Un singur caz de porc mistreț, depistat cu pestă porcină în Argeș

La începutul lunii iulie a fost diagnosticat și confirmat primul caz de pestă porcină africană la porci mistreţi în judeţul Argeș. A fost găsit pe raza fondului de vânătoare „25 Grădiştea”.  Deși au trecut aproape două săptămâni de atunci, nu au mai fost descoperiți alți porci mistreți infestați.
Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucuresti a confirmat prezenţa virusului pestei porcine africane (PPA) la un cadavru de porc mistreţ descoperit într-o pădure din Mihăeşti, pe raza fondului de vânătoare „25 Grădiştea”, în apropierea comunei Schitu Goleşti. A fost delimitată zona afectată pe o rază de 13 km, fiind formată dintr-o zonă infectată, care se întinde pe o rază de 8 km, și o zonă „tampon”, pe o suprafață de 5 km. Deși Prefectura Argeș a precizat că în zona infectată vor fi vânați și neutralizați 132 de porci mistreți, situația este un pic diferită, nefiind realizată, oficial, încă o inventariere a animalelor din fondul de vânătoare „25 Grădiștea”. „Deocamdată, noi am cerut inventarul porcilor din Fondul de Vânătoare „25 Grădiștea”, dar nu am primit nicio comunicare. Oricum, împușcarea mistreților din zona infectată se va face timp de un an de zile”, ne-a precizat Daniel Lupu (foto), directorul DSVSA Argeș.
Acesta ne-a precizat și o parte din măsurile pe care oamenii trebuie să le respecte pentru ca pesta porcină africană să nu se mai răspândească. „Oamenii trebuie să știe că animalele se țin închise, nu trebuie să intri la ele cu hainele și încălțămintea de stradă, nu trebuie să culeagă iarbă de pe câmp, pe acolo unde au trecut mistreții. Oamenii tebuie să știe să achiziționeze doar animale de la ferme autorizate, să fie crotaliate și să aibă certificate sanitar-veterinare emise de medicul veterinar”, a mai explicat dr. Daniel Lupu..
Până în prezent, pesta porcină africană a fost descoperită la un singur porc mistreț, cel descoperit într-o pădure din Mihăeşti. Conform directorului DSVSA Argeș, au mai fost descoperiți doi porci mistreți morți în pădurile din Argeș, fiind trimise probe pentru verificare, dar rezultatele au ieșit negative.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea