Doi deputați argeșeni, printre semnatarii proiectului „Legii recunoștinței între generații”

Un număr de 73 de deputați și senatori, marea majoritate de la PSD, vor să promulge „Legea recunoștinței între generații”, care îi obligă pe români să-și susțină financiar părinții aflați în nevoie. Proiectul a fost depus la Camera Deputaților în data de 27 iunie, iar pe 1 iulie a fost prezentat în Biroul Permanent și înaintat la Senat.  Printre semnatari se află și deputații argeșeni Nicolae Georgescu și Nicolae Velcea, cunoscuți pentru faptul că își depun semnătura pe proiectele colegilor PSD, fără a iniția și ei, la rândul lor, propuneri legislative.

Cuantumul pensiei de întreținere se stabilește de instanță

Inițiatorii proiectului de lege susțin în nota de fundamentare că noul Cod Civil prevede deja pensia de întreținere, dar nu există o prevedere expresă care să oblige la întreținerea părinților. Aceasta putea fi obținută doar prin decizie judecătorească.
Obligațiile copiilor majori de a-și întreține părinții, dar și bunicii sau străbunicii, stabilite prin propunere:
- se referă exclusiv la persoanele din aceeași familie, cu grad de rudenie în linie dreaptă
- copiii majori apți de muncă sunt obligați să-și întrețină și să-și îngrijească părinții inapți de muncă, aflați în dificultate, necesitând sprijin material
- dacă nu există un contract scris, ori testament, privind întreținerea părinților inapți de muncă sau care se află în dificultate și necesită sprijin material, problema achitării pensiei de întreținere de către copiii majori se soluționează pe cale amiabilă între părți, apelarea la rezolvare pe cale judecătorească fiind ultima soluție de urmat.
- cuantumul pensiei de întreținere se stabilește de instanța judecătorească într-o sumă bănească fixă plătită lunar, ținându-se cont de starea materială și familială a părinților și a copiilor, precum și de alte împrejurări relevante
- copiii ai căror părinți sunt decăzuți din drepturile părintești nu au obligația de întreținere a acestora
- în circumstanțe excepționale (boală gravă, handicap sever, mutilare sau altă dizabilitate a părintelui) copiii majori pot fi obligați de către instanța judecătorească să participe la cheltuielile suplimentare generate de starea în care se află părintele
- cuantumul întreținerii datorate de copii pentru părinții lor, împreună cu întreținerea datorată altor persoane, îndreptățite, potrivit legii, nu poate depăși o cincime din venitul net lunar al celui obligat, astfel încât să nu le fie periclitată situația materială a celor obligați să contribuie la întreținerea părinților.

Nerespectarea obligațiilor poate fi pedepsită cu închisoarea

Inițiatorii spun că este nevoie de o astfel de lege din cauza migrației forței de muncă în străinătate, a cazurilor de bătrâni abandonați și a discriminării generate de faptul că există obligația de a crește un copil, dar nu și cea de avea grijă de un bătrân.
Proiectul de lege prevede și sancțiuni. Neîndeplinirea acestor obligații se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. În cazul în care pensia de întreținere stabilită pe cale judecătorească nu este plătită vreme de două luni, copiii sunt pasibili de închisoare de la 6 luni la 3 ani.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea