Fost consilier local și candidat la Primăria Slobozia, încarcerat pentru evaziune fiscală

# Trei oameni de afaceri, condamnați la închisoare cu executare

Soții Ion și Mihaela Ecaterina Petcu și omul de afaceri Florin Falcă au fost trimiși în judecată, în aprilie 2017, de procurorii DNA pentru evaziune fiscală. Pe 26 iunie 2019, Curtea de Apel Pitești a menținut decizia Tribunalului Argeș și i-a condamnat pe cei trei inculpați la închisoare cu executare. Ion Petcu, fost consilier local și candidat la Primăria Slobozia, a primit 5 ani și 6 luni închisoare, soția sa – 6 ani închisoare, în timp ce Florin Falcă – 4 ani închisoare pentru complicitate la evaziune fiscală , acesta fiind încarcerat la Penitenciarul Giurgiu unde execută o pedeapsă, tot pentru fapte similare.

509 acte materiale și o evaziune de peste 10 milioane lei

Cei trei au reuşit să prejudicieze statul cu suma de 10.222.821 lei, ca administratori ai unor societăţi comerciale care au avut ca obiect de activitate comerțul cu cereale . Inculpații au fost acuzați de 509 acte material, în intervalul 2009-2011.
Procurorii DNA arată în rechizitoriu următoarele: „În perioada 01.01.2009 – 30.06.2011, inculpații Petcu Ion și Petcu Mihaela-Ecaterina, în calitate de administratori de fapt sau de drept ai unor societăți comerciale, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, au evidențiat în actele contabile ale firmelor pe care le-au reprezentat cheltuieli care nu aveau la bază operațiuni reale. Cele 509 facturi fiscale folosite la fraudarea bugetului de stat, în valoare totală de 60.231.189 lei, au fost emise de societățile controlate de inculpatul Falcă Florin, sub coordonarea inculpaților Petcu Ion și Petcu Mihaela-Ecaterina.
Scopul urmărit de inculpați a fost sustragerea de la îndeplinirea obligațiilor fiscale aferente activităților economice derulate (comerț cu cereale), prin deducerea în mod ilegal a TVA.
Întregul mecanism ilicit de fraudare a bugetului de stat a constat în interpunerea pe lanțul de achiziții de cereale a mai multor societăți comerciale, de tip fantomă, așezate pe mai multe paliere, pentru a se crea aparența că mărfurile ar fi fost achiziționate de la persoane juridice, în baza unor facturi fiscale purtătoare de TVA. În realitate marfa era achiziționată de la persoane fizice sau fără documente justificative. Prin aceste demersuri, inculpații au prejudiciat bugetul de stat cu suma de 10.222.821 lei reprezentând TVA dedusă în mod nelegal. ”, arată procurorii DNA.
Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 15.483.063 lei. Ion și Mihaela Ecaterina Petcu au fost încarcerați.
„Admite în parte acţiunea civilă şi în consecinţă, obligă pe inculpaţii Petcu Ion, Petcu Mihaela Ecaterina şi Falcă Forin, în solidar, iar pe inculpatul Petcu Ion în solidar şi cu părţile responsabile civilmente SC Agroden Transactiv SRL, SC Pet Turism Marmont SRL şi SC Geodentrans Petcom Trading SRL; pe inculpata Petcu Mihaela Ecaterina, în solidar şi cu părţile responsabile civilmente SC Agroden Transactiv SRL, SC Pet Turism Marmont SRL şi SC Geodentrans Petcom Trading SRL; pe inculpatul Falcă Florin, în solidar şi cu partea responsabilă civilmente SC Agrotop Group Impex SRL, la plata către partea civilă Statul Român prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală-Direcţia Generală a Finanţelor Publice Argeş, a sumei totale de 10.222.821,49 lei , la care se adaugă sumele reprezentând obligaţii fiscale accesorii datorate, în condiţiile Codului de procedură fiscală, până la data plăţii effective”, se arată în instanță.
A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea