Cazul pestei porcine la Dâmbovicioara! Se verifică dacă virusul a fost răspândit de mistreți

# Dezastru pentru o familie din localitate! 17 porci au fost sacrificați de reprezentanții DSVSA Argeș # Primarul de la Dâmbovicioara: „Se ține mai mult la porcii mistreți decât la oameni!”
La sfârșitul lunii iunie, pesta porcină africană a fost confirmată în comunele Mărăcineni și Dâmbovicioara. Conform buletinelor de analize emise de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucuresti, virusul a fost confirmat la 5 porci dintr-o gospodărie din Mărăcineni şi la 22 de porci în două locaţii din comuna Dâmbovicioara, care aparțin aceeași familii.

La Mărăcineni, 4 porci au murit din cauza virusului, iar un singur porc a fost eutanasiat, urmând ca proprietarul să fie despăgubit pentru acesta. De asemenea, dezastrul s-a abătut și asupra unei familii, tată și fiu, din comuna Dâmbovicioara. Într-o exploatație au murit trei porci, confirmați cu PPA, iar alți 7 au fost eutanasiați de autorități. În cea de-a doua exploatație au murit 2 porci, alți 12 fiind eutanasiați de autorități. Vorbim despre o familie, care are o casă mai izolată în munte, acolo având și o fermă de ovine, crescând  și vaci sau porci. Pentru cei 17 porci sacrificați urmează ca proprietarii să primească despăgubiri. Cum zona respectivă este frecventată de mistreți, autoritățile i-au în considerare și posibilitatea ca virusul să fi fost răspândi prin intermediul porcilor mistreți.
„Este o anchetă în derulare. Se fac investigații deocamdată”, ne-a precizat Daniel Lupu (foto), directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Argeș.
Autoritățile au luat o serie de măsuri specifice în gospodăriile şi în exploataţiile afectate, dar şi în localităţile aflate în zonele de protecţie şi de supraveghere. În comuna Mărăcineni, zona de protecţie se întinde pe o rază de 3 kilometri şi cuprinde localităţile Colibaşi, Argeşelu şi Budeasa Mică, iar zona de supraveghere de 10 kilometri este formată din localităţile Piteşti, Mărăcineni, Brăileni, Bascov, Glâmbocu, Valea Ursului, Schiau, Vinzanu, Dobrogostea, Borleşti, Budeasa Mare, Rogojina, Valea Mărului, Găleşeşti, Păuleasca, Purcăreni, Miceşti, Brânzari, Dărmăneşti, Negreşti, Valea Mândrii, Piscani, Mioveni, Clucereasa, Racoviţa, Făgetu, Ţiţeşti, Valea Stânii, Stefăneşti, Enculeşti, Valea Podgoriei, Izvorani, Stefăneştii Noi, Zăvoi.
În comuna Dâmbovicioara, în cazul celor două focare, zona de protecţie este formată din localităţile Dâmbovicioara şi Podul Dâmboviţei, iar zona de supraveghere cuprinde Dragoslavele, Rucăr, Sătic şi Ciocanu.

Primarul de la Dâmbovicioara: „Se ține mai mult la porcii mistreți decât la oameni!”

„Organele abilitate vor stabili dacă virusul a fost răspândit de la porcii mistreți. Cert este că porcii mistreți tranzitează permanent comuna Dâmbovicioara, și ziua, dar și noaptea. Se ține mai mult ei decât la oameni. În ceea ce privește pesta porcină africană, noi am luat măsurile care se impun, cu restricțiile aferente. Deocamdată așteptăm să treacă cele 45 de zile”, ne-a precizat Dumitru Secăreanu, primarul de la Dâmbovicioara.

Două focare de pestă porcină au fost stinse în Argeș

Pe lângă cele trei focare de pestă porcină, de la Mărăcineni și Dâmbovicioara, în județul Argeș au existat și alte cazuri: Negrași – noiembrie 2018, Corbeni – aprilie 2019, Priboieni – începutul lunii iunie 2019, respectiv Bascov, satul Mica – pe 11 iunie 2019.
Până în acest moment au fost stinse focarele de pestă porcină de la Negrași și Corbeni, urmând să fie stinse și cele de la Priboieni, în perioada 16-17 iulie, respectiv Bascov, pe 26 iulie, în caz în care nu apar și alte cazuri în aceste localități.

Doi crescători de porci au fost despăgubiți

În Argeș, conform informațiilor furnizate de ANSVSA, au fost plătite despăgubiri în valoare de 4.500 lei pentru doi crescători de porci. Este vorba despre o persoană din Negrași, în gospodăria sa fiind confirmat primul caz de pestă porcină din Argeș, și despre un crescător de porci din comuna Corbeni. La Negrași, proprietarul a primit de la stat despăbubiri în valoare de 2.000 lei pentru trei porci, în schimb proprietarul de la Corbeni s-a ales cu despăgubiri de 2.500 pentru animalele sacrificate de autorități ca urmare a confirmării apariției pestei porcine africane.
Având în vedere evoluţia răspândirii bolii pe teritoriul judeţului Argeş, Instituţia Prefectului face un apel către argeşeni să trateze cu maximă responsabilitate acţiunile care ţin de prevenirea răspândirii virsului şi recomandă să respecte cu stricteţe toate măsurile impuse de autorităţile competente. Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar sau autorităţilor publice locale.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea