanent al Camerei Deputaților. Andrei Gerea este și chestor al Camerei Deputaților.
Deputatul Ionuț Moșteanu (USR) a luat cuvântul de 27 de ori în 25 de ședințe în plen, mai exact 1 oră, 8 minute și 44 secunde. De asemenea, acesta a lucat cuvântul de 26 de ori și în 22 de ședințe în Biroul Permanent.  Din cele de 88 de propuneri legislative inițiate, una singură a fost promulgată ca lege. Deputatul a formulat și 29 de întrebări și interpelări.
Cătălin Rădulescu, cel mai hulit parlamentar argeșean din cauza declarațiilor sale controversate, a luat cuvântul de 11 ori în 10 ședințe, totalizând doar 13 minute vorbite și 47 secunde. Acesta mai are și trei luări de cuvânt în Biroul Permanent. Rădulescu este și chestor al Camerei Deputaților din februarie 2019. Deputatul are 65 de legislative inițiate, din care 19 promulgate ca legi, dar și 7 întrebări/interpelări.

Vasilică a luat ultima dată cuvântul în plen în octombrie 2018

Radu Vasilică, cel care a deschis în 2016 lista de candidaţi ai PSD Argeş pentru Camera Deputaţilor, are 7 luări de cuvânt în doar patru ședințe. În total acesta a vorbit în plen 11 minute și 3 secunde. Vasilică a fost auzit spunând ceva în plenul Camerei Deputaților, ultima dată, pe 22 octombrie 2018 – atunci când la dezbaterea unui proiect de hotărâri a vorbit 1 minut și 36 de secunde. În rest a mai vorbit în două ședințe din 2017 și la momentul depunerii jurământului,  în decembrie 2016. Reamintim că deputatul a suferit și un grav accident de motocicletă, în noiembrie 2017, în urma căruia i-a fost amputat și un picior. A fost ținut departe de muncă, mai bine de jumătate de an. În activitatea sa parlamentară, acesta se mai remarcă printre inițiatorii a unui număr de 36 de propuneri legislative, dintre care 14 au fost promulgate legi.
Aflat la primul său mandat de parlamentar, Nicolae Velcea a vorbit de 6 ori în plen,  jumătate fiind declarații politice,  în tot atâtea ședințe, totalizând 10 minute și 27 de secunde. Acesta se mai remarcă prin 17 declarații politice depuse în scris  și 29 de întrebări și interpelări. A fost printre inițiatorii a 87 de propuneri legislative, din care 22 promulgate legi.

Iani Popa a luat cuvântul de 3 ori în Parlament:  la depunerea jurământului, la dezbaterea unui raport și când a demisionat din Grupul PNL

În ceea ce privește activitatea senatorilor argeșeni,  trebuie menționat că pe site-ul Senatului României nu se contorizează minutele vorbite de aceștia în plen.
Șerban Valeca, președintele PSD Argeș, are 55 inițiative legislative, o declarație politică, o singură interpelare și 71 de luări de cuvânt în plen. În schimb, senatoarea Cristina Stocheci, aflată la primul său mandat,  se remarcă prin 8 luări de cuvânt în plen, 12 declarații politice, 11 întrebări și 15 interpelări. Aceasta are și 90 de inițiative legislative. Senatorul PSD – Gheorghe Marin  se remarcă prin cele 86 de inițiative legislative. Acesta a luat cuvântul în plen de 39 de ori și a făcut o declarație politică. În schimb, nu a formulat nicio întrebare sau interpelare.
Ion Popa, senatorul ales pe listele PNL Argeș și fost președinte al acestei organizații, a emigrat între timp la ALDE, ajungând președine al  organizației din Constanța, departe de argeșenii săi care i-au acordat de bună credință voturile la alegerile parlamentare din 2016. Cu ce se remarcă senatorul în acest mandat? CU 40 de inițiative legislative, 7 moțiuni, o interpelare și trei luări de cuvânt în plen: o dață în decembrie 2016 - la depunerea jurământului, a doua oară în februarie 2017  - când a supus spre dezbatere şi aprobare un raport și a treia oară în iunie 2018, în urmă cu fix un an, - când anunța „triumfător” și cu aplauze în sală că demisionează din Grupul Partidului Național Liberal.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea